Magistrații au „desființat” o parte din probele-cheie a procurorilor DNA, rapoartele investigatorului sub acoperire
Magistrații Curții de Apel Ploiești au motivat decizia definitivă de achitare a celor 20 de lucrători vamali de la Aeroportul Otopeni, acuzați de aproximativ 8.000 de fapte de corupţie. „Analizând punctual și individual acuzația pentru fiecare inculpat, prin prisma dovezilor administrate pe întreg parcursul procesului penal, Curtea constată că niciunul din cele 7.897 acte materiale de luare de mită și, respectiv, de primire de foloase necuvenite nu este dovedit pentru a se stabili data, locul și circumstanțele de fapt în care a fost comis în concret, așa cum s-a decis prin hotărârea instanței de trimitere”, arată magistrații.
Trebuie spus că niciunul dintre cei 20 de inculpați nu au recunoscut, în timpul procesului, acuzațiile DNA.
Probele-cheie
Probele-cheie au fost cele 104 procese-verbale, realizate în perioada februarie - mai 2006, de un investigator sub acoperire. Acesta înregistra audio-video cum vameșii primeau bani de la comisionarii vamali. De exemplu, pe 19 aprilie 2006, acesta scria: „În jurul orelor 10.10 mă aflam în zona birourilor vamale Globe Ground. În acel moment, l-am văzut pe declarantul vamal E. 25-30 de ani, 1.65-1.70 metri, păr șaten, ochi albaștri de la firma Delamode, care i-a dat vameșului Pascu Dan o lucrare după care a scos mai multe bancnote de 100.000 de lei și 50.000 de lei și i-a întins acestuia una din ele (nu am văzut valoarea bancnotei)”. Atunci când au fost audiați în fața judecătorului, în ședință publică, comisionarii vamali au spus că nu au oferit niciodată bani.
În timpul procesului, judecătorii au mai observat că nu întotdeauna consemnările din procesul-verbal erau confirmate de înregistrările video, iar aparatura nu a surprins, în unele cazuri, momentul în care erau dați banii.
Astfel, judecătorii au atras atenția că, în acel caz „mijloacele de dovadă constau, preponderent, în activități specifice desfășurate de un agent al statului infiltrat autorizat, și conțin informații îndoielnice tocmai cu privire la vinovăția făptuitorilor”.
Denunțătorii
Curtea de Apel a mai pus în discuție și alte probe, denunțurile făcute de angajații a două firme de comisionariat vamal, care au declarat la DNA că au dat mită unor vameși: „Învinuiri abstracte și generale ce generează imposibilitatea de a identifica vreun act material de luare de mită”.
Magistrații arată că nicio probă nu a demonstrat că vameșii au solicitat bani, iar denunțătorii, comisionari vamali, au confirmat că era vorba de o practică pe care chiar firma la care lucrau au inițiat-o. „Totodată, administrarea echitabilă a probelor, ca parte a unui proces echitabil, ocupă un loc preeminent într-o societate democratică și nu poate fi sacrificată în favoarea eficienței luptei împotriva corupției”, mai arată Curtea de Apel Ploiești.
Cazul inculpatului care a decedat
Inițial, în acest dosar, au fost trimise în judecată 21 de persoane. Unul dintre cei acuzați, Viorel Dinescu a decedat pe 4 februarie 2011, înainte de a se da prima sentință în acest dosar. El fusese acuzat de 229 de infracțiuni de luare de mită. Anterior, Dinescu depusese la bancă banii pe care i-ar fi primit ca șpagă. „Nu există în cauza de față dovada incontestabilă a împrejurării că Dinescu Viorel a decedat pe parcursul procesului penal, înainte de pronunțarea hotărârii primei instanțe, din cauze legate de investigația ce se desfășura împotriva sa, însă este de netăgăduit că pentru orice persoană, inculparea sa în cadrul unei proceduri penale provoacă o stare de neliniște, incertitudine și nesiguranță cu privire la libertatea sa, mai cu seamă în situația în care se consideră nevinovată”, arată magistrații Curții de Apel Ploiești.
Cronologia dosarului
- 21 decembrie 2006
17 vameși sunt reținuți pentru 24 de ore;
- 11 decembrie 2007
21 de vameși sunt trimiși în judecată; 4 februarie 2011 Unul dintre inculpați, Viorel Dinescu, a decedat;
- 28 martie 2011
Tribunalul Buzău condamnă 19 vameși la 4 ani de închisoare, un altul fiind condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare;
- 21 februarie 2013
Curtea de Apel Ploiești a admis apelurile vameșilor, a dispus reducerea pedepselor, cea mai mare era de 3 ani și jumătate, și a suspendat executarea;
- 4 martie 2014
Curtea Supremă casează condamnările și decide rejudecarea apelului;
- 27 martie 2015
Curtea de Apel Ploiești i-a achitat pe cei 20 de vameși. Sentința este definitivă.