Cum justifică judecătorii din Suceava lăsarea în libertate a contrabandiștilor ucraineni

Cum justifică judecătorii din Suceava lăsarea în libertate a contrabandiștilor ucraineni

Sanda Frunză de la Curtea de Apel Suceava și-a motivat hotărârea potrivit căreia mai mulți traficanți de țigări români și ucraineni din Vama Siret nu trebuie arestați. Judecătoarea a ignorat toate probele procurorilor, chiar dacă a fost organizat un flagrant, chiar dacă la dosar au fost depuse înregistări foto și video, a fost folosit un martor denunțător și au fost făcute interceptări telefonice.

În cauză, Frunză nu a considerat necesar nici măcar controlul judiciar față de contrabandiști deși „implicarea inculpaţilor în alte dosare, faptul că sunt cunoscuţi în oraş ca desfăşurând activităţi de contrabandă sau că pentru unul dintre ei a fost emis mandat de aducere nu pot constitui  suficiente argumente pentru a se dispune arestarea”, se arată în motivarea instanței sucevene.

Nu au demonstrat „tandemul”

Judecătoarea Frunză mai arată că nu se poate susține acuzațiile DNA potrivit cărora unul dintre suspecți a fost antemergător pentru un transport impresionant de țigări. Potrivit acesteia, procurorii trebuiau să facă dovada că cele două mașini monitorizate circulau în tandem în momentul în care au fost oprite în trafic și percheziționate. Mai mult, cu privire la alt suspect de contrabandă, „s-a reţinut că în perioada 19.03.2015-26.03.2015, acesta a efectuat acte de preluare, depozitare şi vânzare a bunurilor care trebuiau plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă”.

Depozitul „întâmplător” de lângă biserică

Cu toate acestea,  „examinând probatoriul administrat în cauză, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că, la data de 19 martie 2015, inculpatul s-a întâlnit şi a discutat cu suspectul aproximativ un minut în faţa bisericii catolice din localitatea Siret. La data de 26.03.2015, între inculpat şi suspect au avut loc două convorbiri telefonice la ora 17.48 şi la ora 20.51(…) Deşi se reţine că în aceeaşi zi ( …) a cumpărat cantitatea de țigări introdusă în țară de către liderul grupului, nu rezultă din nici o probă acest aspect. Împrejurarea că în apropierea bisericii catolice, locul de întâlnire a celor doi,  a fost descoperit un depozit de ţigări nu demonstrează activitatea infracţională la care s-a făcut referire”, susține Sanda Frunză de la Curtea de Apel Suceava.

Nevinovați pe linie

„Faptul că inculpaţii  sunt  bănuiţi că au săvârşit  infracţiunile pentru care sunt cercetaţi  nu îi  privează însă de dreptul iniţial  de a fi prezumaţi nevinovaţi până la  momentul dovedirii  vinovăţiei, în condiţiile legii.  Faţă de argumentele mai sus prezentate apreciem că implicarea inculpaţilor în alte dosare, faptul că sunt cunoscuţi în oraş ca desfăşurând activităţi de contrabandă sau că pentru unul dintre ei a fost  emis mandat de aducere nu pot constitui suficiente argumente pentru a se dispune arestarea”, se mai arată în documentul instanței.

În aprilie 2015, în urma mai multor percheziții în Botoșani și Suceava, procurorii DNA au reținut mai mulți suspecți și l-au dat în urmărire pe Vitaly Ivan Nymyzhan, interlop cu dublă cetățenie, româno-ucraineană, acuzat de dare de mită.

Mită la șef

Potrivit DNA, în perioada 2008 - 2013, Vitaly Ivan Nymyzhan i-a oferit lui Nelu Fediuc, care avea calitatea de şef la PTF Siret, iar apoi, la PTF Rădăuţi, sume de bani cuprinse intre 600 - 2.000 dolari/luna, respectiv 2.000 euro/lunar, precum şi alte foloase pentru ca acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să-l sprijine în activitatea infracţională desfăşurată în Vama Siret, precum şi in Punctul vamal Rădăuti, de introducere în ţară, a produselor accizabile .

Pe 19.03.2015 Nymyzhan a plătit 2.000 euro, pentru tranzitarea ilegală prin PTF Siret a 19 baxuri de țigări din Republica Ucraina, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu de a efectua controlul mijlocului de transport cu nr. CE 1997 AK, țigările fiind ascunse în locașuri disimulate. Banii fuseseră promiși de contrabandist, înainte de efectuarea transportului, prilej cu care au fost puse la punct și detalii ale acțiunii și modului de operare, în vederea asigurării transportului de țigări, până la punctul unde urma să fie depozitate, identificat în orașul Siret, Suceava.

Recunoscut ca traficant

Ivan Vitaliy Nymyzhan este cunoscut ca un traficant de țigări încă din perioada 2008-2009, acesta și-a format relații la nivelul punctelor vamale de trecere a frontierei cu Ucraina.

Pentru transportul țigărilor, acesta a adaptat mijlocul de transport, prin crearea unor locașuri ascunse, disimulate, în pereții autoturismului, iar pentru a nu deconspira activitatea desfășurată și pentru a evita  să fie prins de autorități și tras la răspundere penală/contravențională, contrabandistul folosește un autoturism înmatriculat pe numele altei persoane, tot cu dublă cetățenie, astfel ca să poată fi utilizate ambele pașapoarte, cel ucrainean și cel românesc, iar persoana să nu mai poată fi înregistrată la intrarea pe arteră, pe partea română.

Rolul lui Lăcustă

Potrivit acelorași surse, mijlocul de transport aparține lui Dumitru Lăcustă, cu dublă cetățenie, născut în Ucraina, care figurează ca înregistrat numai la Punctul de Contact Porubnae, partea ucraineană. Autorurismul condus de Lăcustă trece de punctul Siret cu țigările ascunse în locașurile special concepute, după care se îndreaptă spre depozitul din orașul Siret (distanța fiind de cca. 3 km.). În mașină, se află numai șoferul. În tot acest timp, Ivan Nymyzhan este prezent în PTF Siret, pe jos, supraveghind zona de la distanță, din partea ucraineană. El are rolul de a-l contacta pe vameș cu 30 de minute înainte de a ajunge Lăcustă în punct pentru a se asigura că totul decurge conform planului și totdată, cei doi stabilesc  momentul prielnic de intrare a mijlocului de transport în punct și pe ce parte a arterei să intre. Contactul dintre van Nymyzhan și lucrătorul vamal este personal. Contrabandistul  prezintă la ucraineni, pașaportul ucrainean iar la români, pe cel românesc.

Conform unor surse judiciare, în majoritatea timpului, Ivan Nymyzhan este însoțit de Dumitru Daniel Sofronie, persoană din anturajul preotului Dumitru Horga (trimis deja în judecată pentru același tip de infracțiuni).

Complicitatea vameșilor din Siret

Lăcustă intră în punct după ce primește „verde” de la Ivan Nymyzhan. Controlul vameșului cointeresat material, este unul formal, dând liber la vamă autoturismului, deși știe că transportă țigări în locașuri disimulate. După ce trece de vamă, se îndreaptă spre orașul Siret, avându-l ca antemergător pe Sofronie.

Ilie Chebac apare în prealabil, în zonă și verifică dacă se anunță controale la vamă, dacă sunt mașini ale poliției, sens în care îl avertizează pe Nymyzhan și furnizează date privind componența turelor de serviciu.

Antemergătorul circulă în tandem cu autoturismul care transportă țigările de contrabandă, până în apropierea depozitului temporar din Siret. Imediat după ce Lăcustă a trecut țigările prin vamă, Nymyzhan intră pe partea românească. La depozit, își fac apariția Lăcustă și Sofronie. Primul lasă țigările și pleacă imediat înapoi în Ucraina, într-o oră de la intrare. Sofronie  rămâne în zona depozitului. Pentru descărcarea țigărilor, mașina este introdusă în curtea imobilului, la descărcare participă proprietarii imobilului.