Dan Șova versus DNA, partea a II-a. Senatorul PSD, băgat în corzi de procurorii anticorupție

Dan Șova versus DNA, partea a II-a. Senatorul PSD, băgat în corzi de procurorii anticorupție

Senatorul Dan Șova ajunge din nou pe mâna colegilor din Parlament, asta după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a acestuia într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență.

Potrivit procedurii, cererea DNA urmează să ajungă la Comisia Juridică a Senatului, care va da un aviz consultativ asupra solicitării procurorilor, urmând ca mai apoi aleșii să voteze dacă Șova merge sau nu în arestul Poliției Capitalei.

Potrivit procurorilor, tariful lui Șova era de 5.000 de euro pe lună, adică 50% din suma contractului.

 În aceeași cauză, Mihai Bălan, directorul general al CET Govora, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată. În cazul acestuia din urmă s-a dispus și reținerea pentru 24 de ore.

”În perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că Șova i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, valoarea contractului urmând a fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimb, Șova ar fi pretins 5.000 de euro pentru fiecare lună în care contractul urma să fie executat, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.   Procurorii îl mai acuză pe Șova că, în aceeași perioadă, a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii ar fi fost încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.

În dosarul Rovinari-Turceni, Dan Șova a scăpat de arestul preventiv cu ajutorul colegilor care au votat negativ cererea DNA, asta după un discurs aproape lacrimogen ținut de Șova în plen.

Pe 25 martie, 79 de senatori au votat pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, iar 67 de voturi au fost împotrivă. Comisia Juridică a decis cu votul majorităţii membrilor săi, cei din PSD şi UNPR, că prin scrutinul din 25 martie nu s-a încuviinţat solicitarea procurorilor. Punctul de vedere al Comisiei a fost însuşit şi de Biroul Permanent, care a emis, după cererea procurorilor, o hotărâre în care se preciza că nu s-au întrunit condiţiile pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova. PNL a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că hotărârea Senatului încalcă legea fundamentală.

Biroul Permanent al Senatului a decis, majoritatea fiind compusă din PSD-PC-UNPR-PLR, ca votul în cazul senatorului Dan Şova să fie reluat.

Și de această dată, senatorii au votat 72 împotrivă şi 66 pentru avizul arestării preventive a lui Dan Şova, solicitat de DNA, astfel că Şova a scăpat pentru a doua oară de arest, păstrându-şi imunitatea parlamentară.  

 

Ne puteți urmări și pe Google News