DNA pentru „Evenimentul zilei”: „Elena Udrea nu are calitate de învinuit sau inculpat”
- Petrisor Cana
- 28 octombrie 2014, 14:44
Ca urmare a anchetelor declanșate de Direcția Națională Anticorupție împotriva lui Gheorghe Ștefan, a lui Dorin Cocoș sau a fostului președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, în mass-media au apărut informații potrivit cărora candidatul la președinție Elena Udrea ar fi urmărit penal. Pentru a lămuri aceste aspecte, „Evenimentul zilei” s-a adresat procurorilor anticorupție. DNA ne-a transmis că liderul PMP nu are calitate de învinuit sau inculpat
În urma apariției în mass-media a unor informații care dădeau ca sigură cercetarea liderului Partidului Mișcarea Populară (PMP) de către procurorii anticorupție,„Evenimentul zilei” a solicitat, oficial, Direcției Naționale Anticorupție să ne precizeze dacă Elena Udrea are vreo calitate procesuală în dosarele Microsoft, Gala Bute și în cazul Gheorghe Ștefan – Strong Montaj SA.
„La solicitarea dvs. din data de 28 octombrie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: La momentul solicitării persoana menţionată de dvs. nu are calitate de învinuit sau inculpat în cele trei dosare la care faceţi referire.”, ne-a răspuns DNA.
Zvonurile referitoare la presupusa cercetare a Elenei Udrea de către DNA s-au intensificat odată cu ancheta demarată împotriva fostului ei soț, Dorin Cocoș, și a primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. Cei doi au fost reținuți de DNA, în dosarul „Microsft”.
În alt caz, Gheorghe Ştefan este urmărit penal pe motiv că şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a direcţiona fonduri publice către o firmă pe care o controla prin interpuşi. Fondurile publice proveneau de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus, la acea vreme, de Elena Udrea. Firma controlată de Ştefan, Strong Montaj, fostă Tehnoutilaj, primise începând din 2009 contracte publice de la mai multe comune din judeţul Neamţ, iar Ştefan a intervenit pentru ca fondurile să fie direcţionate cu prioritate către primăriile respective, asigurându-se astfel că firma sa este plătită.
Rudel Obreja este anchetat în legătură cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru România” de către firma sa, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo. În baza unui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”.
Prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz al DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, pentru fapte corupţie şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.