Liviu Dragnea este CONTRAZIS de ANP. Situația MORȚILOR din penitenciare ESTE PUBLICĂ. În închisori au murit DE TREI ORI MAI PUȚINI oameni decât în LIBERTATE

Liviu Dragnea este CONTRAZIS de ANP. Situația MORȚILOR din penitenciare ESTE PUBLICĂ. În închisori au murit DE TREI ORI MAI PUȚINI oameni decât în LIBERTATE

Declarația lui Liviu Dragnea, care a afirmat că va cere Ministerului Justiției o statistică a persoanelor care au decedat în pușcăriile din România, după ce a făcut referire la decesul omului de afaceri Dan Adamescu, a atras atenția sindicaliștilor din penitenciare. Reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au transmis că Administraţia Națională Penitenciarelor (ANP) a făcut publice cifrele pe 20 ianuarie, după ce liderul PSD a justificat proiectele de ordonanţă privind graţierea şi amnistia cu situaţia gravă din închisori. Din statistica prezentată de ANP reiese că în închisori au murit de trei ori mai puțini oameni decât în libertate.

La scurt timp după sosirea din SUA, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat: „Eu cred că Ministerul Justiției trebuie să arate câți au murit în închisorile din România, să știm, au murit zeci, sute, mii. Dacă sunt oameni condamnați pentru diverse pedepse, dar nu sunt condamnați la moarte, nu mi se pare corect să moară în închisoare”. Președintele Camerei Deputaților a găsit o motivare a acestei solicitări după decesul patronului cotidianului România Liberă, omul de afaceri Dan Adamescu. „Nu vreau să exploatez un caz grav, dar, totuși, azi noapte a murit un om în penitenciar. Din câte îmi aduc aminte, acel om nu a fost condamnat la moarte”, a declarat, marți, liderul PSD.

Politicianul a făcut această declarație ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor cu privire la faptul că președintele Klaus Iohannis va cere un punct de vedere de la CEDO cu privire la eventualele amenzi pe care le-ar putea primi România pentru condițiile insalubre din închisorile românești.

Față de cele declarate de Liviu Dragnea, sindicaliștii de la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au publicat, pe site-ul penitenciare.info: „Draganea a scăpat detaliul, fiind dansul la prezentat omagii prin USA, dar ANP deja prezentase cifrele deceselor din penitenciare. Culmea sunt de 3 ori mai puţine decât între românii liberi şi plătitori de impozite”.

Administraţia Penitenciarelor a făcut publice cifreledeceselor din penitenciare  încă de săptămâna trecută. Potrivit ANP, anul trecut, 98 de persoane au murit în penitenciare, de  3 ori mai puţin decât în libertate, precizează penitenciare.info.

Pe 20 ianuarie, după ce liderul PSD a justificat proiectele de ordonanţă privind graţierea şi amnistia cu situaţia gravă din închisori, Administraţia Penitenciarelor a prezentat cifre.

„În anul 2016, corespunzător unui efectiv mediu de 27984 de persoane aflate în custodia ANP, s-au înregistrat un număr de 98 decese respectiv 3,5 la mia de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistică oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori).  (…) Decesele au avut că şi cauze principale afecţiunile medicale cronice/cazuri în faza terminală. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut că şi cauza a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016. Comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut că şi cauza boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total”, se arată în situaţia prezentată de şeful ANP.

Decese prin suicid au fost 11 cazuri

ANP spune că din acest punct de vedere, din statistică oficială a Consiliului Europei rezultă că sistemul penitenciar românesc se află mult sub rată incidenţei suicidului la nivel European.

Şeful Administraţiei Penitenciarelor a explicat şi că, anul trecut, au fost create  679 locuri noi de cazare, după ce s-au făcut investiţii. Cele mai multe locuri s-au înfiinţat la penitenciarul Bucureşti Rahova-155. Iar în acest an, vor fi create alte 200 de locuri, la penitenciarul din Bacău.

De asemenea, adaugă ANP, s-au realizat lucrări de reparaţii în 2.657 camere de deţinere, care au costat peste 7,7 milioane de lei, cu 203% mai mult decât în 2015.