De Ziua Crucii, Muzeul Țăranului Român deschide bisericuța din curte
- Carmen Anghel
- 13 septembrie 2016, 10:59
Instalație pe pajiștea Muzeului Țăranului și deschiderea spre vizitare a Bisericii din Bejan, pe14 septembrie 2016, de Ziua Crucii, la Muzeul Național al Țăranului Român.
Ce se întâmplă la muzeu pe 14 septembrie, de Ziua Crucii: de dimineață până seara „ne primenim hainele și le scoatem la vedere pe pajiștea din jurul bisericuței din Bejan. Construim sărbătoarea sub forma unui performance, îmbogățindu-l cu gesturile noastre, deopotrivă colegi, prieteni și vizitatori. Ne bucurăm ochiul și inima cu ii, catrințe, pânzături, bete, pieptare, scoarțe, lepedee, și tot ce are țăranul de pus la aerisit în prag de sărbătoare”, spun organziatorii evenimentului.
Mai mult, după mai bine de 10 ani, va fi deschisă, spre vizitare, bisericuța din curte. „Primenim locul ca să fie bun și curat. Aducem lângă altar una din bisericile pictate de Horia Bernea, celebrându-i astfel ziua de naștere.”
Cruce-n casă
Cruce-n masă
Cruce-n toți patru cornuri de casă
Dumnezeu cu noi la masă
Maica Sfântă la fereastră
Să iasă tot răul din casă.
Timp mic, îndurerat, dar și tămăduitor, Ziua Crucii înalță și curăță, prin post roditor, sufletele noastre vremelnice. Reper al sărbătorilor mari în lumea țărănească – fără cruce tot omul e pierdut – Înălțarea Sfintei Cruci recuperează fragmentar spațiul sacru și ne aduce aminte de puterea crucii.
„Să pune cruce la răscruce că acolo să împarte drumurile, știi, o iei într-o parte sau în alta. Pune acolo să se-nchine omu și să apuce pă drumu ăl bun.”
Prin acest eveniment, Muzeul Național al Țăranului Român susține campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului.