DNA oferă muniţie contestatarilor lui Dragnea. Cine vrea mazilirea preşedintelui PSD

DNA oferă muniţie contestatarilor lui Dragnea. Cine vrea mazilirea preşedintelui PSD

Noul dosar DNA privitor la contractele Tel Drum şi afacerile din Brazilia intensifică nemulţumirile din PSD

Faptul că DNA a confirmat în mod oficial, la sfârşitul săptămânii trecute, că lucrează la un nou dosar penal care îl vizează pe Liviu Dragnea şi pe o serie de apropiaţi ai acestuia – pe fundalul dezvăluirilor Rise Project privitoare la legăturile preşedintelui social-democrat cu Tel Drum şi, totodată, la afacerile şi vacanţele din Brazilia – toarnă gaz pe focul luptelor pentru putere din sânul PSD.

FOTO: Victor Ponta

Ne puteți urmări și pe Google News

Existenţa unui nou dosar penal in rem (care investighează infracţiuni de corupţie şi fapte asimilate corupţiei) şubrezeşte considerabil poziţia lui Liviu Dragnea, în condiţiile în care confirmarea DNA a fost percepută, atât de ex-premierul Victor Ponta, cât şi de ceilalţi aspiranţi la şefia formaţiunii social-democrate, drept un „semnal” că zilele actualului lider sunt numărate. Reamintim că, oricum, Dragnea riscă obliterarea politică în dosarul „Bombonica”, ale cărui ultime două termene se vor derula, cel mai probabil, în octombrie-noiembrie, iar o condamnare cu executare, fie şi în primă instanţă, ar cauza un veritabil seism la vârful PSD.

Un fost premier pesedist acuză

Aşa cum era de aşteptat, ex-premierul Victor Ponta l-a taxat cu aciditate pe Dragnea, pe Facebook, chiar după ce şeful PSD a fost acuzat că ar fi trimis inspectorii ANAF să verifice Rise Project şi Hotnews. „Puterea absolută exercitată discreţionar are un preţ! Pe care îl plătesc Liviu Dragnea, Guvernul şi PSD (care acceptă în tăcere această dictatură absolută) şi România (care nu are nicio vină)! Am spus că România nu poate fi condusă ca şi Consiliul Judeţean Teleorman pentru că lucrurile vor merge din rău în mai rău - şi am dreptate / nu cred că Liviu Dragnea a trimis ANAF-ul la cei de la Rise Project - dar el este totuşi principalul vinovat şi responsabil!”, a acuzat Ponta.

Bogdan Stan, omul şefului PSD

Argumentul lui Ponta rezidă în faptul că preşedintele ANAF – Bogdan Stan – a avut şi are întreaga susţinere a lui Dragnea. „Preşedintele ANAF nu este un profesionist cunoscut în domeniu, nici un om politic din PSD sau ALDE (criteriul de selecţie a fost cunoasterea lui Liviu Dragnea şi bunăvoinţa faţă de Tel Drum), nu a fost pus în funcţie nici de premierul Grindeanu, nici de ministrul de Finanţe, nici de ALDE sau de către o filială PSD, ci direct de către Liviu Dragnea!”, a avertizat Ponta.

Ce planuri are Victor Ponta

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, tocmai aceste probleme de factură penală ale lui Liviu Dragnea l-au făcut pe Victor Ponta să-şi amâne strategic înregimentarea cu acte în regulă în noul partid Pro România, până în octombrie-noiembrie, când speră ca teleormăneanul să poată fi debarcat de la şefia PSD, în urma unei condamnări în primă instanţă în dosarul „Bombonica”, care ar putea fi urmată de o condamnare definitivă în cursul anului 2018. La toate aceste probleme ale liderului PSD se adaugă acum un nou dosar, fapt care sporeşte considerabil tensiunea din jurul lui Dragnea. În paralel, deşi nu se va ralia oficial proiectului anunţat de fostul vicepremier Daniel Constantin, Victor Ponta se va implica intens în negocieri cu parlamentari şi lideri ai PSD nemulumiţi de maniera de conducere a lui Dragnea, sau marginalizaţi de acesta. De altfel, PSD rămâne principala miză a lui Ponta, fostul premier încercând să întoarcă în favoarea sa tensiunile din partid, inclusiv răcirea relaţiilor Dragnea-Tăriceanu, pe fundalul noilor şi controversatelor măsuri economice anunţate de PSD fără consultarea ALDE.

Bădălău, cu ochii pe şefia PSD

Potrivit surselor EVZ, Victor Ponta nu este singurul aspirant la fotoliul de şef al PSD, printre aceştia numărându-se chiar şi preşedintele executiv al social- democraţilor, senatorul Niculae Bădălău (foto), care nu a fost de acord cu nominalizarea lui Mihai Tudose la Palatul Victoria, invocând legăturile acestuia cu SRI. Unul dintre apropiaţii lui Bădălău este Codrin Ştefănescu, care nu se mai numără deloc printre susţinătiorii frenetici ai lui Liviu Dragnea. După Bădălău, un al nume greu interesat de funcţia lui Dragnea este Şerban Nicolae, actualmente marginalizat, care a intenţionat şi în trecut să candideze la preşedinţia PSD. Nici Gabriela Firea nu este total dezinteresată de o promovare la butoanele partidului, având în vedere că, sub mandatul lui Dragnea, numele ei a fost invocat obsesiv pentru cele mai înalte demnităţi ale statului.