Cum a fost furat RADET de șefi . Bucureștenii vor fi verifi cați!

Cum a fost furat RADET de șefi . Bucureștenii vor fi verifi cați!

Un raport al Curții de Conturi a scos la iveală neregulile semnalate de „Evenimentul Zilei” la Regia care furnizează apă caldă și căldură în Capitală. Se vor lua la puricat toate contractele și apartamentele.

Inspectorii Curții de Conturi au verificat cum și-au făcut treaba șefii care au condus Regia Autonomă de Distribuție și Transport a Energiei Termice București (RADET). Când au terminat controlul, și-au dat seama că s-a încălcat legea achizițiilor publice, s-au achitat bani ilegal către mai multe firme, iar sute de persoane juridice, înregistrate cu sediul în apartamente, au beneficiat ilegal de subvenție. În total, până acum, s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro. Controlul Curții a fost declanșat după ce „Evenimentul Zilei” a atras atenția, în repetate rânduri, că instituția este în colaps financiar, iar în Regie nu mai sunt bani nici măcar de hârtie pentru toner, nicidecum pentru revizii și pentru schimbarea țevilor sparte.

Control până în 2015

Potrivit surselor EVZ, după ce au văzut cât de gravă este situația la RADET, inspectorii au decis ca, până în martie 2015, să verifice toate contractele care au fost încheiate în anii 2012 și 2013. Până atunci, instituția a fost amendată cu 9.000 de euro pentru că nu a respectat legea achizițiilor publice. Mai mult, s-a cerut stabilirea vinovațiilor din Regie în cazul plăților ilegale în valoare de aproape 1,2 milioane de euro care s-au făcut către trei firme: SC Fepa Trading SRL, Abel SRL și Cain&Abel SRL. „În cursul zilei de luni, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a fost informat despre Decizia nr. 83/06.08.2014, emisă de către Curtea de Conturi a României. S-au constatat prejudicii care depășesc, în expresie monetară, 20.000.000 lei”, a explicat consilierul general al Capitalei, Cornel Pieptea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monopol ilegal pe energia termică

Totodată, șefii Regiei vor trebui să negocieze rezilierea contractului semat cu firma Ecogen, care a primit ilegal dreptul de a furniza energie termică în Capitală. Contractul a fost semnat pe 28 iunie 2012. Prin acest contract, RADET s-a obligat să cumpere de la firma Ecogen Power, permanent, 141,28 MWt -121,36Gcal/h contra sumei de 150 lei/Gcal. Numai că, asocierea dintre RADET și această firmă nu are aprobarea CGMB.

Mai mult, societatea nu dispunea la data încheierii contractului de o centrală electrică de cogenerare care să furnizeze RADET energia termică și nici de licența ANRE. Adică, exact pentru ceea ce a fost angajată să facă.

Cine a condus Regia în 2012 și 2013

În cei doi ani, instituția a fost condusă de mai mulți directori generali, printre care: Bogdan Bencheanu, Ion Voicu și Alexandru Ilie. Mai mulți directori executivi din Regie au fost puși sub acuzare sau trimiși în judecată, în ultima jumătate de an, pentru luare de mită. Anchetatorii au descoperit că unii șefi din RADET percepeau sume de bani pentru semnarea unor contracte, de la firmele care doreau să lucreze cu Regia, pentru a furniza piese și pentru prestări servicii. Ei ar fi primit drept șpagă bilete la meciuri, vacanțe în străinătate în străinătate, dar și zeci de mii de euro.

Cine riscă să dea subvenția înapoi

Controlul efectuat de inspectori a scos la iveală și faptul că de subvenția acordată populației au beneficiat și persoane juridice, care, conform legii, nu au voie. „Este greu să stabilești că apartamentul x nu mai are subvenție pentru că acolo are sediul o firmă, atâta timp cât se calculează subvenția pe imobil, nu pe apartament. Vom vedea cum se poate verifica cine are dreptul și cine nu”, a explicat consilierul Cornel Pieptea. Cert este că inspectorii au cerut ca, până în martie 2015, să fie verificate toate blocurile din Capitală, pentru a se stabili unde funcționează firme, magazine, farmacii sau frizerii și beneficiează de servicii subvenționate de la RADET. Până în prezent s-au descoperit două cazuri, prejudiciul creat fiind de aproximativ 1.000 de euro, se precizează în Raportul Curții de Conturi care a fost finalizat și trimis atât edilului-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, cât și consilierilor generali. Sute de magazine funcționează la parterul blocurilor, mai ales pe marile bulevarde ale Capitalei. Prețul unei gigacalorii este de 340 de lei în București, însă populația plătește doar 170 de lei, restul fiind achitat de către Municipalitate.