Dezvăluiri șocante ale unui medic de la Spitalul de Arși: „Pacientul pe moarte este ținut în același salon cu cel care are șanse să scape. Primul îl contaminează și pe celălalt! E horror!” | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Dezvăluiri șocante ale unui medic de la Spitalul de Arși: „Pacientul pe moarte este ținut în același salon cu cel care are șanse să scape. Primul îl contaminează și pe celălalt! E horror!” | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Un filmuleț șocant a bulversat ieri România. În cadre apărea un pacient cu arsuri grave, pe ceafa căruia colcăiau viermii. Realizate de un doctor de la Spitalul de Arși chiar în incinta Secției de Anestezie-Terapie Intensivă și difuzate de tolo.ro, imaginile respective i-au determinat și pe alți medici să ia atitudine. Unul dintre ei a povestit, în exclusivitate pentru EVZ, aspecte tulburătoare din activitatea de zi cu zi a singurului spital din țară specializat în tratarea arsurilor grave

Înregistrarea revoltătoa re a fost realizată în urmă cu trei zile, când pacientul pe ceafa căruia viermuiau larve de muscă mai era încă în viață. Decedat între timp, omului i-a luat locul alt bolnav, parcă întrun nesfârșit joc al morții. Autoritățile au demarat o anchetă, iar ministrul Sănătății și-a pus cenușă-n cap... Problemele grave continuă însă să macine spitalul.

Glumele macabre ale chirurgilor

Mărturia unui doctor care muncește în această unitate medicală este edificatoare: „Voi încerca să fiu cât mai limpede, dar vreau să-mi protejați identitatea. La Spitalul de Arși sunt trei secții - Chirurgia plastică, Arsurile și ATI (n.r. - Anestezie-Terapie Intensivă). A doua preia pacienții cu arsuri mici, iar ultima pe cei cu arsuri grave. Cea mai mare problemă, de la care pleacă toate necazurile, este suprapopularea. La „arșii mici” - cum le spunem noi - sunt trei, patru paturi. La ATI sunt cel mult două paturi. Ce se întâmplă?”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul inspiră, apoi oftează lung: „Uneori ne vin, de la Iași, arși în proporție de 90%. Chirurgii mai fac glume, spunând că i-au adus la noi doar pentru a le face inciziile pentru IML (n.r. - Institutul de Medicină Legală). Eh, ne trezim cu un ars din ăsta, care nu mai are, practic, nici o șansă să scape cu viață. Doar că, săracul om, nu moare decât după șapte zile. Acum apare drama. Pacientul pe moarte este ținut în același salon cu cel care are șanse să scape. Primul îl contaminează și pe celălalt! E horror!”.

Despre muște și alte lighioane

Cum a ajuns să zacă un om cu arsuri grave, într-un spital din secolul XXI, acoperit de viermi? „Dacă vă uitați atent la imagini, vedeți că este un pacient extrem de ars. Ce poți face este să aștepți să moară. Sună ca naiba, dar ăsta este adevărul. Pe de altă parte, el trebuia spălat zilnic, indiferent de șansele de supraviețuire pe care le mai avea. O zi, două, o oră, nouă, pacientul trebuie îngrijit. Omul din filmulețul respectiv era în viață când a fost realizată acea înregistrare. Nu știu dacă mai există și alți pacienți în această situație nenorocită, din câte cunosc eu, n-ar mai fi”.

E nevoie de aer steril, nu condiționat!

Medicul se oprește preț de câteva secunde, apoi reia: „Sunt muște peste tot, probabil așa au apărut larvele alea. Nu înțeleg de ce conducerea spitalului nu solicită Ministerului bani pentru plase, să monteze la toate geamurile. Nu-i vorba de o căruță cu bani! De fapt, mă mir degeaba. Cine să ceară? Managerul acela șmecheraș, care nici măcar nu era medic și care și-a dat demisia după decesul femeii căreia i-au greșit transfuzia de sânge? (n.r. - este vorba despre Mihai Marinescu, fostul director)”. Neobosit, doctorul continuă: „Nu există aer condiționat. Știți cum este să operezi pe caniculă, îmbrăcat în halat din plastic? Cri-mi-nal! Bine, când umbli cu arși, trebuie să ai aer steril, nu aer condiționat. Nici la Terapie Intensivă, pentru arși, aerul condiționat nu e bun. Ei trebuie să stea la 25 de grade, cu aer steril. Dar de unde aer steril?”.

Dezvăluirile sunt pur și simplu șocante! Și continuă: „În legătură cu infecțiile, ce să mai spun... Și acum, după tragedia de la „Colectiv”, când sunt obligați să facă rapoarte complete, tot ascund date. Nu raportează toate infecțiile”.

„Scandalul silicoanelor” i-a dezbinat pe doctori

Medicul de la Spitalul de Arși ne-a mai dezvăluit un aspect interesant: „De când a fost decapitată fosta conducere, care făcea bani punând silicoane pe șest, atmosfera în spital e insuportabilă. Oamenii nu știu care pe care a denunțat, se disprețuiesc reciproc, nu mai au încredere unul în altul. Sunt bănuitori, cârcotași... Normal că se fac greșeli. E nevoie de un manager cu mână de fier, să curețe tot”.

Bani au avut, dar nu au știut să-i cheltuiască

„Nu este posibil ca după şase luni de la Colectiv să nu fi învăţat nimic. Situaţia în care suntem acum este rezultatul lipsei de viziune, al lipsei de acţiune asupra acestui spital”, spunea, ieri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Lipsa de viziune de care vorbește este, de fapt, un incredibil de prost management. Potrivit surselor EVZ, în ultimii 10 ani, direcțiunea Spitalului n-a fost în stare nici măcar să cheltuie bugetul alocat pentru investiții, nicidecum să ceară mai mulți bani pentru modernizare. Spre exemplu, anul trecut, aveau un buget alocat pentru investiții de 10 milioane de lei. Dar din el au cheltuit doar puțin peste 4,4 milioane, adică în jur de 44%. Nici măcar jumătate din bani. Iar ca să vă faceți o idee de cât de prost au știut să dezvolte activitatea unității sanitare unde lucrau, vă spunem și că aceste 4,4 milioane de lei sunt cea mai mare sumă cheltuită de șefii Spitalului de Arși pe investiții din ultimii 10 ani! În 2011, au făcut „investiții” de doar 530.000 de lei, iar în 2009, de doar 190.000 de lei!

Ministrul Sănătății: „Am luat în considerare de trei ori închiderea Spitalului de Arși”

După apariția imaginilor șocante, cu pacientul care avea rănile pline de viermi și care, ulterior, a decedat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a recunoscut că, în cele două luni de mandat,s-a gândit de trei ori să închidă Spitalului de Arși din Capitală, unica unitate de acest tip din țară. „Am ajuns în cele din urmă la concluzia că nu putem închide spitalul, pentru că nu are cine să preia pacienții, așa că am suspendat activitatea Unității de Transfuzii”, a declarat el.

Două secții închise

Aseară, oficialii ministerului au anunțat că închid și Secția ATI, unde au dat o amendă de 6.000 de lei. „Mai sunt doi pacienți în această secție, care acum nu sunt transportabili”, a recunoscut ministrul. Odată stabilizați, aceștia vor fi transferați, iar secția va fi închisă complet! Alți 45 sunt tratați în celelalte secții. Deocamdată în spitalul bucureștean nu mai pot fi aduși pacienți care au nevoie de terapie intensivă sau transfuzii.

Dacă s-ar întrâmpla acum vreo altă tragedie precum cea de la Valea Cascadelor sau cea de la Colectiv, răniții n-ar avea unde să fie tratați în țară. „I-am duce în străinătate. Secția de Arși de la Floreasca are toate cele 6 paturi ocupate. Nu avem capacitatea dacă vin 5 pacienți în plus, e o problemă gravă”, a spus ministrul.

FOTO:Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu FOTO: DANA LASCU

Acum se în calcul varianta relocării spitalului, dar nu există un spațiu în București unde să poată fi mutat cu totul, așa că, cel mai probabil, secțiile vor fi mutate în spații diferite. În plus, Voiculescu anunţă şi noi controale. „Măsurile pe care le avem în vedere - una deja am sugerato - este relocarea spitalului, măsuri intermediare sunt o mulțime - inspecții, controale, amenzi, și sigur ajutorarea spitalului cu orice fel de investiție este nevoie”.

Anchete peste anchete

Reprezentanţii DSP Bucureşti s-au deplasat ieri la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri pentru a verifica situaţia, iar polițiștii de la Serviciul de Omoruri de la Poliția Capitalei au dechis un dosar penal în cazul morții suspecte a pacientului infestat cu viermi.

Totodată, Avocatul Poporului s-a autosesizat în ambele cazuri de deces suspect, incluzând aici și femeia care a murit luna trecută după ce i s-a făcut transfuzie cu o grupă sangvină greșită.

Colegiul Medicilor Bu curești face și el anchetă în cazul transfuziei greșite, iar dacă va fi cazul, va analiza și cazul bărbatului infestat cu viermi.

Dr. Stănculea: „Imaginea este reală, dar acele larve nu îl omoară!”

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Spitalul de Arși, medicul Adrian Stănculea, a lăsat să se înțeleagă că situația pacientului decedat plin de viermui nu e unică în sistemul nostru sanitar. „Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsam să stea pe pacient. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. A existat situația asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroză unde nu poți băga degetele și să speli ca pe mâini, că poți rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicatețe. E de ajuns să fie o muscă, nu vă închipuiți că e ca la gunoi”, a spus Stănculea la Antena 3.