Dan Zorella a aflat de la ofițerul SRI Daniel Dragomir informații ultrasecrete. Dezvăluirile despre închisorile clandestine ale CIA – tratate ca „operațiune dușmănoasă” la adresa României
- Adrian Pătrușcă
- 26 octombrie 2016, 00:00
În declarațiile șefului Black Cube atrag atenția numele ziaristei americane Dana Priest și al procurorului elvețian Dick Marty – cunoscuți în întreaga lume pentru dezvăluirile lor despre închisorile secrete ale CIA în Europa (inclusiv România). Este lesne de dedus că investigațiile lor să fi fost privite ca acțiuni ostile României și contracarate prin metode specifi ce.
În interogatoriul luat de procurorii români lui Dan Zorella, acesta a declarat următoarele: „Daniel povestește despre dosare confidențiale din organizațiile de servicii de informații. Un anumit dosar despre ancheta Al Qaeda, de la CIA le-au cerut ajutorul. Un dosar adițional legat de Dania Priest și Dick Marty.”
FOTO: Dana Priest - jurnalista care descoperit închisorile secrete ale CIA și a detonat scandalul în 2005
Cu alte cuvinte, ofițerul SRI Daniel Dragomir i-a deconspirat „omologului” său israelian două dintre operațiunile complexe executate de el în folosul CIA, în scopul contracarării dezvăluirilor cu privire la închisorile americane din România, precum și a credibilității celor doi autori ai acestor dezvăluiri.
Dana Priest a fost cea care a detonat scandalul închisorilor CIA
Dana Priest (și nu Daina, cum greșit a apărut în interogatoriul luat lui Dan Zorella) este unul dintre cei mai cunoscuți ziariști americani. În vârstă de 59 de ani, ea lucrează la Washington Post de treizeci de ani și este specializată în domeniul serviciilor secrete.
Priest este dublu laureat al Premiului Pulitzer: o dată în 2006, pentru dezvăluirile sale în premieră legate de închisorile secrete ale CIA, în cadrul războiului împotriva terorismului, a doua oară în 2008, pentru dezvăluirile despre relele tratamente la care veteranii US Army erau supuși în spitalul Walter Reed.
Dezvăluirile Danei Priest despre închisorile secrete, deschise de CIA în țări aliate ale Statelor Unite, au atras atenția inclusiv asupra României.
Pe baza informațiilor lui Priest, dar și a unor investigații proprii, organizația Human Rights Watch (HRW) a afirmat că este sigură de faptul că în Polonia și România, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, ar exista „locații secrete ale torturii practicate de CIA asupra detinuților”.
Un procuror acuză România
Procurorul elvețian Dick Marty (71 de ani), în calitatea sa de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a fost desemnat să conducă investigațiile privind închisorile secrete ale CIA din Europa. În ancheta sa, Marty a utilizat imagini din satelit, jurnale de bord și evidențe ale diverselor zboruri, precum și alte surse de informații. Pe baza acestora, în iunie 2006, Dick Marty a dat publicității un raport în care concluziona că 14 state europene au participat la abuzuri împotriva unor deținuți bănuiți de terorism. În raport, Marty scrie că în România și Polonia au existat, între 2002 și 2005, centre de detenție ale CIA cu acordul președinților celor două țări.
Potrivit lui Dick Marty, Iliescu a negociat și a semnat pe 30 octombrie 2001 un acord cu Washingtonul privind „extinderea volumului și razei activităților americane pe teritoriul românesc, mai ales un regim de acces special pe teritoriul național.” „Personalul introdus în țară sub acoperirea armatei Statelor Unite a putut, practic, să opereze pe teritoriul românesc în deplină libertate, fără nici un control sau ingerință din partea omologilor naționali”, scrie Dick Marty.
Raportorul mai afirmă că, pentru a determina Bucureștiul să accepte închisori CIA pe teritoriul său, Washingtonul a promis să acorde României tot sprijinul pentru intrarea în NATO.
Într-un raport suplimentar pe aceeași temă, publicat în 2007, Dick Marty susține că și Traian Băsescu a fost la curent cu închisorile secrete: Băsescu și Iliescu „au știut, au autorizat și sunt răspunzători pentru rolul României în operațiunile CIA de detenție secretă pe teritoriul românesc între 2003 și 2005.”
Bucureștiul, zguduit de scandal
Ion Iliescu a răspuns dur la dezvăluirile din rapoartele Marty: „E o tâmpenie. În calitate de șef al statului, nu am primit nici o informație și nici o solicitare, că nu se putea ca astfel de activități să nu aibă aprobarea structurilor de stat. CIA nu și-ar fi permis să facă așa ceva fără aprobarea organelor românești”.
Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, a declarat că nici el, nici altcineva din subordinea lui n-au avut de-a face cu așa ceva. „Ca atare, aștept ca acest domn din Elveția să prezinte și dovezi, pe lângă acuzele aruncate cu atâta ușurință”, a spus Pașcu. Norica Nicolai, vicepreședinte al Comisiei de Apărare din Senat, a afirmat la rândul său: „Raportul este total nesusținut și tendențios. Sunt jocuri politice și interese majore de a decredibiliza România. Menționez că domnul Dick Marty nu a venit niciodată în România, a primit toate informațiile de la Gyorgy Frunda”.
Sergiu Medar, fost șef al Direcției de Informații a Armatei, l-a acuzat și el pe Marty: „Neprofesionalismul raportului reiese din faptul că se vorbește acolo de o unitate specială, J2. Domnul Marty habar n-are că J2 este, în aproape toate statele NATO, structura de informații a Statului Major General, nu e nici un fel de unitate specială supersecretă”.
Băsescu îl face nebun pe Marty
Într-o reuniune la Cotroceni, dedicată celui de-al doilea raport, Traian Băsescu a dat de înțeles că Marty nu ar fi în toate mințile: „Vezi că e plecat cu...”, i-a spus președintele Noricăi Nicolai, fără a-și mai termina fraza.
Invitat în 2007 de către președinta Camerei Deputaților, Roberta Anastase, să vină în România, pentru a se convinge personal că povestea închisorilor CIA nu este adevărată, Dick Marty a răspuns tăios: „Nu fac turism parlamentar!” În 2011, într-o declarație pentru AFP, fostul raportor și-a exprimat regretul că autoritățile române nu au prezentat adevărul despre coalborarea lor cu CIA.
„Regret că sarcina aflării adevărului nu a fost îndeplinită de autorităţile politice sau judiciare, ci de presă”, afirmă politicianul şi juristul elveţian. „Nu a fost nicio anchetă judiciară serioasă în România până acum”, a afirmat Marty. „În urmă cu cinci ani, noi am prezentat dovezi substanţiale despre închisoarea secretă din România. Au urmat ani de negări la nivel oficial. Dar dinamica adevărului şi-a continuat drumul”, a adăugat fostul raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.