Editura Evenimentul si Capital

DOCUMENTE INEDITE. Starea de spirit a populației după ”înfrățirea” de la 23 august 1944 cu Armata Roșie

Intrarea Armatei Roșii in București
Autor: | | 0 Comentarii | 728 Vizualizari

Notele informative din anul 1945 întocmite de inspectoratele de Jandarmi Iași și Huși aveau menirea de a testa starea de spirit a populației. Zeci de scrisori cu menținea ”secret” au fost transmise de polițiști sau de jandarmi, superiorilor. Astfel, autoritățile știau problemele cu care se confruntă cetățenii României aflate în război. Au fost consemnate de la nemulțumirile legionarilor ținuți în lagăre, până la zvonurile privind otrăvirea țigaretelor ”Plugari” de către germanii aflați în retragere. Toate aceste note informative s-au păstrat în arhivele naționale.

O notă din 8 februarie 1945 a Inspectoratului de Poliție Iași consemnează faptul că ”pe 31 ianuarie 1945, tânărul Clemente Ion în etate de 19 ani, originar din comuna Costești Lăpușna, a trecut Prutul venind din Basarabia, prin dreptul comunei Drănceni, acest județ. Numitul declară că a fugit din Basarabia din următoarele motive:

-autoritățile sovietice ridică familii întregi dintre cele mai înstărite (care au de la 7 ha în sus)

- ridică tineret băieți de la 15 ani și fete de la 14 ani

- tineretul care urmează a fi ridicat, e strans la primărie și de acolo sunt încărcați în mașini și duși la Chișinău, iar de aici îmbarcați în trenuri și duși peste Nistru, de unde nu se mai înapoiază

- tânărul se gîndește cu groază că va fi retrimis în Basarabia

- arată că în Basarabia populația e deznădăjduită. Li se ia locuitorilor ceriale, vite , păsări, în special de către polițiile sovietice, în mod samavolnic”. În dreptul rubricii ”măsuri luate”, un funcționar a scris: ”Tânărul a fost predat delegatului sovietic al comisiei aliate de control din Huși”.

Informatorul rușilor

Pe 6 februarie 1945, un căpitan din fostul județ Fălciu, raporta că pe 31 ianuarie 1945, ”un Domn Maior însoțit de 13 ostași sovietici a venit în comuna Drânceni peste Prut și au ridicat 3 locuitori pe care i-a dus în Basarabia și care erau învinuiți că ar fii furat de peste Prut o roată de la gradinărie. În ziua de 2 februarie unul dintre cei trei locuitori ridicați și anume Marin Serdaru, a fost pus în libertate și se crede că a fost însărcinat să culeagă informațiuni în favoarea URSS-ului”, se arată în nota informativă.

Povestea cu Plugare

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate