Editura Evenimentul si Capital

Crin Antonescu: Cine a spus că am abandonat ideea de a fi președinte? Pot și câștiga | VIDEO

14-05/antonescu1-465x390
Autor: | | 62 Comentarii | 1130 Vizualizari

Crin Antonescu a declarat, la B1 TV, că numele noului partid, va fi ultimul aspect care va fi discutat, important fiind să fie finalizată fuziunea dintre PNL și PNL, pentru unificarea dreptei. El a punctat că nu este de dorit ca fuziunea să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, Crin Antonescu a mărturisit că nu vede niciun impediment în a fi președinte al României, că nu a abandonat această idee.

Despre numele noului partid de dreapta

„Nu s-a discutat acest lucru până când construcția nu va fi întreagă, dacă se va întâmpla acest lucru. Eu am pornit cu toată credința. S-a pornit cam surprinzător de repede, unii spun chiar indecent. Dar numele e niciun impas, niciun blocaj, el va fi ultimul subiect în această privință. Principalul obiectiv pe care ni-l asumăm este fuziunea celor două partide. Dar nu cred că fuziunea se va produce până la prezidențiale”, a spus Crin Antonescu, 

Până în 15 iunie va fi anunțat numele candidatului la prezidențiale, pentru că este important să nu treacă vara fără să fie cunoscută decizia. 

"Trebuie ca până în 15 iulie să desemnăm și nominalizăm candidatul la președinție, eu așa cred că ar fi bine. Nu ar fi bine ca această vară să treacă tot cu un semn al întrebării al candidatului”, a spus Antonescu.  "Vrem un candidat care să scoată la vot 60% din electorat”, a precizat fostul lider PNL. Acesta a precizat că dorește să apeleze la un sociolog profesionist, nu doar la sondaje de opinie pentru a alege profilul cel mai potrivit pentru cursa prezidențială.  „Nu cred că fuziunea se va produce până la prezidențiale”, a spus Antonescu.  „Faptul că PSD a anunțat această dată pentru 5-6 septembrie, face ca până atunci candidatul lor la prezidențiale să fiu eu”, a spus Antonescu.  „Dar ei n-au nimic de pierdut că au ales această dată, dacă vom afla că Ponta e candidat, nu va fi nimic nou, nu e nicio pierdere de notorietate”, a adăugat Crin Antonescu. 

Despre "președinte interimar"

În privința cărților de vizită cu numele său și titulatura "președinte interimar", a precizat că s-au făcut asemenea cărți de vizită, dar nu el le-a făcut, că nu le-a văzut și că n-are niciuna acasă. 

Despre prezidențiale

În legătură că o candidatură a sa la Cotroceni, Crin Antonescu a spus: "Sigur că pot fi președinte, pot și câștiga". 

El s-a plâns că a fi candidat la președinție este totuși o poziție incomodă, deoarece asta înseeamnă să fii atacat non-stop.

„În baza legii în vigoare, sunt candidat al PSD și al PNL”, adăugat fostul președinte al PNL. „Important este ce am și ce pot să facu eu pentru politică, încât să nu spună că m-am dat la o parte pentru ceva. După părerea mea, un candidat la prezidențiale însemană luni, ani de zile în care va primi cele mai abjecte atacuri”, a completat acesta.

Despre candidatura la șefia PNL Despre o nouă candidatură la conducerea PNL, Antonescu a subliniat că acest lucru este exclus: „La partid ciclul s-a încheiat. Am condus partidul 5 ani de zile, voi preda ștafeta. Nu voi candida la Congres, altfel nu demisionam. Dar trebuie să văd cui predau conducerea, nu e orice partid”, a mai spus Antonescu. 

Despre linia politică a Antenei 3

"Eu cred că PSD este totuna cu Voiculescu, Antena 3. Linia politică este stabilită direct de consilierii lui Ponta și ai lui Gâdea. Exact cum crede Gâdea sau Ciuvică că eu sunt de ani de zile înțeles cu Băsescu, așa cred și eu această chestiune", a spus Antonescu.  "Eu chiar nu pot fi considerat omul lui Băsescu. Toată campania media dusă de Antena 3 și România TV vor să acrediteze ideea că m-am înțeles cu Băsescu. Studiourile de televiziune s-au transformat în tranșee, s-a ajuns la eroizarea cuiva că a scuipat un președinte, s-a ajuns la lucruri incredibile. Televiziunea nici măcar nu mai scriu că știre e pe surse, ci dau direct că Antonescu și Băsescu sunt împreună la Bruxelles, iar eu eram la București", a zis Antonescu.

Despre atacurile lui Iliescu

Crin Antonescu a calificat atacurile lui Ion Iliescu la adresa sa, drept "mitocănie roșie"

Despre dilema lui Ponta

Președintele demisionar al PNL a atras atenția că Victor Ponta va avea o mare dilemă dacă va ieși președinte, pentru că nu va dori să numească un premier din PSD, dar pe de altă parte nici nu îl lasă "sufletul" să lase un PSD-ist să fie președinte. „Din semnele pe care le-a dat nu a arătat că ar vrea. Dar este o dramă în sufletul lui. Ar trebui să lase un PSD-ist să fie președinte și el nu poate să facă asta. Niciodată nu vehiculează varianta Geoană. Toți oamenii pe care îi propune, nu e niciunul din PSD. Dar dacă se duce la președinție și câștigă, va avea o altă mare problemă. Nu se îndură să pună unul din PSD premier, care este o funcție extrem de importantă”, a spus Antonescu. 

Despre Mircea Diaconu

Crin Antonescu a punctat că nu îl vede pe Mircea Diaconu doritor în a se înscrie într-o cursă pentru prezidențiale, dar dacă ar avea intenția de a candida, ca independent, trebuie să aibă forțe politice serioase în spate pentru a avea o șansă reală. 

Horea Uioreanu

Întrebat dacă Uioreanu va fi exclus din PNL, Crin Antonescu a precizat că dacă acuzațiile se vor dovedi, "cu singuranță, da".

"Asta este o nouă lovitură şi pentru noi ca partid, şi pentru mine personal, este un om pe care îl cunosc. Asta este, mersul justiţiei. Am văzut acuzaţiile, evident că m-aş bucura să nu se dovedească, să nu se confirme. E de necrezut, sunt oameni aşezaţi, sunt oameni care au după ce bea apă, sunt oameni cu un anumit prestigiu. (...) În conformitate cu statutul, dacă vom fi în situaţia respectivă, probabil va fi exclus din partid. O să ne informăm şi dacă se intră într-o astfel de situaţie, probabil ca va fi exclus, dar eu cred că dacă suntem într-o astfel de situaţie dânsul va şi demisiona", a spus Crin Antonescu.

Despre DNA

"Poate că şi erau pe vremuri. Cred astăzi că din diferite motive, dar care nu ţin neapărat numai de mine, eu cred că toată lumea a greşit în chestiunea asta, pentru că, pe de o parte, Traian Băsescu nu a făcut doar cât trebuia facă şi anume un preşedinte care să facă temă centrală din noul curs al acestor instituţii, din ce a însemnat reforma reală a justiţiei în mandatul său, el a trecut mult mai departe, în discursul său tot de tip politic tot incendiar, tot provocator, i-a declarat pe toţi adversarii săi politici ca un fel de vinovaţi încă necondamnaţi", a adăugat lideul PNL.

În ceea ce priveşte activitatea DNA, Antonescu a spus că lucrul esenţial este că această activitate există şi nu se poate contesta faptul că după 2005 această instituţie a început să funcţioneze pentru prima dată.

Despre intrarea în PPE

"Cea mai mare realizare a mea în mandatul de 5 ani la conducerea PNL este intrarea în PPE. Nu puteam face această trecere mai repede", a spus Antonescu. „Nu puteam demisiona imediat după europarlamanetare, fiindcă trebuia să-mi rezolv și problema propriei succesiuni, să nu las pradă partidul unor lupte”, a adăugat acesta. "Discuțiile cu PPE le-am avut în decursul timpului, cu mai multe ocazii, direct. Sigur că mai mulți jurnaliști de la Antena 3 foarte nervoși pe chestiuena asta au spus că este vorba de o mare conspirațiune secretă", a mai spus Antonescu. 

Despre Traian Băsescu

Crin Antonescu consideră că Traian Băsescu ar trebui să revină "în poziţia prezidenţială", unde poate contura elementele unui "profil de candidat", dar dăcî într-adevăr vrea să ajute proiectul dreptei, trebuie să renunţe la ideea că ar conduce dreapta. "Cred că ar trebui să revină în poziţia prezidenţială, cred că ar trebui să contureze pentru cine vrea să audă şi pentru cine îl crede în societatea românească elementele esenţiale ale profilului de candidat care consideră domnia sa că ar fi bine să câştige alegerile prezidenţiale, să-i succeadă. Dar, în rest, lucrurile cheie - s-a şi referit de altfel în câteva rânduri - pe care el le aşteaptă atunci când nu va mai fi preşedinte, ci un cetăţean, un fost preşedinte de la un viitor preşedinte, dar ideea că va conduce în continuare dreapta, că omul ăla, candidatul ăla, va fi omul lui, e una foarte păguboasă", a spus Crin Antonescu.   Despre scenariu că ar fi o marionetă a președintelui, fostul președinte al PNL a explicat că personal nu crede că poate fi perceput astfel. 

"Dar se induce ideea că ne-am înţeles, se induce ideea că aş putea să ajung eu preşedinte şi să-l pun prim-ministru. Vă închipuiţi că despre un candidat provenit din partea aceea a zonei care în trecut a fost apropiată de Băsescu, asta s-ar putea induce şi mai abitir", a mai afirmat Antonescu.

Despre demisia lui Iohannis

"Demisia lui Klaus Iohannis a fost o pană, ca să spunem aşa (...) m-a îngrijorat un pic. Uite, acum îi înţeleg mai bine pe cei din afară, nu le plac lucrurile neprevăzute. Nu le plac nici americanilor, nici occidentalilor. (...) A fost un lucru dramatic (pentru Iohannis, n.r.), sigur, Klaus Iohannis nu a spus nici că pleacă din partid, nici că nu mai candidează, nici că iese dintr-un proiect politic. Dar în principiu lucrurile acestea se pregătesc. De ce? Pentru că nu demisionezi de undeva de la o instituţie unde lucrezi tu şi pleci acasă. Demisionezi într-un context în care – deci noi şi acum în campania de europarlamentare am vorbit de tandemul Antonescu - Iohannis - de un proiect care poată şi numele lui. Sigur că ulterior m-am liniştit, pentru că mi-am dat seama că a fost un şoc, o nemulţumire în raport cu evaluarea de către Klaus Iohannis într-un anumit fel a unui rezultat care altfel era bun", a declarat Antonescu, precizând că apoi lucrurile au intrat în normal.

Liderul PNL a explicat că în această situație, a trebuit să repare "pana", care speră să fie și ultima, şi să găsească o soluţie.

"Pentru că partidul nu putea fi lăsat 30 de zile într-un fel de ebuliţiune - cum se spune în fizică - în condiţiile în care se discuta şi se negocia şi se finalizează nişte discuţii cu PPE. Era un moment post-alegeri şi atunci a trebuit să inventez acest lucru pentru care unii m-au criticat, spunând că e o înşelătorie, că de fapt eu nu vreau să demisionez, că am demisionat, dar nu am plecat. Nu. Am demisionat şi am rămas, dar demisia m-a speriat. Mi-am revenit repede, dar m-am speriat. Ca o pană", a mai afirmat Antonescu.

În ipoteza în care Klaus Iohannis ar deveni candidat la prezidenţiale, variantă respinsă de primarul Sibiului, acesta "ar verifica bine cauciucurile", a atras atenția Antonescu.

Demisia vs. schimbarea de imagine a PNL

Crin Antonescu a admis faptul că demisia din funcţia de preşedinte al PNL a fost determinată şi pregătită de faptul că în cazul în care nu era atins obiectivul de 20% la europarlamentare era necesară o schimbare de imagine a PNL.

"Altfel intră în logica în care vin colegii şi spun, stai, acum înainte de prezidenţiale, nu ne lăsa, stai puţin, să nu generăm congrese. Am vrut să facem o chestiune hotărâtă, fără întoarcere. (…) Eu eram pregătit ca şi la 19,9 % să demisionez, neînsemnând că plec din partid, neînsemnând că abandonez proiectul candidaturii prezidenţiale, dacă el va fi reconfirmat, cu siguranţa că între alte lucruri pe care cred că am reuşit să le ofer partidului mi-am rezolvat şi problema propriei succesiuni. Pentru că eu nu las partidul acum, dom’le, încăieraţi-vă, care vreţi, care puteţi, cum vreţi. Nu. Am propus o soluţia care cred că va fi agreată şi susţinută la acest congres şi partidul va putea să aibă, să meargă înainte în forţă, nu cu perioadă de tranziţie, de acomodare, de aşezări de tabere şi aşa mai departe", a mai spus Crin Antonescu.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate