Creaţia-Creatură FEED ME! la Ars Electronica Festival 2015

Creaţia-Creatură FEED ME! la Ars Electronica Festival 2015

Proiectul multimedia interactiv FEED ME! creat de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) şi Noper (Radu Pop) va fi prezentat pentru prima dată în afara României în Austria la Ars Electronica Festival Linz, în perioada 3-7 septembrie 2015.

Ars Electronica reuneşte anual proiecte spectaculoase care îmbină arta şi tehnologia, încununând activitatea permanentă a Centrului Ars Electronica din Linz, un loc de cercetare şi interacţiune pentru autorii celor mai radicale, excentrice şi inovative iniţiative. Expoziţiile, concertele, proiecţiile de filme şi conferinţele din program vor avea loc pe parcursul a cinci zile la Ars Electronica Center, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi PostCity.

„Partenerii de la Ars Electronica au fost entuziaşti cu privire la FEED ME! încă din faza de pre-producţie. Mă bucur că realizarea tehnică s-a ridicat la nivelul conceptului artistic şi că a corespuns exigenţelor curatorilor. Creaţia Marilenei Oprescu Singer şi a lui Radu Pop se încadrează perfect în tema acestei ediţii, Habitatele Secolului 21“, spune Irina Cornişteanu, director ICR Viena.

Instalaţia FEED ME!, creată în 2014, explorează relaţia de interdependenţă dintre lucrarea de artă şi publicul său, fiind construită autoironic sub forma unei chemări a supuşilor „monstruoasei şi veşnic nesătulei zeiţe Tra“ la ritualul de hrănire a acesteia. Lucrările celor doi artiști Saint Machine şi Noper sunt interconectate conceptual, formând un singur organism viu care se alimentează cu energia produsă de mișcările publicului.

Ne puteți urmări și pe Google News

FEED ME! este construcţia spectaculoasă a capsulei senzoriale  „Womb of Tra” create de Saint Machine. Instalaţia reacţionează la mişcare pe măsură ce vizitatorii păşesc în ea. Înăuntrul acestui pântece al zeiţei Tra, aceştia pornesc într-o călătorie ritualică prin șapte porţi care transcend organicitatea coconului. Pășind prin ele, dezvăluie şapte personaje în mişcare ce compun instalația video „The Secret Memories of Noper”, creată de Noper (Radu Pop): The Fool, The Magician, The High Priestess, The Emperor, The Hanged Man, Death și The Star. Interacțiunea cu personajele este înșelătoare: pe măsură ce se hrănesc cu atenția publicului, ele dau la schimb simboluri golite de sens. Ecranele în care trăiesc aceste personaje sunt înfășurate într-o instalație sonoră interactivă numită „Innerform” creată de Saint Machine, o rețea de tuburi care iți cere să o hrănești cu șoapte ce rătăcesc prin ea şi ajung la receptor amplificate. Înăuntrul instalației FEED ME! totul se mișcă, vibrează și reacționează la mișcare pe un ritm comun, cel al muzicii și al efectelor sonore create în colaborare cu Mitoș Micleușanu.

În centrul acestei lumi stranii locuieşte Sacred Egg, o instalaţie interactivă în formă de ou creată de Saint Machine, care se hrăneşte cu capul vizitatorului şi trăieşte doar atât timp cât acesta stă conectat la orificiul său. Vizitatorul conectat face parte din lucrarea de artă, oul oferindu-i iluzia controlului în timp ce îi acaparează atenţia şi se foloseşte de energia lui pentru a respire. Corpul vizitatorului decapitat atârnă de Sacred Egg, lipsit de voință proprie şi rapunzând doar necesităţilor oului.   

Conceptul şi ilustraţiile sunt realizate de Saint Machine şi Noper, muzica este realizată de Mitoş Micleuşanu, modelarea şi animaţia 3D sunt realizate de  Reniform (Sergiu Negulici), animaţia de Tudor Calnegru. La proiect au contribuit inginerul Florin Palade şi programatorul Marius Farcaş. FEED ME! este o producţie Artmix prezentată la Ars Electronica Festival cu sprijinul Institutului Cultural Român şi Arcub.