Editura Evenimentul si Capital

Dan Tăpălagă recunoaște că a intrat ilegal în arhiva secretă a SIPA. Evenimentul zilei cere Parchetului General să se autosesizeze, fiind vorba despre cariera și viața personală a mii de magistrați

Autor: | | 0 Comentarii | 8838 Vizualizari

Așa cum am arătat în numărul de miercuri, Evenimentul Zilei a intrat în posesia unui document incediar privind arhiva SIPA. Astfel, într-o notă a unui ofițer care a lucrat pentru Serviciul Intern de Pază și Anticorupție, fostul ministru Monica Macovei a intrat, în a treia ei zi lucrătoare, 7 ianuarie 2005, în sediul unde se țineau documentele din arhiva ministerului. Era însoțită de consilierul său de atunci, jurnalistul Dan Tăpălagă. Amintim că Monica Macovei a fost numită de Traian Băsescu ministrul Justiției în 29 decembrie 2004, prin decret prezidențial. Pentru că au fost sărbătorile de iarnă, prima zi de lucru a fost miercuri, 5 ianuarie 2005. Se putea obține un certificat într-un timp atât de scurt? Am solicitat de la ORNISS și de la Ministerul Justiției să ne facă precizări dacă proaspătul ministru Macovei și consilierul său Dan Tăpălagă aveau certificatele necesare pentru a consulta documente secret de stat (SS) sau secrete de stat de o importanță deosebită (SSID). Cele două instituții nu au răspuns încă.

Conform notei care a ajuns în redacția EVZ, ofițerul care i-a însoțit a scris că la intrare li s-a cerut certificatul ORNISS, dar că ministrul Macovei a susținut că nu are nevoie de un astfel de document, iar consilierul Dan Tăpălagă nu a spus nimic. Totodată, conform presei de la acea vreme, Gazeta de Sud prezenta, în detaliu, conferința de presă organizată de noul ministru care- și prezenta primele acțiuni pe care urma să le facă. Astfel că Monica Macovei nu s-a gândit nicio secundă să ceară un certificat ORNISS pentru a intra în Arhiva SIPA, fiind mult prea ocupată.

Mai mult, deși cei doi au ajuns la sediul arhivei seara, în jurul orelor 20.00, au rămas în sediu timp de șase ore, până în jurul orelor 2.00 noaptea. Nota mai spune că la plecare cei doi, Monica Macovei și Dan Tăpălagă, au plecat cu ”registrul de intrăriieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost)”, se spune în notă. În finalul Notei se specifică că, pentru verificarea documentelor arhivate în anul 2006, APROXIMATIV 5.600 DE UNITĂȚI DE ARHIVĂ (note, adrese, agende etc) este nevoie de compararea opiselor cu cea a notelor din dosare. Deci cifra de 3.000 de dosare dedicate magistraților, avocaților și altor categorii, avansată de noi în primele articole pe această temă, este aproape de adevăr.

Consilierul nu-și mai amintește dacă i s-a cerut certificatul ORNISS După dezvăluirile EVZ, fostul consilier al Monicăi Macovei, Dan Tăpălagă a susținut, marți seara, după ce a fost sunat de jurnaliștii postului de televiziune B1 TV, că nu dorește să intre în direct și să comenteze despre intrarea sa în arhiva SIPA. Acesta a spus că îi va acționa în judecată pe Dan Andronic și Mirel Curea, cei care au publicat în exclusivitate documentul. Pe de altă parte, Dan Tăpălagă a revenit, ieri, și într-o postare pe contul său de socializare a spus că nu-și mai amintește dacă i s-au cerut atunci, în ianuarie 2005, cerificatul ORNISS și că a stat în arhivă împreună cu Monica Macovei aproximativ o oră. Mai mult, acesta revine și spune că nu îi va mai da în judecată pe jurnaliștii de la EVZ, încercând să minimalizeze gravitatea faptelor. „Am asistat la într-o singură seară la măsuri de securizare a arhivei SIPA la începutul lui 2005 în calitate de consilier al Monicăi Macovei. N-am avut acces la dosare, nu le-am văzut, nu le-am răsfoit în viaţa mea, cu atât mai puţin copiat vreodată. A se vedea pe larg articolul meu din 24 mai (Cum am asistat la măsuri de securizare a arhivei SIPA). Totul a durat maxim o oră, în prezenţa conducerii SIPA, în nici un caz şase. Pur şi simplu nu aveam ce face şase ore, era o vizită inopinată pentru a verifica o informaţie referitoare la posibile acţiuni de distrugere a arhivei. S-au sigilat nişte intrări, aia au bâlbâit nişte explicaţii şi toată lumea s-a cărat acasă exact aşa cum a venit. Există un proces verbal semnat de toţi cei prezenţi în seara respectivă. Documentul poate fi cerut, consultat şi acolo scrie exact ce s-a întâmplat, cât a durat etc.

Nici ministrul Macovei, nici eu n-am plecat cu vreu registru, document, CD sau capăt de hârtie din arhivă SIPA. Este o aberaţie şi o invenţie uşor de demontat. Din nou, există un proces verbal în care s-a consemnat tot ce s-a întâmplat. Nu-mi amintesc să fi cerut cineva certificat ORNISS, mie sau ministrului. Dacă n-aş fi avut acces sau cineva mi-ar fi pus în vedere că nu pot intra acolo, n-aş fi fă- cut-o”, a scris Dan Tăpălagă pe contul său de Facebook. Aici, fostul consilier de fapt se autodenunță, pentru că pătrunderea într-o arhivă de serviciu secret, fără a avea certificările necesare, este o infrac țiune. Necunoașterea legii sau faptul că paznicii arhivei nu și-au făcut datoria nu exonerează de răspundere.

NOTĂ 1. La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiției: Biroul de Documente Clasificate, Direcția Juridică și Biroul de elaborare acte normative. (Până acum, nimeni nu s-a sesizat în legătură cu acest important detaliu). Probabil că negăsindu-se … din ceea ce se căuta s-a trecut la punctul 2. 2. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcției Generale a Penitenciarelor: Ministrul Monica Macovei și Dan Tăpălagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrării și ieșirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 și primul trimestru al anului următor. Au fost prezenți la această activitate șeful SIPA de atunci, col. Marius Stoian (n.r. Ovidiu Ioan Stoian - șeful SIPA la acel moment) și doi ofițeri sau subofițeri care aveau în răspundere arhiva. Ministrului și însoțitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificatele ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa fiind ministru nu are nevoie de așa ceva, iar Dan Tăpălagă n-a dat nici un răspuns. Ministrul și însoțitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA nici un fel de document clasificat. A fost luat însă registrul de intrări-ieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare (cei doi n.n.) au luat acest registru de intrări-ieșiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcția de director al acestui serviciu. (…)

Rodica Stănoiu confi rmă dezvăluirile EVZ

Fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Năstase, Rodica Stănoiu, a vorbit marţi seara la Antena 3 despre faptul că oamenii care au venit să îi deschidă arhiva Monicăi Macovei au confirmat informaţiile publicate de EVZ. „Am auzit că acolo au fost oameni noaptea, cu lanternele. Şi au luat dosare. Toate documente secrete în legătură cu magistraţi. Au fost două vizite şi două intrări în arhivă. Eu prima dată am auzit de vizita de la minister din presă și apoi de la oamenii care au fost chemați să-i deschidă ministrului”, a spus Stănoiu. Dar cea mai interesantă declaraţie a fostului ministru se referă la faptul că SIPA nu a fost desfiin- ţată niciodată. „SIPA nu s-a desființat niciodată de fapt, doar i s-a schimbat statutul. Angajații SIPA au fost înlocuiți cu unii de la SRI și asta a fost. Bine, din informațiile mele unii dintre cei care lucrau la această instituție practic fără buget au rămas acolo”, a spus Stănoiu. Aceasta s-a declarat împotriva desecretizării arhivei pentru că ar crea haos.

„Eu vă spun sincer că nu sunt prodesecretizare pentru că acest lucru ar crea haos și nu ne permitem. De fapt, noi nu știm câte dosare au fost distruse, sau cine a intrat și a avut acces acolo”, a spus fostul ministru Stănoiu. Dana Gîrbovan cere ca rapoartele care privesc arhiva să devină publice Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a criticat ieri intenţia guvernului Grindeanu de a descretiza arhiva SIPA. „Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la aşa-zisa „desecretizare” a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja să nu o trimită la Monitorul Oficial. Este inadmisibil ca ministrul justiţiei Tudorel Toader să propună o hotărâre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistraţii şi fără ca această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice”, a scris judecătorul clujean pe pagina sa de Facebook. Gîrbovan cere în schimb ca Ministerul Justiţiei să publice rapoartele, ordinele şi procesele verbale care există cu privire la arhiva SIPA. „De peste 12 ani s-a minţit public în legătură cu această arhivă şi toţi românii trebuie să ştie adevărul în legătură cu ea.

După ce aflăm ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani cu această arhivă vom discuta despre ce să facem cu ea”, a scris şefa UNJR. Ea nu a uitat nici de fostul ministru Raluca Prună, pe care o acuză că a minţit atunci când a anunţat că nu s-a intrat în arhivă din 2006. „Tot ea a spus că anumite documente cu „interes operativ” vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil”, a încheiat Dana Gîrbovan. (Sorin Andreiana)

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
15:31 REACȚIA unui JUDECĂTOR despre REVOCAREA lui KOVESI: „Nu pot să nu remarc...” 14:30 TOADER reacționează în fața ACUZAȚIILOR. A făcut PUBLIC un RAPORT SECRET? 12:09 Actrița Oana Pellea are un mesaj pentru Tudorel Toader după RAPORTUL KOVESI: „Ce păcat, domnule Toader... mare păcat...” 10:54 Norica Nicolai prevesteşte ATACUL LA PREŞEDINTE! Nu poate refuza cererea ministrului Justiţiei 10:20 DEZVĂLUIRI de la VÂRFUL PSD. ADEVĂRUL despre REVOCAREA lui KOVESI a fost scos la LUMINĂ de un SENATOR 10:08 RAPORTUL prin care se cere REVOCAREA șefei DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. DOCUMENTUL OFICIAL 10:04 REVOCAREA ȘEFEI DNA. Câți români au urmărit anunțul lui Tudorel Toader 09:04 PLANUL SECRET al PSD pentru REVOCAREA lui KOVESI. Curtea Constituțională va fi IMPLICATĂ 22:22 Un nou MESAJ DE SUSŢINERE pentru Kovesi, de la nivel înalt. VIITOR STABILIT pentru şefa DNA: „Concluzia şi acţionăm” 21:21 Kovesi şi PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 20:56 „Bâlbâiala” pe tema REVOCĂRII Codruței Kovesi, opera Monicăi Macovei! Un judecător lansează ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT 20:16 Procurorul care susține că 135 de colegi cer apărarea reputației profesionale: ”Vreau să-i dau un cap în gură! 19:55 Viorica Dăncilă, REACȚIE după cererea de REVOCARE Laurei Kovesi. „Nu CONTEAZĂ ce CRED eu. Trebuie o LUATĂ o DECIZIE” 16:57 Procurorul Negulescu este „client fidel” al Inspecției Judiciare: CERCETAT de 30 de ori până acum! 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate”

Articole salvate