Cum a ajuns Liviu Dragnea din baron local mare lider PSD

Cum a ajuns Liviu Dragnea din baron local mare lider PSD

DOSAR EVZ: MAFIA BANILOR EUROPENI. Ascensiunea politică a lui Liviu Dragnea a avut loc în mandatul lui Mircea Geoană.

Până în 2005, Liviu Dragnea a fost doar un baron local. Tăia şi spânzura pe "moşia" lui, Teleorman, dar influenţa lui se termina la graniţa judeţului. Pentru că Adrian Năstase îl ţinea la el în judeţ, ca şi pe ceilalţi baroni. La Bucureşti venea doar dacă era chemat de Octav Cozmâncă să dea explicaţii.

În PSD a venit adus de Miron Mitrea şi Şerban Mihăilescu. De la PD. În guvernul CDR fusese prefect, apoi din 2000, preşedinte al Consiliului Judeţean. Era cvasinecunoscut cu excepţia apariţiei în anchete de presă care vizau afecerile TelDrum, firmă care câştiga toate contractele de asfaltări din judeţ.

Puterea lui Liviu Dragnea a căpătat dimensiuni naţionale în timpul mandatului lui Mircea Geoană. A speculat slăbiciunile noului preşedinte al PSD, nevoia de susţinere în faţa vechii gărzi. L-a ajutat pe Geoană să scape de locotenenţii lui Iliescu şi Năstase care îi săpau autoritatea. Pe scurt, s-a făcut util. S-a oferit şi a amenajat nişte spaţii în sediul PSD, pe care le-a dotat cu termopane. A sponsorizat diverse evenimente ale lui Geoană sau acţiuni ale partidului. A obţinut astfel funcţia de vicepreşedinte PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene i-a creat o ascendenţă asupra celorlalţi baroni locali din PSD. Influenţa asupra acestora s-a constituit în bază a puterii sale în partid. Mai precis, era foarte influent pe lângă Geoană, deoarece avea forţa baronilor locali în spate. Asta l-a şi făcut pe preşedintele PSD să-i cedeze lui Dragnea controlul asupra organizaţiilor judeţene. Aşa a ajuns secretar general al PSD, interimar, numit direct de Geoană.

Hrănit de Tăriceanu

Treptat, a ajuns să coordoneze campanii şi să gestioneze finanţarea partidului, luându-i locul lui Miron Mitrea. A încercat să-i sufle lui Viorel Hrebenciuc poziţia de negociator şef al PSD. Chiar a rivalizat cu acesta, în 2009, la rolul de strateg şef al campaniei lui Geoană. Influenţa asupra preşedintelui PSD l-a făcut în 2007 să negocieze cu PDL demiterea guvernului Tăriceanu şi impunerea unui guvern PDLPSD. Planul a fost subminat de aripa veche, reprezentată de Ion Iliescu. A negociat însă cu PNL susţinerea cabinetului Tăriceanu. Dragnea a avut un rol important, iar banii obţinuţi pentru consiliile judeţene i-au sporit influenţa printre baronii locali. Mai târziu, au apărut nemulţumirile pentru că s-a aflat că partea leului s-a dus în judeţul lui Dragnea.

În februarie 2010, cu câteva zile înainte de Congresul PSD unde Victor Ponta revendica funcţia de preşedinte al PSD de la Mircea Geoană, Dragnea a simţit vântul schimbării. Brusc a schimbat tabăra. Din cel mai convins "geonist", a devenit primul suporter al lui Ponta. A fost momentul când în PSD şi-a consolidat reputaţia de trădător de serviciu. Târgul cu Ponta a fost făcut pentru păstrarea poziţiei de secretar general obţinută de la Geoană.

APROAPE DE VISUL VIEŢII

Ministru de Interne pentru două săptămâni

Liviu Dragnea a fost unul din liderii PSD care, în 2008, au forţat intrarea la guvernare cu PDL. A fost printre principalii negociatori şi decidenţi ai modului în care s-au împărţit în PSD ministerele şi funcţiile din instituţiile decentralizate. S-a bătut să ajungă ministru al Administraţiei şi Internelor.

După ce PSD i-a retras sprijinul lui Gabriel Oprea, Liviu Dragnea a obţinut nominalizarea visată. A ocupat funcţia doar două săptămâni, după care şi-a dat demisia invocând faptul că nu dispune de un buget care să permită să facă ministerul funcţional. În realitate, Dragnea a demisionat din aceleaşi motive ca şi Oprea. A fost pus în faţa faptului de a numi în conducerea MAI persoanele dorite de gruparea Hrebenciuc- Vanghelie-Cătălin Voicu- Mitică Iliescu, grupare influentă în PSD. Dragnea îşi dăduse acordul pentru aceste numiri, însă, susţin surse din PSD, de la Cotroceni ar fi primit mesajul că dacă le va pune în practică, atunci dosarele în care e cercetat vor fi scoase de la sertar.

Dragnea nu a renunţat la acest vis de a fi şef la Interne. În 2009, dacă Geoană ar fi ajuns preşedinte, avea promisiunea fermă că va fi ministrul Administraţiei şi Internelor.

Citiți și:

  • Liviu Dragnea nu dă explicații privind averea sa: "Așteptați verdictul ANI!". Cum justifică secretarul general PSD sumele uriașe împrumutate de la socri
  • Bombonica lui Liviu Dragnea, luată în vizor de ANAF
  • Mafia locală ne costă aproape un miliard de euro