Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a afi rmat că a văzut în România o Justiție din ce în ce mai independentă și a lăudat instituțiile statului pentru modul în care au reacționat față de acest flagel.
În Procuratură sunt „oameni de fier”, iar instituţiile din Justiţie au stabilit un principiu important, „că nimeni nu este deasupra legii”.
Acestea au fost concluziile ambasadorului Marii Britanii la București, Martin Harris, care a ținut să sublinieze că nu se așteaptă la o schimbare de politică externă după alegerile prezidențiale din acest an. „Eu cred că am văzut o Justiţie din ce în ce mai independentă şi aveți aici în România oameni de curaj, oameni de fier în Procuratură, în Înalta Curte de Justiție.
După părerea mea, contribuţia lor la lupta cu corupţia este mult mai semnificativă decât contribuţia ambasadelor, fiindcă sunt oameni aici în România care au luptat împotriva corupției cu o determinare impresionantă”, a declarat Martin Harris în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată, ieri, de Pro TV. Ambasadorul a precizat că, în ultimii patru ani, ceea ce au realizat instituţiile din Justiţie „este foarte important”.
„Eu cred că DNA, ANI și Înalta Curte de Justiție au reacționat în mod ferm la fenomenul de corupției din România şi ambasada britanică a sprijinit acest efort, fiindcă este foarte important pentru noi, pentru a avea un climat de business care este potrivit pentru firmele britanice”, a mai spus Harris.
„Nu aștept o schimbare în politica externă”
Totodată, ambasadorul Marii Britanii a declarat că România este un punct de stabilitate într-o zonă lipsită de stabilitate, menţionând că nu se aşteaptă la o schimbare a politicii externe după alegerile prezidenţiale din toamnă. „Am văzut o poziţie consistentă, care este a tuturor partidelor din România, este o alianţă fermă în NATO cu o poziţie transatlantică, care este foarte aproape de poziţia noastră şi integrarea în Uniunea Europeană”, a spus Martin Harris.
În ceea ce privește situația din Ucraina, ambasadorul a precizat că așteaptă o soluție diplomatică. El a precizat că speră să existe „un grup de contact”, care să includă Rusia, Ucraina şi partenerii occidentali, care să ducă la o soluţie diplomatică.