Cum funcţionează “evazionismul” legal. Brokerul Cristian Sima explică, pe Facebook, cât de utilă îi este fundaţia PUMA din Panama lui Ion Ţiriac
- Dodo Romniceanu
- 7 aprilie 2016, 11:52
Potrivit documentelor publicate de Rise Project, magnatul Ion Țiriac și-a pus toată averea de peste un miliard de euro într-o fundație privată din Panama. Se întâmpla la finele lui 2009, prin intermediul casei de avocatură Mossack Fonseca, cea de la care s-a produs recent cea mai mare scurgere de informaţii din istorie despre banii ascunşi de miliardarii lumii prin intermediul companiilor offshore. Brokerul Cristian Sima explică, simplu şi detaliat, pe Facebook cum funcţionează fundaţia PUMA a lui Ţiriac din Panama şi că practic miliardarul nu a plătit niciun chior din dividentele încasate.
Avocatul și partenerul tradițional al fostului tenismen, Nicolai Mîndrilă, a explicat pentru RISE Project scopul pentru care a fost înființată această entitate: “Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Țiriac, Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai consiliului director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolvă… (n.r.- râde). Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață. Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac.”
Miercuri seară, Ion Ţiriac a venit cu lămuriri suplimentare la postul Realitatea: "Nu am conturi în Panama. Ce să fac eu cu ele acolo. Ele sunt în toată Europa. Am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Şi eu să fac cu banii mei cea ce spun eu şi boardul fundaţiei, unde sunt şapte oameni Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Ai o fundaţie, cont, holding în Panama... unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afară ţării. În România ai voie. Declar cât profit fac şi aia 16% îi dau la stat. Unele ţări cer să spui ce profit faci worldwide, altele doar local. Messi poate să aibă 50 de conturi acolo. Dacă nu are voie din cauza legislaţiei din Spania, e altă treaba. Nu m-a interesat dacă politicienii români au voie să aibă conturi în afară ţării. Dar romanul poate să aibă conturi în străinătate, doar trebuie să le declare. Ce fac în România, plătesc în România. Ce fac în SUA, plătesc în Spania. Paradisul fiscal este o treaba de himeră", a spus Ion Ţiriac la o televiziune de ştiri.
Brokerul fugar Cristian Sima explică, din Elveţia, simplu şi detaliat, pe Facebook cum funcţionează, de fapt, fundaţia PUMA a lui Ţiriac din Panama:
Să zicem căŢiriac vrea să facă o bancă în România. Trimite mai întîi banii lui pe un cont al fundaţiei din Panama, cont care poate fi deschis în Elveţia sau chiar în România. Apoi înfiinţează o firma elveţiană, un SA cu acţionar unic fundaţia din Panama. Banii ajung pe firma elveţiană care cumpără acţiunile la banca pe care Ţiriac vrea s-o construiască. Cînd vinde acţiunile la banca, Ţiriac vinde firma elveţiană şi deci încasează pe fundaţia din Panama. Există acord de dublă impunere între elveţia şi românia şi nu plăteşte nimic în România dar nici în Elveţia unde dacă vinzi acţiuni după un an şi nu eşti profesionist, adică nu faci tranzacţii zilnic cu ele, nu plăteşti nimic impozit. Noul acţionar al băncii ţiriac, are acţiuni la banca ptr că acum deţine firma elveţiană, cînd le va vinde mai scump va vinde tot firma elveţiană. Concluzia: nu s-a plătit niciun impozit pe dividende, nici în România, nici în Elveţia, nici în Panama. Banii sunt pe conturile fundaţiei din Panama, în Elveţia şi sunt perfect curaţi.Trebuie să ştiţi că băncile româneşti sunt cele mai permisive cu deschiderea de conturi ptr companii off shore, deci se poate că banii să fie pe contul fundaţiei din panama într-o banca românească şi sunt perfect legali şi vor fi din nou investiţi oriunde în lume fără probleme.
Faptul că marile firme româneşti nu sunt cotate la bursă, au fost delistate, vezi Banca Ţiriac, Dacia, Holcim, Lafarge etc, îi ajută pe "evazorii legali". Dacă erau la bursă nu ar fi putut vinde sub preţ, aşa ei vînd cui vor la un preţ mic şi apoi vînd o societate din offshore la un preţ mare, ajungînd să mai evazioneze încă o dată, mai mult chiar, pot face şi pierdere intenţionată. Pentru acest motiv BVB a rămas nedezvoltată, îi încurcă pe marii şmecheri.
Dacă am fi dezvoltat bursă, dacă am fi pus capital gainul la zero că în Elveţia, nu ar mai fi făcut nimeni fundaţii în Panama, ba chiar ar fi venit mii de străini bogaţi să facă asta la noi, vezi ce face Luxemburgul, care e în UE dar are fiscalitatea sa. Întrebarea ptr guvernanţi a fost f simplă: ce e mai bine, să taxezi 1 mil cu 16% şi astfel el să plece fără să-ţi dea nimic sau să nu-l taxezi şi să rămînă, ba chiar să mai vină 1 mil în ţară. Guvernanţii noştri au ales prima varianta pentru că aveau nevoie de taxe că să aibă de unde să fure, dacă alegeau a două varianta eram departe.( de remarcat că impozitul pe dividente îl plătesc la noi toţi amărîţii cu un srl, ei nu au cum să-şi facă fundaţii în panama, ar costă prea mult că să merite, merită doar pentru dividente de milioane de dolari, aşa că guvernanţii fură doar de la ei)
Ceea ce spune Ţiriac este că firmele lui au plătit impozite pe profit şi pe salarii, dar el nu a plătit niciun leu pe dividentele încasate, cam asta e concluzia.
N.B. avantajul acestei scheme este că dacă ai o afacere în România cu statul şi ai nevoie de cash că să plăteşti şpăgi, e foarte simplu să le plăteşti prin banca de pe conturile fundaţiei paravan, acolo nimeni nu te întreabă ce faci cu banii cîştigaţi, astfel, nu ai nevoie de ţiganii de la Sinteşti ca Irina Socol de la Siveco. Dacă într-adevăr s-ar dori să se facă lumina, atunci DNA ul ar trebui să ceară mişcările de pe conturile fundaţiei( precizez că elveţienii le dau imediat) şi astfel am ajunge să aflăm ce politicieni au primit mită. De exemplu, dacă am găsi 20 de milioane de la fundaţie pe un cont cifrat al lui Adrian Năstase, cum ar fi? Eu fac doar supoziţii, dar DNA ul dacă vrea poate află foarte uşor.