Editura Evenimentul si Capital

Dezbateri, istorie, OPINII: Uniforma ŞCOLARĂ, între “Da” şi “Nu”

Va fi sau nu reintrodusă uniforma şcolară?
Autor: | | 12 Comentarii | 1974 Vizualizari

Se spune că atunci când un elev poartă uniforma şcolară, este introdus într-un mediu care încurajează cultura şi “promovează valoarea egalităţii între colegii de clasă”.

Multe ţări au uniforme şcolare care seamănă cu uniformele militare. Dezbaterea problemei uniformelor şcolare obligatorii a stârnit de-a lungul timpului controverse în multe părţi ale lumii, elevii fiind îndemnaţi să urmeze un cod de conduită.

“Va fi sau nu reintrodusă uniforma şcolară?”. O întrebare care persistă de multă vreme atât în România, cât şi în alte ţări. Reţelele de socializare dezbat şi ele mai nou această “problemă”, de asemenea, în societatea americană nu încetează dezbaterile privind necesitatea dress cod-ului în şcolile medii. Specialiştii spun că opiniile pro şi contra sunt împărţite egal şi în Europa, şi în Statele Unite. 

Începe în Anglia

“Argumentul principal al celor ce se pronunţă pentru introducerea uniformei este comoditatea. Copiii, mai ales cei din clasele mari, nu trebuie să se gândească la modul cum să se îmbrace. Însă confortul mai constă şi în altceva”, menţionează psihologul rus Elena Artamonova. „Odată cu libertatea în îmbrăcăminte, copiii se confruntă cu mai multe probleme în privinţa relaţiilor dintre ei. Unii nimeresc în sfera vedetelor, se laudă cu modul cum arată şi îi complexează pe cei care nu corespund punctelor lor de vedere privind nivelul de viaţă”.

Istoria uniformei şcolare începe în Anglia la începutul secolul al XV-lea în şcoala Christ’s Hospital pentru orfani şi copii din familii sărace. Englezii conservatori au păstrat această uniformă până în zilele noastre, practic, neschimbată. În ce priveşte uniforma rusească, ea a apărut în 1834. Ea a fost făcută după uniforma militară. În 1896, uniforma a apărut şi în gimnazii: rochii maro cu guleraşe şi şorţuri, negre pentru fiecare zi şi albe de sărbători.

În ultimii ani

Acest gen de uniformă s-a păstrat şi în URSS, însă de la începutul anilor 1990 uniforma nu se mai poartă. În prezent, în Rusia se discută despre necesitatea introducerii uniformei şcolare, iar Marea Britanie dictează moda pentru elevi. De data aceasta, filiala britanică a organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout pregăteşte o uniformă pentru fetele musulmane: o rochie largă şi un tricou-rochie cu mâneci lungi. La noi în ţară, în ultimii ani, au fost promovate şi susţinute de parlamentari din toate partidele, pe rând, iniţiative legislative privind introducerea uniformelor obligatoriu în sistemul de învăţământ din ţară, de la cele mai mici clase, la stat şi la privat deopotrivă. Iniţiativele nu au reuşit să treacă de votul aleşilor poporului. Proiectul iniţiat de 41 de parlamentari din fosta USL (PSD, PNL şi PC) a fost respins de Senat pe 18 martie 2014, după ce în mai 2012, au respins un proiect similar iniţiat în februarie 2012 de 81 de deputaţi de la PDL, UDMR şi minorităţi.  Iniţiativa acestora a fost apoi respinsă şi de către deputaţi, în aprilie 2013. Inclusiv Guvernul Ponta a dat aviz negativ proiectului, iar la dezbaterile parlamentare reprezentantul Ministerului Educaţiei, secretarul de stat Andrasz Kiraly, a declarat că decizia de introducere în şcoli a ţinutei obligatorii ar trebui lăsată la nivelul Consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ, altfel statul ar fi obligat să asigure şi finanţarea unei astfel de măsuri.

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate