Editura Evenimentul si Capital

Efectul respingerii legii „Big Brother”. MAI: Grupări de crimă organizată și terorism din alte state cumpără cartele PrePay din România

Gabriel Oprea
Autor: | | 75 Comentarii | 1812 Vizualizari

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) solicită Perlamentului României elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de lege care să modifice legea „Big Brother, în așa fel încât să se permită controlul asupra cartelelor PrePay, cu observațiile Curții Constituționale. Oficialii MAI au precizat că, în ultima perioadă de timp, membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat un număr însemnat de cartele PrePay din România.

Ministerului Afacerilor Interne transimte că, în activitățile concrete pe care structurile, în special Poliția Română, le desfășoară pentru protejarea cetățenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia Curții Constituționale -  care a declarat neconstituțională legea „Big Brother”, privind reţinerea datelor personale de către operatorii de telefonie şi furnizorii de internet - este de natură a influența în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative. 

MAI arată că, din practica judiciară a Poliției Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracționale utilizează cartele PrePay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-și asigura o protecție suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuințe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziționau cartele PrePay înainte de comiterea fiecărei fapte.  

Vulnerabilități la adresa României

De asemenea, din datele și informațiile existente la nivelul Poliției Române rezultă că membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele PrePay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea și comiterea unor infracțiuni, inclusiv pe teritoriul altor state.  

Aceste aspecte au făcut obiectul unor schimburi de date și informații cu polițiile altor state, și constituie vulnerabilități la adresa României.

Totodată, utilizarea cartelelor PrePay influențează dezvoltarea unor fenomene infracţionale a căror desfăşurare depinde foarte mult de utilizarea în condiţii de anonimitate a telefoanelor mobile (fraude, înşelăciuni – inclusiv metoda „accidentul” comisă din penitenciare, şantaj, ameninţare, etc.) și îngreunează obţinerea unor date esenţiale pentru luarea unor măsuri urgente, de o importanţă deosebită pentru salvarea unor persoane aflate în situaţii de urgenţă, inclusiv soluționarea cazurilor de dispariție de persoane. 

Situația din România, analizată la Grupului Interministerial Strategic

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate