După extinderea masivă a 4G, internetul pe aparate mobile va conta și pe 5G în jurul anului 2020

După extinderea masivă a 4G, internetul pe aparate mobile va conta și pe 5G în jurul anului 2020

Datele unui studiu anual asupra evoluției internetului, efectuat de compania Cisco arată că în jurul anului 2020, internetul pe dispozitivele mobile va fi dominat de 4G. Este necesar 4G pentru o videotelefonie eficientă , expediere rapidă de fișiere media de înaltă rezoluție, descărcarea pe aparate mobile cu rezoluții de ecran superioare, anunță belgium-iphone.lesoir.be.

Transferul de date mobile la scară mondială va cunoaște o creștere de până la 8 ori în următorii 5 ani, fapt datorat printre altele creșterii permanente a puterii comunicării video. Un procent de 70% din traficul de date mobile va trece prin rețelele 4G, iar debitul rețelelor mobile se va mări, urmând să se tripleze în 5 ani, ajungând la 6,5 Mbps în anul 2020, comparativ cu 2,0 în prezent.

Peste 5 ani traficul mondial de date mobile va ajunge la 30,6 exaocteți pe lună, adică de 10 ori mai mare decât în anul 2015.

"Ca să fie mai clar, acest lucru înseamnă că fiecare om de pe glob va trimite atunci 2,5 filme video pe zi. Datorită acestei explozii a traficului de date pe aparate mobile la nivel global trebuie să lucrăm la dezvoltarea unei noi conexiuni via 5G", declară Pol Vanbiervliet, director general al Cisco Belgia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Rajeev Suri, CEO la Nokia, preluat de lemondeinformatique.fr, 5G ar putea veni mai repede decât s-a prevăzut, mai multe elemente de normă ale viitoarei generații de comunicații mobile putând fi definite din acest an.

Rajeez Suri a mai declarat că următoarea generație de rețele mobile va fi definită în mod concret până la finalul acestui an. În prezent, estimările oficiale prevăd o finalizare completă a normei 5G până peste 5 ani, în schimb CEO al Nokia susține că solicitarea este una prea complexă pentru a aștepta până atunci, în cadrul unei conferințe de presă susținute înaintea Mobile World Congress 2016, care a avut loc la Barcelona între 22 și 25 februarie, informează AGERPRES.

"Anul 2020 va corespunde probabil desfășurării mondiale și masive a noii norme, însă primele dezvoltări ar trebui să aibă loc din 2017, cu o creștere a puterii până în 2020", a mai adăgat el.

"În acest stadiu, utilizatorii și operatorii își dau deja bine seama de ce le poate aduce 5G, mult mai mult decât la elaborarea 3G sau 4G", a adăugat Rajeev Suri. "Unele servicii vor fi instalate înaintea finalizării oficiale a 5G, iar elaborarea normei avansează mai repede decât s-a prevăzut", a încheiat el, citat de lemondeinformatique.fr.