Cum arată ordinul ministrului Bănicioiu, menit să rezolve criza de personal de specialitate din unitățile sanitare publice

Cum arată ordinul ministrului Bănicioiu, menit să rezolve criza de personal de specialitate din unitățile sanitare publice

Proiect în dezbatere publică. Unitățile medicale care se confruntă cu criza de resursă umană pot angaja asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali în regim independent, cu condiția ca posturile aprobate să fie ocupate în integralitate cu personalul angajat sau în situația în care există posturi vacante care în ultimul an au fost scoase la concurs de cel putin două ori.

În urma întâlnirilor avute cu reprezentanții sindicatelor din sănătate s-a desprins concluzia că unitățile sanitare publice înregistrează deficit de personal de specialitate, inclusiv asistenți medicali generaliști și moașe. Pentru a substitui acest deficit unele unități sanitare publice încheie contracte cu persoane fizice independente. În vederea reglementării situației create și pentru a preîntâmpina eventualele cazuri în care aceste contracte să substitue contractelor individuale de muncă pe durată determinată sau nedeterminată, am întocmit alăturatul Proiect de Ordin pentru completarea Normelor metodologice la Ordinului ministrului sănătății nr.1454/2014.

Prin proiectul de ordin propus de Nicolae Bănicioiu se prevede că la articolul 5 din Normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1454/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 928 din 19 decembrie 2014, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins: ”(3) Unitățile sanitare publice pot încheia contracte în condițiile alin. (2) cu asistentul medical generalist, moaşa sau asistentul medical, persoane fizice independente, în vederea furnizării de servicii de îngrijiri medicale potrivit calificării profesionale dobândite în cazul în care unitatea sanitară se confruntă cu deficit de personal, sub condiția ca posturile aprobate să fie ocupate în integralitate cu personalul angajat sau în situația în care există posturi vacante care în ultimul an au fost scoase la concurs de cel putin două ori.

Proiectul de ordin a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, la Tranparență decizională, în data de 8 aprilie 2015, la numai o zi după de 500 de sindicaliști ai Federației Sanitas au pichetat Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor Publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi la ora 14,30, sindicaliștii se vor întâlni la Palatul Victoria cu cei trei miniștri  - Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici - pentru soluționarea revendicărilor salariaților din sistemul sanitar și de asistență socială.