Efecte neașteptate ale condamnării lui Dragnea asupra forțelor politice. Cine a crescut, cine a scăzut. Cifrele de ultimă oră ale partidelor
- Alecu Racoviceanu
- 27 iunie 2018, 17:02
Sociopol a dat publicității un sondaj de opinie chiar în timp ce în Parlament se desfășura ședința comună pentru votul pe moțiunea de cenzură. Deși cifrele identificate de institut nu aduc mari schimbări pe scena politică, nici în ceea ce privește încrederea în principalele personalități, totuși apar unele noutăți. Una dintre ele este apariția Mișcării România Împreună, a lui Dacian Cioloș, cu un scor foarte bun, 7%, la egalitate cu USR. Altfel, Coaliția PSD-ALDE însumează un confortabil 53%.
Sondajul a fost efectuat telefonic, pe un eșantion de 917 persoane, în perioada 22-26 iunie, adică a început la o zi după condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare.
Condamnarea lui Dragnea și ceva politică
Pentru că era o temă ”la zi” apar și întrebări legate de decizia de la Înalta Curte. Din sondaj reiese că doar 41% dintre români ar fi interesați de subiect, iar 63% auziseră de sentință. Dintre aceștia 45% cred că a fost vorba de un proces politic, 35% considerând că acuzațiile sunt îndreptățite.
O altă temă de actualitate este moțiunea de cenzură inițiată de PNL. La întrebarea dacă Guvernul ar trebui să cadă, 61% dintre români consideră că nu.
Politicul joacă un rol important în viața românilor. 71% consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, 61% considerând că de vină este factorul politic, scandalul politic.
Totuși, în ciuda acestor cifre, 69% nu ar fi interesați de alegerile parlamentare, dacă ele ar avea loc duminica viitoare, și 43% nu ar participa la vot!
Bicicleta și pas cu pas
Votul la parlamentare nu ar aduce mari surprize, față de alte sondaje ale Sociopol. PSD ar înregistra un scor de 41%, PNL – 20%, ALDE -12%, Mișcarea România Împreună - 7%., USR ar avea un scor de 7%, Pro România, partidul lui Victor Ponta e cotat cu un scor de 5%, UDMR cu 4%, alte formațiuni având scoruri de 1-2%, mult sub pragul cerut de lege pentru a intra în Parlament.
La încrederea în personalități, pe primul loc rămâne, imperturbabil, Raed Arafat, cu 50%. Este urmat, de la mare distanță, de Gabriela Firea, 25%, și Klaus Iohannis, 24%, acesta din urmă fiind măsurat chiar în perioada când a făcut anunțul că vrea un alt mandat la Palatul Cotroceni.
Urmează Laura Codruța Kovesi, 19%, Călin Popescu Tăriceanu, 17%, Liviu Dragnea, 15%, și Mugur Isărescu, cu doar 14%, probabil cea mai scăzută cotă de încredere a sa din ultimii 29 de ani.
Premierii Dacian Cioloș, cu 13%, Victor Ponta, 12%, și Viorica Dăncilă, 12% sunt următorii pe listă. După cum se vede, Cioloș ți Ponta sunt, din punctul de vedere al încrederii, ”locomotive” pentru propriile partide, iar Dăncilă este mult sub cota pe care ar fi putut să o sugereze procentul uriaș al celor care nu cred că Guvernul ei trebuie să cadă.