Dosarul "Jaf în codrii României". Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, contestă controlul judiciar impus de DNA
- Ionel Stoica
- 20 octombrie 2014, 11:42
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă luni cererea lui Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, prin care acesta solicită ridicarea controlului judiciar impus de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor.
Şeful Romsilva a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.
În acelaşi dosar, sunt cercetaţi judecătorii Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţa, de la Tribunalul Covasna, deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, precum şi senatorul PSD Ilie Sârbu.
Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte Lorand Ordog şi Gabriel Uţa a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Procurorii susţin că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
DNA subliniază că a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.
Procurorii au constatat că, imediat după pronunţarea deciziei civile, Ioan Adam, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.
În acelaşi dosar, DNA a anunţat că senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenţei de o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, deputatul Viorel Hrebenciuc - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam - pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.