CRIZA IMIGRANȚILOR. Mii de oameni au sosit în Slovenia, după ce Ungaria a închis granița cu Croația

CRIZA IMIGRANȚILOR. Mii de oameni au sosit în Slovenia, după ce Ungaria a închis granița cu Croația

Mii de imigranți au trecut din Slovenia în Croația, după ce Ungaria a închis granița, scrie BBC News. Circa 2.700 de migranți au intrat, ieri, în Slovenia și mai mulți sunt așteptați azi. Majoritatea vor să ajungă în Austria, Germania și alte țări.

Armata slovenă a fost mobilizată pentru a ajuta polițiștii să facă față afluxului de imigranți, a anunțat premierul Miro Cerar. El a precizat că Slovenia va accepta imigranți, atâta timp cât Austria și Germania își mențin granițele deschise.

Ungaria și-a închis frontiera cu Croația, vineri noaptea, pentru că liderii UE nu au ajuns la o concluzie privind un plan de oprire a fluxului de solicitanți de azil. Luna trecută și-a închis frontiera cu Serbia, o altă rută de tranzit spre Europa de Vest.

Sâmbătă, sute de refugiați au fost urcțai în autobuze și au traversat Croația, de la granița cu Serbia spre cea cu Slovenia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți au petrecut săptămâni întregi mergând pe jos prin Grecia, Macedonia și Serbia, pentru a ajunge la granița cu Croația.

Autoritățile slovene i-au înregistrat și le-au aranjat transportul spre granița cu Austria.

O purtătoare de cuvânt a UNCHR a spus că majoritatea imigranților care traversează Slovenia sunt din Siria, Irak și Afganistan. „Fug din calea războiului, efectiv fug pentru a-și salva viața”, a spus Caroline van Buren  pentru AFP. „Spre deosebire de alte state, Slovenia a avut timp să se pregătească. Nu este perfect, dar lucrurile se mișcă bine”, a spus ea.

Un tren care transporta 1.200 de imigranți a sosit la punctul de frontieră Sredisce ob Dravi. În același timp, două autobuze care transporatu familii cu copii mici și bebeluși au sosit la punctul de frontieră Gruskovje, unde au primit ajutor medical, hrană și îmbrăcăminte de iarnă.

Conform UNCHR, în 2015 au sosit în Europa 615.895 de imigranți; din care 216.054 pe mare, în timp ce în 2014 au sosit doar 475.499 în Turcia și Grecia; 137.500 din Libia și Tunisia în Italia; 2.797 din Maroc în Spania și 99 din Libia în Malta.