Serbia oferă Chinei ceva ce nu e pe placul UE: Accesul pe pieţe din Europa. Un comentariu semnat de Frank Sieren.
În portofoliul încăpător al statelor cu care China întreţine bune relaţii, Serbia nu se înscrie în rândul ţărilor care bat la ochi. Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări trebuie mai atent analizate de cei care vor să înţeleagă cum pătrunde China pe piaţa europeană. Căci, spre deosebire de vecinii săi Ungaria, România sau Bulgaria, Serbia nu este membră a UE şi nu este vizată de toate reglementările şi barierele valabile în spaţiul comunitar. Astfel, Serbia a putut în ultimii ani să se apropie mult mai mult de China decât vecinii săi membri ai UE. Iar politicienii UE nu au prea avut ce să ofere pentru a contrabalansa iniţiativele Beijingului.
Tot onorul pentru preşedintele Nikolici
Săptămâna aceasta, preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, va efectua o vizită de două zile la Beijing. Vizita este considerată de liderii chinezi de mare importanţă, fiindcă oaspetele de la Belgrad va fi întâmpinat pe covorul roşu atât de preşedintele Xi Jinping cât şi de premierul Li Keqiang şi de preşedintele Congresului Popular, Zhang Dejiang. Triumviratul puterii politice din China îşi face deci timp pentru Nikolici, care va fi cu această ocazie declarat cetăţean de onoare al Beijingului. Acest titlu poate părea unora o simplă formalitate, dar el demonstrează cât de importante sunt din perspectiva Chinei relaţiile cu Serbia. În plus, Nikolici nu se întâlneşte doar cu liderii politici ai Chinei, pe agenda vizitei aflându-se şi întrevederi cu manageri de vârf din economie. De exemplu cu conducerea concernului IT Huawei, care au pus ochii pe piaţa sârbească.
Luna trecută o firmă chineză a început deja lucrările la autostrada E-763 între Surcin şi Obrenovac. Vara trecută, preşedintele Xi a fost personal în Serbia pentru a semna acest contract. În plus, la începutul acestei luni a devenit cunoscut că vânzarea minei de cupru RTB Bor, cu tot cu topitorie, către o firmă din China, este aproape perfectată. Construcţia unui parc industrial sub conducerea firmei China Road and Bridge Corporation (CRBC), a început deja.
Interesul Chinei pentru dezvoltarea infrastructurii din Serbia este uriaş. Pentru autostrada de centură a Belgradului, investitori chinezi au aprobat zilele trecute mai bine de 200 de milioane de euro. Nu este clar dacă planificatul tronson feroviar între Belgrad şi Budapesta va fi construit în cele din urmă de chinezi, dar şanse există. Iniţial, comanda pentru tronsonul cu o lungime de 350 de kilometri şi o valoare de 2,6 miliarde de euro a fost încredinţată firmei China Railway International Corporation, dar UE a anunţat că va verifica acest proiect în partea care priveşte Ungaria, nemulţumită fiind că nu a existat o licitaţie publică, aşa cum prevăd normele europene în domeniu. Aceasta este de altfel singura posibilitate a Bruxelles-ului de a interveni în proiectul transeuropean menţionat. Serbia, nefiind membră a UE, nu este vizată de normele europene.
Vizele turistice au fost deja eliminate
Bruxelles-ul nu a putut face nimic pentru a împiedica înţelegerea sino-sârbă de eliminare a vizelor pentru sejururi de maximum 30 de zile în cele două ţări. La o asemenea înlesnire, germanii nu pot decât să viseze! De pe urma acestei înţelegeri, care datează de anul trecut, mai ales sârbii aşteaptă un avânt al branşei turistice. La târgul anual de turism din Serbia, care a avut loc în februarie, China a participat pentru prima dată în calitate oficială. Serbia nu este încă o destinaţie de vacanţă predilectă pentru Chinezi, dar statisticile indică o creştere considerabilă. În 2016, numărul turiştilor care au vizitat statul balcanic a crescut cu 29 la sută, comparativ cu anul precedent. O legătură aeriană directă Belgrad-Beijing ar stimula suplimentar această evoluţie. La târgul de turism din acest an a fost publicată în premieră o broşură cu oferte pentru Chinezi. Una din ele se intitulează "Balcani fără frontiere". Ceea ce sună în urechile unora a concediu paşnic îi face să pălească, probabil, pe strategii din Bruxelles. Prea sună a pătrundere în Europa pe uşa din dos.
Corespondentul DW Frank Sieren trăieşte la Beijing de mai bine de 20 de ani.