CUPELE EUROPENE. Cele mai mari SURPRIZE reușite de echipele din România, în ultimii 26 de ani, în Cupa UEFA, LIGA EUROPA și LIGA CAMPIONILOR

CUPELE EUROPENE. Cele mai mari SURPRIZE reușite de echipele din România, în ultimii 26 de ani, în Cupa UEFA, LIGA EUROPA și LIGA CAMPIONILOR

Echipele din România au reușit partide memorabile în cupele europene, în fața unor adversari ce păreau a fi mult superiori. Care au fost rezultatele memorabile obținute de cluburile din Liga I, în ultimii 26 de ani, în competițiile de pe „Bătrânul Continent”.

Astra Giurgiu s-a calificat în „primăvara europeană” a cupelor europene și va evolua în „șaisprezecimile” Ligii Europa. Este o premieră pentru clubul care sezonul trecut a câștigat primul titlu din istorie, după ce a luat fața Stelei, principala contracandidată. Performanța giurgiuvenilor este remarcabilă, ținând cont de contextul dificil în care echipa își desfășoară activitatea: fără bani, fără suporteri, fără să poată juca pe teren propriu confruntările din cupele europene. Cu toate acestea, Astra, care a rămas fără Boldrin, De Amorim sau Găman, jucători de bază în stagiunea trecută, a ieșit dintr-o grupă cu AS Roma, Austria Viena și Viktoria Plzen.

Calificarea reprezintă una dintre marile suprize trăite de fotbalul românesc postrevoluționar și poate fi pusă lângă rezultate incredibile reușite de alte echipe autohtone care au reușit să dea peste cap echipe importante din Europa.

Un mare șoc a produs Poli Timișoara, în toamna anului 1990. Bănățenii au jucat în prima manșă a Cupei UEFA împotriva lui Atletico Madrid și au reușit să se califice în turul următor, după o victorie cu 2-0 pe teren propriu și un eșec la limită, în capitala Spaniei, 0-1. Apoi, timișorenii și-au încheiat parcursul, fiind eliminați fără dubii de Sporting Lisabona 0-7 și 2-0.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un sezon mai târziu, Steaua, echipă aflată în reconstrucție la acea vreme, după ce rămăsese fără toate piesele grele - Hagi, Lăcătuș, Balint, Petrescu, Tudorel Stoica sau Pițurcă, a trecut în primul tur al Cupeii UEFA de o echipă din Spania. „Militarii” au eliminat pe Sporting Gijon, după un egali în deplasare, scor 2-2 și o victorie pe teren propriu: 1-0. Apoi, steliștii au fost eliminați de Genoa 0-1 și 0-1.

În același sezon, tot în UEFA, Dinamo a obținut o calificare istorică în fața echipei Sporting Lisabona. „Roș-albii” au pierdut în Portugalia, 0-1, iar în Ștefan Cel Mare au învins după prelungiei, scor 2-0. A urmat „dubla” cu Genoa și eliminare, după 1-3 în Italia și 2-2 la București.

 

Un mare rezultat și-a trecut în cont Poli Timișoara, în toamna anului 1992, la debutul în Cupa UEFA. Bănățenii au remizta pe teren propriu cu Real Madrid, scor 1-1, iar pe stadionul „Dan Păltinișanu” au evoluat Luis Enrique, Zamorano sau Manuel Sanchis. E drept, Real s-a calificat lejer în faza următoare, pentru că s-a impus pe „Santiago Bernabeu” cu 4-0.

În toamna anului 1993 s-au consemnat două victorii importante pentru Steaua și Dinamo, dar ambele au rămas neconcretizate. „Roș-albaștrii” au depășit-o pe teren propriu pe AS Monaco, scor 1-0, după ce în tur pierduseră cu 1-4. Francezii erau pregătiți de Arsene Wenger și îi aveau în lot pe Klinsmann, Ikpeba, Petit, Thuram, sau Ettori. Meciul a contat pentru turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor. Dinamo a întâlnit-o pe Cagliari, în primul tur al Cupei UEFA, a câștigat pe „23 August” cu 3-2, dar a cedat în deplasare, scor 0-2.

O echipă dispărută din fotbalul românesc, Gloria Bistrița, a avut și ea scurte momente glorioase în Europa. În 1994, ardelenii au luat startul în Cupa Cupelor și au înfruntat-o pe Real Zaragoza. După o victorie pe teren propriu, 2-1, echipa lui Jean Pădureanu a cedat în Spania, 0-4. Real avea să câștige acea ediție a Cupei Cupelor, după o finală cu Arsenal, scor 2-1. Aceeași echipă bistrițeană s-a remarcat în sezonul 1996-1997, în primul tur al Cupei Cupelor, atunc când a remizat, acasă, cu Fiorentina lui Gabriel Omar Batistuta, scor 1-1, și a pierdut în deplasare, scor 0-1.

Celebru a rămas meciul disputat de Steaua, cu PSG, în preliminariile Ligii Campionilor, în 1997. „Militarii” s-au impus în tur, pe teren propriu, scor 3-2, după ce au fost conduși cu 0-2, apoi au câștigat la „masa verde”, scor 3-0. În retur, Steaua a pierdut fără drept de apel, scor 0-5, iar la final s-a vorbit despre un meci strategic, care le-a permis francezilor să ajungă în grupe. Steau aa juns în acea stagiune în Cupa UEFA, acolo unde a învins două echipe din Franța (1-0 cu Bastia și 2-3) și Anglia (2-1 cu Aston Villa și 0-2).

Steaua a mai obținut un rezultat important, în fața englezilor de la West Ham United, în 1999, în turul al doilea al Cupei UEFA. „Militarii” au câștigat cu scorul de 2-0 în Ghencea, au remizat în deplasare, 0-0, api au fost eliminați de Slavia Praga (1-4 și 1-1).

În ediția 2000-2001, găsim un rezultat notabil, înregistrat de Rapid, în primul tur al Cupei UEFA. Giuleșteni au remizat fără goluri, pe „Anfield Road”, în fața lui Liverpool, după ce în tur pierduseră cu 0-1.

Și Steaua a remizat cu Liverpool, dar pe teren propriu, și a pierdut în deplasare, scor 0-1, în turul al doilea al Cupei UEFA, în ediția 2003 – 2004. Apoi, un sezon mai târziu, „roș-albaștrii” au reușit celebra victorie împotriva Valenciei, scor 2-0 și 4-3 după penaltyuri, și calificarea în „optimile” Cupei UEFA. Urmează apoi cea mai bună ediție a cupelor europene, cea din stagiunea 2005 – 2006. Steaua învinge în Cupa UEFA în meciurile cu Lens (4-0), Betis Sevilla (3-0), Middlesbgourh (1-0) și se oprește în semifinale, după ce pierde returul cu formația engleză, scor 2-4. Rapid are un parcurs formidabil în aceeași competiție și obține mari succese, cu Feyenoord (1-0), Șahtior (1-0) și Hamburg (2-0). Giuleștenii sunt eliminați în „sferturi”, de Steaua, după 1-1 și 1-0. De asemenea, tot atunci, Dinamo s-a calificat în grupe, după o victorie incredibilă, 5-1 cu Everton, pe teren propriu, și 0-1 în deplasare.

În 2006 – 2007, Steaua s-a calificat după o pauză de 10 ani în grupele Ligii Campionilor, și a debutat fulminatn, cu un succes în Ucraina, scor 4-1, împotriva lui Dinamo Kiev. Victoria a a fost singura obținută în acea competiție de echipa lui Cosmin Olăroiu. În 2008 intră în lumina reflectoarelor CFR Cluj. Ardelenii câștigaseră în acel an primul titlu din istorie, iar la debutul în Liga Campionilor, provocaseră o mare surpriză, după ce se impuseseră cu scorul de 2-1, pe terenul lui AS Roma.

O altă campioană surprinzătoare a României, Unirea Urziceni, a reușit în 2009 un parcurs foarte bun în grupele Ligii Campionilor, a fost aproape de calificare, și a învins pe teren propriu, Sevilla, scor 1-0.

FC Vaslui a dispărut din fotbalul românesc, dar moldovenii au fost obișnuiții cupelor europene timp de mai multe sezoane. În 2011-2012, gruparea finanțată de Adrian Porumboiu a ajuns în grupele Ligii Europa și a remizat de două ori cu Lazio Roma: 2-2 și 0-0.

CFR Cluj a bifat una dintre victoriile uriașe obținute vreodată de o echipă românească. Ardelenii au învins-o pe Manchester United, pe „Old Trafford”, scor 1-0, în grupele Ligii Campionilor, în 2012, dar succesul a rămas doar unul de palmares, pentru că n-a adus și calificarea în „optimi”. Tot în acel an, FC Vaslui a remizat pe terenul celor de la Inter Milano, 2-2, după un eșec înregistrat acasă, scor 0-2, în play-off-ul Ligii Europa. În aceeași stagiune a competiției, la începutul anului 2013, Steaua obținea ultimele două mari victorii europene: 2-0 (4-2 la penaltyuri) cu Ajax Amsterdam și 1-0 cu Chelsea. „Roș-albaștrii” au fost eliminați în „optimi”, după 1-3 la Londra, cu Chelsea.

2014 este amul în care începe să se afirme pe plan european și Astra Giurgiu. Echipa „alb-neagră” pătrunde în grupele Ligii Europa, după ce o elimină pe Olympique Lyon, victorie în Franța, 2-1 și înfrângere, acasă, 0-1. În sezonul trecut, Astra a trecut în turul al treilea preliminar al Ligii Europa, de West Ham United (2-2 și 2-1). În această stagiune, cele două echipe s-au aflat din nou față în față, dar în play-off-ul competiției. După 1-1 la Giurgiu, Astra s-a impus la Londra, scor 1-0.