Editura Evenimentul si Capital

Evenimentul zilei i-a luat pe primari la întrebări. Daniel Tudorache, edilul sectorului 1: „Primăria are suficienţi bani să construiască un spital muncipal”

Daniel Tudorache
Autor: | | 0 Comentarii | 528 Vizualizari

Nu se grăbeşte să dea răspunsuri pripite. Vrea să pară discret și fără ascunzişuri și râde când îi arunci câte o glumă. Daniel Tudorache, primarul sectorului 1, este de acord ca instituţia pe care o administrează să aloce bani pentru Catedrala Neamului. Trage zilnic la sala de forţă şi este înnebunit după pui la cuptor cu salată de varză

EVZ: - V-ați lăudat la un moment dat că vreți să anvelopați casele. Mai doriţi să faceți asta?

Daniel Tudorache: - Da, este un proiect pe care l-am discutat cu cei de la BEI (Banca Europeană de Investiţii- n.r.). Vom face un proiect pilot pentru reabilitarea a 15-20 de case, ca să vedem cât costă anveloparea acestora. Pentru că sunt cu totul alte costuri pe metrul pătrat decât la blocuri și vom fi nevoiţi să facem un împrumut.

- Dar cum selectați cele 15- 20 de case?

 Daniel Tudorache: - Aleatoriu.

- Câte cereri sunt în momentul de față?

 Daniel Tudorache:- În jur de 3.000. Acest program va începe anul viitor. Trebuie să ne facem și noi calculele. Este pentru prima dată în România când o autoritate locală se apucă să reabiliteze case. Avem foarte multe de patrimoniu, iar acestea au un regim aparte, trebuie reabilitate altfel decât o casă normală care nu necesită o manoperă deosebită.

-Este Sectorul 1 pregătit pentru un cutremur mare? Știm că sunteți și Președintele Comitetului local pentru situații de urgență.

 Daniel Tudorache:- Așa este. Trebuie să fim pregătiți. Avem un necesar de materiale în caz de cutremur. Sper să nu ajungem niciodată să-l folosim, dar noi trebuie să fim pregătiți. Cu corturi, paturi de campanie...

3.500 de amărâţi primesc ajutoare sociale

- Dar unde îi adăpostiți pe acești oameni?

 Daniel Tudorache:- În săli de sport, dar e foarte greu de spus în momentul acesta. Atunci când se va întâmpla trebuie să vedem câte din acestea mai stau în picioare. Vom lua legătura cu patronii de hoteluri, să ne pună spații la dispoziție. Noi suntem conectaţi şi ținem deja legătura pe această problemă. În acele momente de panică va trebui să ştim unde mergem să ne adăpostim. Vom face puțuri de mare adâncime, pentru că în acele momente vom rămâne fără electricitate, fără apă...

- A rămas vreun proiect neterminat al fostului primar, Andrei Chiliman, pe care doriți să-l duceți la bun sfârșit?

 Daniel Tudorache:- Da. Reabilitarea blocurilor, un proiect început de domnul Andrei Chiliman și pe care vreau să-l termin. Mai sunt de reabilitat 186 de blocuri din 1.170, am ridicat pe SEAP un lot de 86 de blocuri și sper ca până în primăvară să avem un câștigător ca să ne apucăm din primăvară de anvelopat. După care vom scoate din nou pe SEAP o altă licitație pentru ultimul lot de blocuri. Sperăm ca până la sfârșitul anul viitor să le terminăm.

- Ajutoare sociale le mai acordaţi celor din sector?

 Daniel Tudorache:- Am acordat și vom acorda și în continuare persoanelor cu probleme.

- Gratuit sau vor munci pentru acești bani?

- Ar fi normal, dacă tot primește ceva gratis, să presteze și muncă în folosul comunității.

- Cam câți primesc ajutoare sociale?

- Câteva mii. Undeva la 3.500. Deși este un sector bogat, sunt și oameni sărmani. Străuleşti, zona cea mai periculoasă

- Care este zona cea mai periculoasă din sector? În sensul de infracționalitate.

- Sunt mai multe plângeri din zona Străulești, dar în ultima perioadă polițiștii locali merg mai des pe acolo ca să prevină infracţionalitatea.

- Ce aveți de gând să faceți cu acea clădire părăsită de la pasajul Băneasa, zona Aviaţiei? Zace aşa de foarte mulţi ani, iar publicitatea atârnă pe faţadă. E dezolant.

- Există un proprietar. Va trebui să intrăm în Consiliu în luna octombrie, dacă nu în luna noiembrie să elaborăm o hotărâre de consiliu prin care îi vom amendă pe cei care dețin acest imobil, sau îi vom obliga să îl consolideze, să-l facă să arate într-un fel anume. Ei au interes să îl lase să cadă și după aia să construiască ce vor ei. Lumea nu știe lucrurile astea și înjură Primăria.

- Sunteți de acord ca primăriile să dea bani pentru Catedrala Neamului?

- Propunerea mea este să alocăm 10 milioane de lei pentru Catedrală, și să vă spun și de ce. Biserica deţine mai multe terenuri în sector decât avem noi. Să vă dau un exemplu: în zona Sisești până la ROMATSA nu există o școală de stat. Nu avem teren și nu găsesc o soluție ca să construiesc una acolo. Biserica are două hectare de pământ și e dispusă să facă un parteneriat cu noi ca să putem construi.

- Doar dacă îi ajutați și dumneavoastră?

- Nu e o condiționare. Poate au nevoie de bani pentru Catedrală. E normal să avem o Catedrală în România. Cu siguranță dacă Biserica și-ar vinde terenurile ar face rost de bani, dar nu este normal să le vândă. Dar noi ca autoritate locală putem ajuta cu bani și ea, la rândul ei, cu terenurile. Printr-un parteneriat. Aşa vom putea construi creșe, grădinițe şi cămine pentru bătrâni. Am fi mai câștigați la bani dacă am primi de la Biserică terenurile, decât să le cumpărăm de pe piața liberă.

„E un noroc pentru bucureșteni că toți primarii sunt de aceeași coloratură politică”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate