Editura Evenimentul si Capital

SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR. Doctorul Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pfarma, lansează o ipoteză năucitoare: ”Complot menit să scoată de pe piață firma românească”

50.000 de români, dintre care 10.000 de copii, vor sta internați în spitale în zilele de Paști
Autor: | | 19 Comentarii | 11258 Vizualizari

După scandalul „Brădet”, care s-a dovedit a fi o „făcătură”, o altă firmă e în centrul unui scandal uriaș: Hexi Pharma este acuzată că ar produce dezinfectanţi sanitari diluaţi. În replică, reprezentanții firmei se apără și spun că au sistat deja producţia, fiind chiar dispuși să suporte costurile testelor luate de Direcția de Sănătate Publică din spitale

Scandalul dezinfectanţilor din spitale ia amploare! „Gazeta Sporturilor” (GSP), publicaţia care a scris despre diluarea dezinfectanţilor, a publicat ieri demersul întreprins de jurnalişti, prin care au testat conţinutul unui bidon de Suprasept, „un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale”. Ei relatează că, în decembrie 2015, au cumpărat „un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr. 172 din 08.2015, care expiră în august 2018. Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM”. Rezultatul testului sosit miercuri, susţine GSP, şi confirmă documentele primite anterior de la o sursă din fabrică. Mai exact, „ambele substanțe active din Suprasept sunt diluate serios: prima de 10 ori și a doua cu 30%. Spitalele au acordat firmei Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autoritățile să-i controleze vreodată în laborator substanțele”, susține GSP.

Anchetă anunţată, dar nedemarată

Încă de luni dimineaţă, Parchetul a anunţat că s-a autosesizat în acest caz şi a demarat o anchetă penală. La rândul său, Ministerul Sănătăţii susţine că vor fi verificate toate spitalele şi clinicile mari din ţară. „Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va începe verificări privind soluţiile de dezinfectare utilizate în spitale şi toate unităţile sanitare din ţară, care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma, vor trebui să verifice, prin autocontrolul propriu, eficienţa acestora”, se spune în comunicatul Ministerului Sănătăţii. Nu se ştie când va începe ancheta autorităţilor, deoarece purtătorul de cuvânt al Parchetului, Ramona Bulcu, a declarat pentru EVZ că ieri abia a fost repartizat cazul unui procuror.

Anchetă internă la Hexi Pharma

La rândul său, firma incriminată, Hexi Pharma, a anunţat că a oprit producţia şi distribuţia şi a declanşat o anchetă internă, „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii”. Conducerea firmei nu exclude vreun accident în fabrică, care să fi condus la nerespectarea concentraţiilor. Mai mult, până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie. „Suntem siguri de eficacitate: vom suporta contravaloarea analizelor de eficacitate. Rugăm DSP să meargă să ia probe de eficacitate din toate spitalele, astfel încât să fim siguri că produsele şi-au făcut treaba. Suntem dispuşi să suportăm contravaloarea acestor analize”, spune proprietarul firmei, doctorul Dan Condrea. El declară că va colabora cu autorităţile abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor produşi de firma, care vor avea acces total la informaţiile solicitate. „Hexi Pharma nu a avut niciun moment intenţia de a acţiona împotriva pacienţilor din spitale, toate produsele fiind conforme cu reglementările europene. Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital, a lucrat întotdeauna cu bună credinţă faţă de utilizatorul final şi activează într-o piaţă liberă, în care calitatea şi preţul sunt singurele criterii după care produsele sale sunt comercializate”, precizează în comunicat proprietarul firmei.

Explicațiile doctorului-patron

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate