Editura Evenimentul si Capital

O simplă hârtie ar putea duce, în câteva secunde, la înlăturarea DESPOTULUI din fruntea TURCIEI

Recep Erdogan a promis că „va curăţa toate instituţiile statului de virusul gulenist"
Autor: | | 46 Comentarii | 25921 Vizualizari

În ultimii ani s-a pus de mai multe ori în discuţie legitimitatea diplomei universitare a liderului turc Recep Tayyip Erdogan. Opozanţii acestuia susţin că diploma a fost falsificată pentru ca acesta să poată avea acces la putere conform Constituţiei care stipulează că şeful statului trebuie să fie absolvent de studii superiorare.

Este prevăzut în articolul 101 din Constituţia Turciei ca preşedintele Turciei să posede diplomă universitară. Dacă suspiciunile la adresa lui Erdogan se dovedesc întemeiate, el nu ar mai putea rămâne în fruntea statului (dar cine să mai îndrăznească acum în Turcia să demonstreze aşa ceva cu aproape 3000 de procurori şi judecători aruncaţi după gratii?!).

Incertitudinile legate de diploma universitară a lui Erdogan nu sunt de dată recentă. Au fost însă repuse pe tapet odată cu ultimele evenimente din Turcia.

Potrivit unui articol publicat de al-monitor.com, Erdogan a urmat o şcoală gimnazială religioasă şi mai apoi un liceu asemănător (imam-hatip) care ar fi trebuit să-l pregătească pentru a deveni predicator musulman. În aceste condiţii, singura instituţie de studii superioare pe care ar fi putut s-o urmeze era una cu profil asemănător.

Şi totuşi, viitorul preşedinte al Turciei ajunge în posesia unei diplome emise de Facultatea de Studii Economice şi Administrative a Universităţii din Marmara. Ca să studieze acolo ar fi trebuit să prezinte însă un certificat care să ateste ca a mai învăţat şi la o altă şcoală, nu doar la cea de imami (imam-hatip).

Erdogan a răspuns chiar şi de curând, prin purtătorul său de cuvânt, că toate aceste acuzaţii sunt absolut ridicole.

Una din primele persoane care a avut suspiciuni în legătură cu veridicitatea documentelor de studii prezentate de candidatul la preşedinţie Erdogan a fost Omer Faruk Eminagaoglu, fost judecător şi preşedinte fondator al unei binecunoscute asociaţii a magistraţilor - YAR-SAV. Membrii acesteia au reputaţia că sunt adepţii unei ideologii de tip kemalist şi că sunt simpatizanţi ai partidului de opoziţie CHP.  

Biroul Electoral Central a analizat cele reclamate de Eminagaoglu, dar a respins sesizarea acestuia ca neîntemeiată. Acuzele au fost preluat ulterior de partidul pro-kurd (Partidul Democrat al Poporului – HDP).

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate