EDITORIALUL EVZ. În materie de economie, Ponta nu a învățat nimic de la Adrian Năstase
- Mircea Marian
- 24 septembrie 2014, 00:00
La 19 septembrie, Ministerul Fondurilor Europene a publicat ultima raportare privind gradul de absorbție: 36,65%. România este de departe țara europeană cu cea mai proastă rată de absorbție, în condițiile în care, din februarie până acum, nu am atras decât o sumă insignifiantă – sub 2% din totalul celor 19 miliarde de euro. Suntem imediat sub Slovacia – rată de absorbție de 48%, Bulgaria – 48,3% și Italia 48,4%. Polonia a cheltuit 66,6% din fonduri, iar pe primul loc este Estonia, cu o rată de 78,3%. Cu toate acestea, ministrul Teodorovici continuă să trimită comunicate propagandistice, în care anunță că „actuala guvernare a făcut performanţe în absorbţia fondurilor europene”.
Încep să cred că actualul Executiv este prizonierul propriei propagande. Controlează aproape toată media, criticile sunt rare, dezbaterile economice, aproape inexistente, mai vine și INS care servește niște statistici din ce în ce mai dubioase și uite așa guvernul Ponta chiar își închipuie că se descurcă, ignorând orice avertisment. Ține sub preș situații cu potențial exploziv, precum TVR, Oltchim sau CFR Marfă, dar până la urmă va veni vremea scadenței. Pun cu intenție pe listă televizunea publică, care este pe incredibilul loc cinci în topul datornicilor la stat. Datoriile acestei instituții la bugetul consolidat sunt de 120 de milioane de euro. Mi s-ar părea inacceptabil ca ele să fie șterse, pur și simplu, așa cum cere Stelian Tănase, pentru că putem fi siguri că nimeni nu ar învăța nimic și, în câțiva ani, s-ar ajunge din nou la aceeași situație. Televiziunea publică trebuie restructurată urgent – dacă se mai poate! - dar Ponta este interesat doar de controlul politic asupra acestei instituții.
După opinia mea, și reducerea CAS-ului va fi o catastrofă. Sunt un liberal, cred că este bine ca banii să rămână la mediul privat, care știe să-i gestioneze mai bine decât statul, dar această măsură va costa mai scump firmele decât banii câștigați prin reducerea CASului. Nu se va înbunătăți colectarea, iar soluția guvernului PSD va fi să taie și anul viitor banii de investiții și, eventual, să nu majoreze bugetul Apărării. Deja suntem în situația ridicolă de a solicita altor țări să ne protejeze spațiul aerian – o măsură la care au mai recurs doar statele baltice, Luxemburg și Slovenia. Tăierea banilor de investiții este mult mai dramatică decât pare: nu este vorba doar de faptul că se întârzie finalizarea autostrăzilor, dar depășirea cu o singură zi a termenului de 31 decembrie 2015 pune România în situația de a returna la Bruxelles aproximativ un miliard de euro, bani din Programul Operațional Transporturi. În mod normal, dacă reducerea CAS-ului nu va duce la o înbunătățire explozivă a colectării – un vis frumos în care nu crede nici doamna Petrescu – ar trebui să se taie din cheltuielile de personal sau de la achiziționarea de bunuri și servicii.
În 2004, când Adrian Năstase se pregătea să ajungă președintele României, guvernul său a avut o politică economică prudentă, pentru că liderul PSD avea o viziune pe termen lung. În paranteză fie spus, Consiliul Fiscal evaluează evaziunea fiscală în 2004 – sub Năstase – la puțin peste 7%, în timp ce în 2013, sub Ponta, a ajuns la peste 16%! Fostul său doctorand, Victor Ponta, nu a învățat nimic și a preferat rețeta guvernului Tăriceanu: un potop de pomeni electorale, o politică financiară imprudentă, abandonarea acordului cu FMI, tăierea banilor de investiții. Vom deconta nota de plată în 2015, dar cui îi va păsa? Nu vor mai fi alegeri.