Elevii învaţă să fie responsabili pe banii părinţilor

Elevii învaţă să fie responsabili pe banii părinţilor

Elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală au fost primii şcolari care la sfârşitul acestei săptămâni au aflat mai multe despre educaţia financiară gratuită prin programul Ok Center al Fundaţiei Dreptul la educaţie lansată de OTP Bank.

Elevii din Bucureşti, dar şi cei din provincie vor avea parte în perioada imediat următoare de sesiuni de instruire gratuite în cadrul cărora vor învăţa elemente de bază despre economie şi modul de administrare al banilor, organizate prin programul Ok Center al Fundaţiei Dreptul la educaţie, lansat de OTP BANK.

Elevii de la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” au fost primii care au luat contact cu programul OK al Fundaţiei Dreptul la educaţie.În prezenţa adolescenţilor de la prestigiosul liceu bucureştean care au umplut până la refuz amfiteatrul liceului a avut loc şi lansarea proiectului dedicat liceenilor. Noţiunile de economie transmise elevilor nu sunt deloc complicate, sunt enunţate într-un limbaj adaptat vârstei, pe baza unei metodologi nonformale, în limba engleză.

Acest lucru i-a făcut pe elevii de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" să asculte cu plăcere descrierea proiectului prezentată de Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România şi Preşedintele Fundaţiei Dreptul la educaţie, Mihaela Hurezeanu, expert direcţia Comunicare, BNR, şi Nora Dobre, consultant Dreptul la educaţie, care timp de o oră şi jumătate au interacţionat cu elevii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elevii îşi doresc să fie responsabili

Teodora Agarci, elevă a Colegiului Naţional “Gheorghe Lazăr”, consideră că proiectul reprezintă un ajutor real pentru elevi: “Este o experienţă faină să participăm pentru că în zilele noastre chiar e nevoie de aşa ceva, trebuie să fim de mici responsabili în ceea ce priveşte administrarea banilor.“

La rândul lui, elevul Dan Iliuţă a fost foarte entuziasmat de proiect: “Chiar este o ocazie bună să înţelegi primii paşi pentru finanţarea responsabilă şi interesant este că se face într-o metodă atractivă “.

Cea mai frecventă întrebare pe care licenii au adresat-o reprezentanţilor proiectului a fost: cum poate fi combătută evaziunea fiscală? Răspunsul experţilor în economie de la OTP Bank a fost unul menit să-I încurajeze pe adolescenţi: “schimbarea trebuie să vină cu generaţia voastră“.

De ce sunt licenii grupul-ţintă?

Reprezentanţii proiectului au ales licenii ca grup-ţintă, argumentele alegerii aduse de aceştia au fost că educaţia financiară trebuie învăţată din adolescenţă pentru a răspunde problemelor din societate, mai ales în climatul economic actual de la noi.

“Rata de abandon şcolar în liceu este cea mai mare şi de aceea am hotărât să demarăm în licee acest proiect, îi ajută dacă la vârsa aceasta înţeleg ce înseamnă un risc, ce înseamnă o dobândă, o strategie pe termen lung, îi pregătim pentru viaţă” a declarat Nora Dobre, consultant Dreptul la educaţie.

Preşedintele Fundaţiei Dreptul la educaţie a motivat necesitatea educaţiei financiare în rândul adolescenţilor prin faptul că aceasta trebui insuflată de la o vârstă fragedă.

 „Contextul economic în studiile recente relevă un nivel de educaţie financiară sub medie, în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educaţiei financiare a noii generaţii. Este o misiune pe care avem datoria să ne-o asumăm cu toţii” a declarat  László Diósi – CEO, OTP Bank România şi Preşedinte al Fundaţiei Dreptul la educaţie.

Aceasta a mai spus că proiectul va instrui un număr mare de elevi din mai multe licee bucureştene, iar cursurile vor fi susţinute chiar în liceul care le-a fost gazdă lansarii, Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”.

Inclusiv elevi din provincie vor fi prinşi în acest program. “Ne propunem să vizităm foarte multe şcoli şi nu numai în Bucureşti, avem doi traineri, unul acoperă zona de Bucureşti şi împrejurimi şi celelalt stă în Braşov, acoperă zona aceea.“ a mai declarat Nora Dobre.