Editura Evenimentul si Capital

O simplă hârtie ar putea duce, în câteva secunde, la înlăturarea DESPOTULUI din fruntea TURCIEI

Recep Erdogan a promis că „va curăţa toate instituţiile statului de virusul gulenist"
Autor: | | 46 Comentarii | 25891 Vizualizari

În ultimii ani s-a pus de mai multe ori în discuţie legitimitatea diplomei universitare a liderului turc Recep Tayyip Erdogan. Opozanţii acestuia susţin că diploma a fost falsificată pentru ca acesta să poată avea acces la putere conform Constituţiei care stipulează că şeful statului trebuie să fie absolvent de studii superiorare.

Este prevăzut în articolul 101 din Constituţia Turciei ca preşedintele Turciei să posede diplomă universitară. Dacă suspiciunile la adresa lui Erdogan se dovedesc întemeiate, el nu ar mai putea rămâne în fruntea statului (dar cine să mai îndrăznească acum în Turcia să demonstreze aşa ceva cu aproape 3000 de procurori şi judecători aruncaţi după gratii?!).

Incertitudinile legate de diploma universitară a lui Erdogan nu sunt de dată recentă. Au fost însă repuse pe tapet odată cu ultimele evenimente din Turcia.

Potrivit unui articol publicat de al-monitor.com, Erdogan a urmat o şcoală gimnazială religioasă şi mai apoi un liceu asemănător (imam-hatip) care ar fi trebuit să-l pregătească pentru a deveni predicator musulman. În aceste condiţii, singura instituţie de studii superioare pe care ar fi putut s-o urmeze era una cu profil asemănător.

Şi totuşi, viitorul preşedinte al Turciei ajunge în posesia unei diplome emise de Facultatea de Studii Economice şi Administrative a Universităţii din Marmara. Ca să studieze acolo ar fi trebuit să prezinte însă un certificat care să ateste ca a mai învăţat şi la o altă şcoală, nu doar la cea de imami (imam-hatip).

Erdogan a răspuns chiar şi de curând, prin purtătorul său de cuvânt, că toate aceste acuzaţii sunt absolut ridicole.

Una din primele persoane care a avut suspiciuni în legătură cu veridicitatea documentelor de studii prezentate de candidatul la preşedinţie Erdogan a fost Omer Faruk Eminagaoglu, fost judecător şi preşedinte fondator al unei binecunoscute asociaţii a magistraţilor - YAR-SAV. Membrii acesteia au reputaţia că sunt adepţii unei ideologii de tip kemalist şi că sunt simpatizanţi ai partidului de opoziţie CHP.  

Biroul Electoral Central a analizat cele reclamate de Eminagaoglu, dar a respins sesizarea acestuia ca neîntemeiată. Acuzele au fost preluat ulterior de partidul pro-kurd (Partidul Democrat al Poporului – HDP).

De data aceasta, reprezentanţii Biroului Electoral s-au gândit să le închidă detractorilor gura cu o copie a diplomei pe care Erdogan o depusese în august 2014, când s-a înscris în cursa pentru preşedinţia statului.

HDP a publicat-o pe contul său de Twitter, moment din care epopeea diplomei universitare a lui Erdogan a intrat într-o nouă etapă: o serie de noi argumente imbatabile arătau că documentul e un fals grosolan.

Copia indica, aşadar, faptul că Erdogan absolvise Facultatea de Studii Economice şi Administrative a Universităţii din Marmara în 1981. La baza documentului erau două semnături: cea a rectorului universităţii şi cea a decanului. Aici intervine însă o mare problemă: în 1981 nu existau nici Universitate, nici facultate cu acest nume. Universitatea Marmara a fost fondată abia în….1982, la Istanbul iar facultatea de pe diploma preşedintelui a început să se numească aşa abia din 1983.

 

Până şi duşmaii de moarte ai kurzilor, naţionaliştii turci ai Gokce Firat au prezentat o serie de detalii care arătau că diploma universitară a lui Erdogan e un fals.

După respingerea loviturii de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă, Erdogan a dispus arestarea sau îndepărtarea din funcţie a mii de magistraţi pe care, chipurile, îi suspectează de legături cu organizatorii puciului.

Epurările din ultimele zile ar putea avea legătură şi cu controversa iscată de veridicitatea diplomei sale universitare.

Dacă se va dovedi că acesta a ajuns preşedinte fără a avea însă dreptul de a candida, tot ce a semnat şi a implementat ar putea deveni nul din puct de vedere juridic, mai scrie al-monitor.com.

Dar, practic, în acest moment, Erdogan profită de situaţia oferită de lovitura de stat eşuată şi încearcă să scape de toate vulnerabilităţile sale.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate