Cronică din instanţă: Ponta şi Negoiţă au „făcut potecă” la Înalta Curte în locul şefilor PSD şi ALDE

Cronică din instanţă: Ponta şi Negoiţă au „făcut potecă” la Înalta Curte în locul şefilor PSD şi ALDE

Victor Ponta şi Robert Negoiţă s-au prezentat, ieri, în instanţă, pentru a fi audiaţi în dosarele pe care şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, le au pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Primul care a ajuns la proces a fost edilul Sectorului 3. Purtând un sacou stacojiu, cu citaţia îndosariată cu grijă într-o mapă roşie, Robert Negoiţă a înfruntat ploaia măruntă şi un stol de jurnalişti până să ajungă să dea detalii în faţa magistraţilor în dosarul privind cele două femei angajate „pe hârtie” de Liviu Dragnea la Protecţia Copilului Teleorman.

La termenele trecute, angajaţi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului au relatat cum fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, îşi dorea un post de directoare la respectiva instituţie publică, numai că nu îi convenea statutul de funcţionar. Astfel, singurul serviciu la care aceasta putea fi angajată fără a fi funcţionar public era cel Administrativ. Numai că Liviu Dragnea nu a fost de acord ca soţia lui să fie directoare „peste măturătoare”, aşa cum s-a exprimat un martor, astfel că organigrama instituţiei s-a „îmbogăţit” cu Serviciul Secretariat.

În fruntea acestui serviciu a fost pusă soţia lui Dragnea, care avea în subordine cinci persoane, printre care şi Anisa Niculina Stoica şi Alina Botorogeanu, însă în realitate ele lucrau la PSD, ultima la biroul parlamentar al lui Negoiţă.

În sala de judecată, edilul a fost întrebat de judecători dacă Adriana Botorogeanu a fost angajată la biroul său parlamentar.

„Numele ei nu îmi spune nimic. Dacă o văd pe stradă nu o cunosc. Este posibil să o fi avut angajată la cabinetul parlamentar pe Alina Botorogeanu, însă nu îmi mai amintesc. Nu cunosc şi nu cunoşteam la data respectivă că Botorogeanu a figurat ca angajat la DGASPC Teleorman”, a spus Negoiţă. Liviu Dragnea nu a venit la proces, însă o va face la termenul din 21 martie, când va fi audiat alături de trei inculpaţi care au recunoscut acuzaţiile - Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicuşor şi Anisa Stoica.

Mai bine mai târziu, decât deloc

Tot la Instanţa supremă a venit şi Victor Ponta, pentru a fi audiat în dosarul de mărturie mincinoasă a lui Călin Popescu Tăriceanu, care a fost la rândul lui absent de la proces. Cu o întârziere de o oră şi jumătate faţă de ora la care fusese programată audierea, Victor Ponta a pus la încercare atât răbdarea judecătorilor, care au suspendat şedinţa, cât şi a a activiştilor #rezist, care îl aşteptau la intrarea în sediul instanţei. Fostul premier a venit la Înalta Curte direct de la aeroport, unde a aterizat la ora 13.00.

În faţa judecătorilor, Ponta a spus că, după anul 2014, se întâlnea aproape zilnic cu Tăriceanu, la locuinţa unuia dintre ei, însă niciodată în oraş. Ponta a explicat că relaţia dintre Tăriceanu şi Tal Silberstein era una contractuală, deoarece „oamenii politici nu sunt prieteni cu consultanţii”.

„Eu l-am ajutat politic pe Tăriceanu, iar Tal Silberstein i-a dat sfaturi despre ce ar trebui să facă pentru a avea succes cu noul partid. A fost singura întâlnire în această formulă de trei. Întâlnirea a avut loc acasă la Tăriceanu. Mă întâlneam des cu Tăriceanu, zilnic. De regulă, întâlnirile cu Tăriceanu aveau loc la el sau la mine acasă. Nu ieşeam niciodată în oraş, pentru că el era deja preşedintele Senatului şi eu eram prim-ministru”, a declarat Victor Ponta.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 21 martie, când va fi reaudiat fostul parlamentar Şerban Mihăilescu.