Elevii din Transnistria, refuzați de cei mai mulți dintre parlamentarii români. Doar 50 de „aleși” au vrut să ajute TINERII DIN BASARABIA

Elevii din Transnistria, refuzați de cei mai mulți dintre parlamentarii români. Doar 50 de „aleși” au vrut să ajute TINERII DIN BASARABIA

O inițiativă a Platformei non-guvernamentale Acțiunea 2012 arată că parlamentarii români nu prea s-au înghesuit să își țină promisiunile electorale. Membrii organizației non-guvernamentală susține că a avut promisiuni, înainte de algeri, că politicienii îi vor sprijini să invite mai mulți tineri basarabeni la Școala de cultură și afirmare românescă care va avea loc peste câteva zile. Acum, când le-a cerut celor 588 de senatori și deputați să adopte, simbolic, un basarabean, plătindu-le taxa de participare, doar 50 au susținut inițiativa.

Într-un comunicat remis EVZ, Platforma unionistă Acțiunea 2012  „constată cu dezamăgire că parlamentarii români tratează subiectul Basarabiei cu lipsă de respect, amintindu-și de proiectele naționale numai în campaniile electorale”.  Organizația non-guvernamentală arată că aproape 100 de tineri basarabeni nu vor putea veni la o Școală de vară unde trebuiau să învețe despre Unire, deoarece parlamentarii români nu au vrut să îi sprijine cu 300 de lei. Printre participanți trebuiau să se numere și elevi de la școlile românești din Transnistria.

„Toți parlamentarii au fost invitați să adopte simbolic un basarabean din rândul activiștilor unioniști de peste Prut, plătindu-le taxa de participare la Școala de cultură și afirmare românescă. Doar 50 din cei 588 de parlamentari au acceptat să ajute câte un tânăr român din Basarabia. Cei mai mulți spuneau că nu au timp. Le-am trimis și e-mail dar i-am și sunat pe fiecare în parte. Discutasem în campania electorală, atunci când ne-au cerut sprijinul, ca fiecare să îl ajute pe câte un basarabean, să țină legătura cu el, să afle cu ce problem se confruntă ”, a declarat, pentru EVZ, Iulia Modiga, PR-ul organizației.

În această situație, organizatorii, care se bazau pe sprijinul aleșilor neamului, sunt nevoiți să reducă drastic numărul de participanți care trebuiau să vină din Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au spus că „nu au bani pentru așa ceva”

Dezamăgirea organizatorilor a fost cu atât mai mare cu cât, în ciuda averilor impresionante pe care le dețin unii aleși, la apelul organizatorilor, unii dintre parlamentari au pretextat că nu au bani pentru așa ceva. „Cu un salariu de deputat ce credeți, că mă interesează pe mine tinerii voștri? Eu nam afaceri, ca alții...” s-a scuzat unul din aleșii poporului.  Alții, ne-a spus Iulia Modiga, au zis că pur și simplu nu îi interesează „că sunt destui oameni cu probleme în România”.

După alegerile europarlamentare din 25 mai, coaliția unionistă i-a informat pe toți oamenii politici care dețin un mandat în Legislativul de la București că vor avea ocazia de a participa, dar și de a contribui financiar la cel mai amplu eveniment estival care implică tineri de pe ambele maluri ale Prutului: Școala de cultură și afirmare românească de la Venus.

Școala pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului

În ciuda atitudinii dezamăgitoare a „aleșilor” din România, Școala de cultură și afirmare românească, ediția de vară, care are drept participanți tineri de pe ambele maluri ale Prutului, va avea loc între 7 – 15 iunie în stațiunea Venus din județul Constanța. „Voiam să adduce în jur de 400 de participanți, în două serii. În aceste condiții, însă, vom putea aduce doar jumătate. Speră, totuși, să găsim sprijin financiar din altă parte, de la oameni care țin la românii de peste Prut”, a mai adăugat Iulia Modiga.

 

Printre invitații Școlii de Vară de la Venus se numără foști prim-miniștri, deputați din parlamentele celor două state românești, jurnaliști, precum și specialiști în comunicare, activism, istorie și geopolitică. În cadrul Școlii sunt programate următoarele dezbateri:

Republica Moldova, Unire prin integrare sau integrare prin Unire?  - Duminică, 8 iunie, ora 10:00

Proiectele de țară ale României postdecembriste  - Miercuri, 11 iunie, ora 09:00

Românii de la frontiera Uniunii Europene și NATO în contextul evoluțiilor regionale - Sâmbătă, 14 iunie, ora 10:00.