Editura Evenimentul si Capital

Control judiciar în cazul Elenei Udrea. Acuzațiile: spălare de bani și fals în declarații. NOI DETALII | GALERIE FOTO

Elena Udrea, la ieșirea de la DNA
Autor: | | 233 Comentarii | 19824 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Preşedintele PMP, deputatul Elena Udrea, a fost adusă de anchetatori, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ea spunând la intrare că nu ştie de ce a fost citată cu mandat şi că, probabil, este vorba despre dosarul Microsoft. Elena Udrea a scris pe Facebook că a fost citată, cu mandat de aducere, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a oferi lămuriri, ea precizând că este surprinsă de decizia anchetatorilor de a proceda aşa, în condiţiile în care s-a arătat în permanenţă dispusă să colaboreze.

Update ora 16.50 Procurorii DNA au impus măsura controlului judiciar în cazul Elenei Udrea, potrivit unei surse judiciare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 29.01.2015 până la data de 29.03.2015 față de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere.

Inculpatei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata UDREA ELENA GABRIELA trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și la Secția 2 Poliție București ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și Secția 2 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la Secția 2 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. d) să nu părăsească mun. București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; e) să nu se apropie de ceilalți inculpați, alți participanți la comiterea infracțiunii, martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale. Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 

Update ora 16.45 Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) şi fals în declaraţii de avere În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Potrivit procurrorilor, la data de 28 octombrie 2014, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a lui  Cocoș Dorin (fostul soț al Elenei Udrea), pentru infracţiunile de trafic de influență și spălare de bani.

 • În sarcina lui Cocoș Dorin s-a reținut că, în anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009.Cocoș Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD.
 • Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoș Dorin. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.
 • Contrar dispoziţiilor legale, în declaraţiile de avere din anul 2010, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Udrea Elena declară încasarea de dividende de la această societate.

Achizițiile

Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriel a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

 • Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

Suspectei Udrea Elena Gabriela i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Update ora 16:00 La scurt timp după plecarea de la DNA, Elena Udrea a făcut o declaraţie la TV. "Este vorba de un împrumut făcut de fostul soţ. Nu am ştiut de acest împrumut şi de banii pe care îi avea fostul soţ şi care am înţeles că nu erau obţinuţi legale", a spus Elena Udrea la B1 TV.

Update ora 15.55 După patru ore şijumătate, Elena Udrea a părăsit sediul DNA.  "Au venit avocaţii din dosar. Chiar nu aş vrea să comentez mai multe. Nu m-am întâlnit cu domnul Videanu. Eu declaraţia de avere am spus cum a fost nu aş vrea să spun altceva ce aparţine altei persoane. Dosarul este în lucru. Cel mai bine este să fie întrebat domnul Dorin Cocoş. Vreau să consult mai întâi dosarul", a declarat Elena Udrea la ieşirea din sediul DNA.

Update ora 12.20 Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, arestată în dosarul ANRP, a fost adusă cu duba la DNA.

Update ora 12:15 "Nu pot să vă spun în acest moment niciun alt detaliu despre Elena Udrea, ea a fost citată într-un dosar care se afla în cercetare la DNA. Vom avea un comunicat de presă dupa ce audierile se vor sfarşi", a declarat Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, în fata jurnaliştilor, după ce Elena Udrea a fost adusă în faţa procurorilor şi invinuită de spălare de bani şi fals în declaraţii.

Update ora 12.00 Potrivit unor surse judiciare, Elena Udrea este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor  de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere

Potrivit surselor citate, totul începe în 2009, atunci când Dorin Cocoş Dorin, baza înţelegerii prealabile cu Gheorghe Ştefan şi  Sandu Gabriel, a pretins de la Florică Claudiu şi Pescariu Dinu suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul Ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Florică Claudiu adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Sursele judicare au explicat că Sandu a primit de la Florică Claudiu prin intermediul lui Pescariu Dinu suma de 9.000.000 USD.

Sursele citate au explicat care a fost traseul acestor bani:

 • Sumele de bani au fost transferate din contul  D-CON.NET în contul Barringwood Investment Ltd , de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferată în contul DD LAND OIL CORPORATE LTD, suma de 2.700.000 euro în contul firmei ESSIM PARTNERS C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisă lui Dorin Cocoş .

Disimularea banilor prin contracte fictive

 • Din verificarea extraselor de cont rezultă că, în luna mai 2012, Pescariu Dinu Mihail a efectuat o plată în sumă de 2.500.000 euro către Stelian Gheorghe, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoș. În cursul anului 2010,o persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena – Gabriel la BRD – Group Societe Generale SA.

 În perioada 2009 – 2010, Dorin Cocoș Dorin a creditat în mod repetat S.C. Euro Hotels International Co SRL, astfel:

 • La data de 09.12.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 09.12.2009 până la data de 09.11.2010.
 •  La data de 07.12.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 07.12.2009 până la data de 07.11.2010.
 •  La data de 02.12.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 02.12.2009 până la data de 02.11.2010.
 • La data de 01.12.2009 între  Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 32.500 Ron. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 01.12.2009 până la data de 01.11.2010.
 • La data de 30.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 30.11.2009 până la data de 30.10.2010.
 • La data de 27.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 Ron. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 27.11.2009 până la data de 27.10.2010.
 • La data de 26.11.2009 între  Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 Ron. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de 11 luni  de la data de 26.11.2009 până la data de 26.10.2010.
 • La data de 26.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de 11 luni  de la data de 26.11.2009 până la data de 25.10.2010.
 • La data de 25.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 25.11.2009 până la data de 24.10.2010.
 • La data de 24.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 24.11.2009 până la data de 23.10.2010.
 • La data de 20.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 20.11.2009 până la data de 19.10.2010.
 • La data de 19.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 19.11.2009 până la data de 18.10.2010.
 • La data de 18.11.2009 între  Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 18.11.2009 până la data de 17.10.2010.
 •  La data de 17.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 13.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 17.11.2009 până la data de 16.10.2010.
 • La data de 16.11.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 37.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 16.11.2009 până la data de 15.10.2010.
 • La data de 08.09.2009 între Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și  S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat  a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 42.000 lei. Creditul a fost  acordat pentru o perioadă de  11 luni  de la data de 08.09.2009 până la data de 08.08.2010.
 • Acuzațiile DNA

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Justiţie

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro
  Loading...

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI

  Articole salvate