Editura Evenimentul si Capital

DW: Săli de așteptare pline, lipsă de medici: Stare de urgență în România și Bulgaria

Autor: | | 3 Comentarii | 2250 Vizualizari

Se vorbește despre un exod: mii de medici și asistenți medicali părăsesc România și Bulgaria, în căutarea unor locuri de muncă mai bune. Criza din sistemele de sănătate din cele două țări se agravează.

Florina Venera are numai 11 ani. Locuiește la Bunești, o localitate din centrul României. În urmă cu șapte ani a fost diagnosticată cu cancer osos la picior. Florina a fost operată. Acum însă, ani mai târziu, mama sa, Adriana Rusu, își face din nou griji. Pentru că fiica ei are iar dureri la picior.

Îngrijorarea și mai mare este că ultimele teste ale Florinei au fost făcute în 2014. Mama sa povestește că nu mai știe unde să meargă. Pentru că medicul de familie, care i-ar fi putut face Florinei trimitere la oncolog, și-a închis cabinetul în primăvara trecută. Altul nu s-a deschis în locul lui.

Bunești nu reprezintă oricum un loc în care poți să-ți pui speranța. Părinții ei, doi frați, Florina și sora mai mică trăiesc într-o singură cameră. Străzile din fața casei sunt neasfaltate. Conductele de gaz nu funcționează. Familia trăiește de pe o zi pe alta. Asigurarea medicală privată este exclusă. Pentru un control medical, familia Rusu trebuie să călătorească 30 km, până la Sighișoara. Ceea ce presupune costuri imposibile pentru cei mai mulți locuitori ai zonei.

Familia Rusu trebuie să călătorească 30 km pentru a ajunge la un spital

Șanse mai bune altundeva

Lipsa personalului medical în România și în Bulgaria este evidentă. Mii de medici și asistenți medicali din ambele țări trăiesc și lucrează în străinătate, în Europa occidentală sau în alte părți. Din anul 2007, 45.000 de angajați din domeniul medical au solicitat certificate pentru a putea munci în străinătate. Deja 14.000 de medici din România și aproape 50.000 de asistenți și îngrijitori medicali și-au căutat locuri de muncă în străinătate. Din Bulgaria pleacă anual 450 de medici și aproximativ 1.000 de asistenți medicali, pentru a găsi posturi mai bine plătite în Europa occidentală.

Dar banul reprezintă scopul principal numai la prima vedere. Medicii fug de un sistem sanitar care nu mai funcționează. Pentru că cei mai mulți sunt suprasolicitați și trebuie să se descurce cu faptul că în multe locuri lipsesc medicamente, instrumente medicale și obiecte de prim ajutor.

Gergana Georgieva se află într-o astfel de situație. Femeia este medic internist, în vârstă de 31 de ani, și s-a hotărât deja din anul 2012 să-și părăsească țara. Imediat după terminarea studiilor s-a mutat din Bulgaria în Germania. ”Pe vremuri, trebuia să aștepți și doi ani pentru o astfel de șansă”, povestește Gergana. În Germania ar fi putut să câștige 2.500 euro pe lună deja din perioada stagiului. În Bulgaria ar fi câștigat 200 euro.

Totuși, condițiile pentru tinerii medici s-au îmbunătățit cât de cât de atunci. Dar, chiar dacă trebuie să recunoască faptul că ziua sa de muncă în Germania este foarte lungă, nu i-ar trece niciodată prin cap ideea de a se reîntoarce acasă. Pentru că știe clar că sistemul medical din Bulgaria este subfinanțat. Personalul lipsește peste tot. Iar corupția lasă urme adânci. Nu, Gergana nu vrea să se întoarcă în Bulgaria.

Gergana Georgieva a ales Germania

Germania ca exemplu

”Medicina este o profesie onorabilă. Nu ar trebui să fie redusă la o afacere”, povestește internista pentru DW. ”Îmi place faptul că în Germania există reguli clare. Dotările în sistemul de sănătate sunt excepționale. Iar condițiile din spitalul nostru sunt excelente”. În Bulgaria, exodul tinerilor medici face ca situația să se înrăutățească constant. Presiunile asupra unui sistem care se află oricum în pragul colapsului cresc în continuare. Este un cerc vicios.

Ne întoarcem în România. Adina Lariu este șefa spitalului din Rupea. Aici trăiesc 5.000 de oameni. Dar și locuitorii din Bunești vin să se trateze la acest spital. Iar de când doctorul de familie Ana Șestacovici și-a închis cabinetul, situația s-a schimbat radical în spital. Sala de așteptare de la urgențe este arhiplină, iar ambele salvări sunt în continuu pe drumuri.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X