Parada gay anulata in Lituania

Parada gay anulata in Lituania

Autoritatile din Vilnius au anulat un mars gay programat pentru 25 mai si sustinut chiar de oficialii UE, apreciind ca manifestatia ar fi creat incidente violente in tara cunoscuta pentru mentalitatile homofobe, scrie "EUObserver".

Decizia a fost adoptata de autoritatile municipale, pe baza unor informatii potrivit carora demonstrantii anti-gay ar fi planuit o contramanifestatie. Comisia Europeana si-a exprimat, luni, regretul fata de anularea marsului. 

Actiunile impotriva festivalului diversitatii incepusera in urma cu cateva saptamani, cand soferii de troleibuze din orasele Vilnius si Kaunas au refuzat sa se urce la volanul vehiculelor care purtau sloganuri cu indemnuri la toleranta.

Saptamana trecuta, activistii anti-gay au protestat in fata Ambasadei Suediei, dupa ce ambasadoarea Malin Karre a vorbit in fata parlamentului lituanian cerand respectarea drepturilor minoritatilor sexuale.    

Ne puteți urmări și pe Google News

Mars cu proteste in Polonia

O parada gay a avut loc sambata trecuta la Varsovia, in ciuda mesajelor emise de oficialii polonezi, ce au culminat cu declaratia ministrului educatiei, care a cerut interzicerea „propagandei homosexualitatii” in scoli.

In jur de 5.000 de persoane au participat la marsul la care au mai asistat cativa europarlamentari si ministrul suedez pentru Europa. O demonstratie paralela a avut loc la Varsovia in aceeasi zi, iar mai multi activisti anti-gay s-au ciocnit cu politia.

O alta parada gay, programata pentru 27 mai, la Moscova, a fost interzisa de oficialii municipali. Organizatorii au afirmat insa ca marsul va avea loc, in ciuda deciziei.