Deficitul bugetar s-a dublat într-o singură lună

Deficitul bugetar s-a dublat într-o singură lună

După primele șase luni din an, veniturile bugetului nu lasă să se vadă fonduri suplimentare sufi ciente care ar putea permite scăderea contribuțiilor sociale

Față de primele cinci luni ale anului, în perioada ianuarie - iunie deficitul bugetar a crescut cu două miliarde de lei, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare, de la o lună la alta.

Comparativ cu primele șase luni din 2013, veniturile bugetare au fost cu circa trei miliarde de lei mai mari, în aceeași perioadă din 2014. În același interval fondurile pentru investiții au fost cu peste două miliarde de lei mai mici.

Pe unde se „scapă” bani

Ne puteți urmări și pe Google News

În comunicatul Finanțelor privind execuția bugetară la șase luni sunt scoase în evidență încasările mai mari din impozit pe profit, pe venit și din contribuții sociale, de la un an la altul. Nu sunt menționate însă venituri la care au scăzut sau au fost sub așteptări din cauza noii legislații fiscale sau a modului în care statul își adminstrează afacerile.

Astfel, au scăzut cu peste 1,8 miliarde de lei încasările din taxele pe utilizarea bunurilor, care includ și taxa de poluare. Odată ce statul a diminuat taxa pentru înmatricularea mașinilor puternic poluante, românii au început să importe din greu acest tip de autoturisme. Concomitent, statul a încasat mai puțin pe acest segment.

De asemenea, încasările suplimentare din accize au rămas slabe, pentru că taxa de 7 eurocenți a determinat șoferii de tiruri să alimenteze în afara țării. În acest fel, vânzările de motorină și benzină au scăzut mult, și deci și veniturile statului din această zonă. De asemenea, la jumătatea anului au scăzut, față de primele șase luni de anul trecut, cu un miliard de lei, veniturile din concesionări, închirireri, realizate de domeniul public, așa numitele venituri nefiscale. Ca proprietar, statul s-a dovedit deci, în 2014, un afacerist mai slab.

Cheltuieli mai mici cu investițiile

În afara cheltuielilor de capital, deci pentru investiții, care au scăzut cu peste două miliarde de lei în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă din 2013, majoritatea celorlalte cheltuieli a crescut.

În 2014, aproape niciun proiect nou de investiții nu a demarat. De asemenea, sunt întârzieri pe multe tronsoane de autostradă. În comunicatul Finanțelor se precizează însă că până acum s-au alocat investițiilor aceleași fonduri ca și anul trecut. Diferența de două miliarde care se observă în buget s-ar datora faptului că anul trecut s-ar fi plătit o parte importantă din sumele restante datorate constructorilor.

În primele șase luni, cheltuielile cu personalul au fost mai mari cu aproape 800 de milioane de lei, de la un an la altul. Finanțele justifică majorarea prin creșterea salariului minim, de la 800 lei la 850 lei, de la 1 ianuarie, și plata drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești.