Majoritatea părinților aflați în concediu de creștere a copilului optează pentru a sta acasă doi ani și doar puțini aleg să se reîntoarcă la muncă după primul an.
Tendința de profesionalizare a meseriei de bonă a dus la creșterea sensibilă în piață a costului cu aceste servicii. Banii pe care trebuie să-i scoată un părinte din buzunar pentru a plăti o bonă ajunge, în medie, la 1.700 de lei pe lună pe nouă sau zece ore de supraveghere. Creșterea prețurilor este determinată, în parte, de faptul că bonele au cursuri de specialitate și au învățat să se vândă mai bine, explică Iulia Sârbu una dintre coordonatoarele programului Școala bonelor, dezvoltat recent de Asociația Romanian Angel Appeal.
Părinții cu stare merg până într-acolo încât oferă unei bone interne pe lângă carte de muncă și un salariu care poate ajunge la 2.500 de lei pe lună. Părinții vor însă persoane cu studii superioare, fără obligații și cunoscătoare de limbi străine.
Cinci mame cu indemnizație maximă la Bistrița
Cei care nu-și permit să plătească o bonă și nici nu au salarii mari la care să se întoarcă preferă să stea alături de cel mic atât cât permite legea.
La Bistrița, numărul celor care au ales să stea acasă cu copilul timp de doi ani este de zeci de ori mai mare decât al mamelor care au optat doar pentru un an. „În luna septembrie sunt în plată 48 de beneficiari care au optat pentru un an (9 bărbați și 39 de femei) și 2.430 cu opțiunea de doi ani, din care 388 sunt bărbați și 2.042 sunt femei. Majoritatea celor care au ales să stea doi ani acasă au venituri care nu depășesc limita a 1.200 de lei care se acordă la această opțiune”, a declarat directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Bob Nastasia-Ani.
Dintre mamele care au ales varianta concediului de un an doar cinci beneficiază de suma maximă ce poate fi acordată – 3.400 de lei pe lună, ceea ce presupune ca salariul pe o lună să fie de cel puțin 1.000 de euro.
Circa 10.000 de mame stau acasă un an
La nivel național, potrivit datelor statistice ale Agenției Naționale pentru Plățiși Inspecție Socială (ANPIS), în august anul trecut, numărul mamelor care beneficiau de concediul pentru creșterea copilului era de 130.930. Dintre acestea, doar 9.552 au optat să stea acasă un an. Totodată, din 17.619 de tați, doar 1.347 au ales varianta un an.
Tendința s-a păstrat și în august 2014, numărul părinților care au ales concediul de doi ani fiind covârșitor mai mare decât cel al celor care au ales să se întoarcă la muncă. Statistica arată că din 16.560 de tătici câți beneficiau de indemnizație, doar 1.191 au ales varianta un an, iar restul doi ani. La fel, din 126.488 de mame cu indemnizație, doar 9.491 au optat pentru un an.
Concediu generos, alocații mizere pentru copii
România are unul dintre cele mai lungi concedii pentru creșterea copilului (doi ani pentru situații normale și trei ani pentru copilul cu handicap), însă are cea mai mică alocație dintre toate statele UE, alături de Bulgaria, circa 10 euro pe lună. În perioada cât se află în concediu pentru creșeterea copilului, statul acordă o alocație de 200 de lei pe lună (45 de euro) pentru copil și o indemnizație de maximum 3.400 de lei în cazul părinților care au optat pentru un an de concediu și 1.200 pentru cei care au optat pentru varianta de doi ani. Recent, Guvernul a promovat un act normativ care permite părinților aflați în concediu de creștere a copilului să realizeze venituri suplimentare de maximum 3.000 de lei pe an.