Ei nu l-au uitat pe Lucian Blaga

Ei nu l-au uitat pe  Lucian Blaga

Lucian Blaga – Marele Anonim. Extraodinarul om de cultură, diplomat care a fost Lucian Blaga a fost scos din uitare de o bibliotecă judeţeană. Aniversarea a 120 de ani de la naşterea poetului a fost marcată la Biblioteca „Ovid Densuşianu”, din Deva.

Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895. Există oameni care îşi iubesc şi îşi respectă meseria dincolo de orice. Am primit un articol de la Ioan Sebastian Bara, managerul bibliotecii din Deva. Este un articol emoţionant. Pentru că ei nu l-au uitat pe Lucian Blaga.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat în ziua de 7 mai 2015 împlinirea a 120 de ani de la nașterea poetului, filosofului, omului de cultură Lucian Blaga printr-o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Lucian Blaga – Marele Anonim”. Manifestarea a avut loc la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Au fost prezenți elevi de la colegiile și liceele din Deva precum și persoane doritoare să cunoască mai bine viața și opera poetului de la Lancrăm. A fost prezentat un material conținând numeroase informații despre această mare personalitate a culturii române. Bazată pe o serioasă documentare, prezentarea a urmărit biografia și cariera literară și diplomatică a lui Lucian Blaga, de la naștere (9 mai 1895, la Lancrăm) până în ultima zi de viață (6 mai 1961, Cluj).

Cei prezenți în sală au avut prilejul să-și completeze cunoștințele despre poetul Lucian Blaga, autorul celor opt volume de poezii care au reprezentat un punct de cotitură în lirica românească, poezie care se remarcă prin îmbinarea fericită a discursului poetic cu cel filosofic și prin „vraja verbală inimitabilă”, cum spunea un alt mare poet român, Ștefan Augustin Doinaș; filosoful Lucian Blaga, autorul unui original sistem filosofic în celebrele sale trilogii (a culturii, a cunoașterii, a valorilor și, a patra, cosmologică, neterminată), în care se găsesc concepte precum misterul, Marele Anonim, cunoașterea paradisiacă și luciferică, cenzura transcendentă, a teoretizat „spațiul mioritic” și a încercat să descifreze sufletul românesc pornind de la istoria și mitologia românească, autohtonă; dramaturgul Lucian Blaga, autorul a 11 piese de teatru inspirate și ele din mitologia și istoria românilor (Zamolxe, Mașterul Manole, Avram Iancu, Anton Pann etc.), străbătute de un puternic filon patriotic; traducătorul Lucian Blaga, cel care a oferit minunata tălmăcire a poemului dramatico-filosofic Faust de Goethe și a unor versuri din lirica universală; diplomatul Lucian Blaga, cel care a fost atașat cultural la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena, apoi ministru plenipotențiar al României în Portugalia.

Anii comunismului au însemnat ani de suferință și de izolare a marelui om de cultură Lucian Blaga, cel care a fost nevoit să-și câștige existența, în ultimii ani ai vieții, ca bibliotecar-șef și apoi director-adjunct al filialei din Cluj a Bibliotecii Academiei. După anul 1965 a fost reabilitat, a început să fie studiat în școală, opera lui fiind tot mai cunoscută și mai apreciată.

Întâlnirea dedicată lui Lucian Blaga s-a dorit a fi și o invitație la lectură, o invitație de a completa cunoștințele primite la orele de literatură română cu noi informații despre această impresionantă personalitate a culturii române și europene. Porțile bibliotecii noastre sunt deschise în permanență, numeroasele volume semnate Lucian Blaga își așteaptă cititorii, la noi se pot citi Hronicul și cântecul vârstelor și Luntrea lui Caron, la noi se găsesc pe rafturi poeziile, de la Poemele luminii la Nebănuitele trepte, lucrările filosofice, traducerile și numeroase texte referitoare la „poetul filosof și filosoful poet”, cum a mai fost numit Lucian Blaga.

Întâlnirea așezată sub genericul „Lucian Blaga – Marele Anonim” a avut și scopul  de a trezi interesul față de un mare scriitor, un mare reprezentant al civilizației românești. Sperăm că am reușit și, în acest fel, ne-am împlinit menirea de principală instituție de cultură a județului.

La finalul manifestării, elevilor li s-au adresat întrebări legate de prezentare, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Ne puteți urmări și pe Google News