Corupție „Magna cum laude” în universitățile din România

Corupție „Magna cum laude” în universitățile din România

„Evenimentul zilei” a analizat dosarele de corupție universitară, care au explodat în 2015. Cel mai recent, de ieri, de la Universitatea „Eftimie Murgu”, dezvăluie că unul dintre profesori cerea favoruri sexuale

Mai mulți profesori de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa sunt cercetați de procurori într-o anchetă de proporții. Acuzațiile: de abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită și dare de mită săvârșite de cadre didactice universitare și studenți.

„Te rog, dă-mi un pusi”

Universitatea „Eftimie Murgu” este condusă de rectorul Doina Frunzăverde, soţia președintelui CJ Caraș- Severin, Sorin Frunzăverde (PNL). Procurorii susțin că promovarea examenelor era condiționată de primirea unor sume de bani, chiar și în condițiile în care studenții nu se prezentau la examen. Profesorii tranzacționau lucrări de licență elaborate și susținute în anii precedenți, contra 300 sau 400 de euro pe lucrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii au băgat, sub acoperirea de studentă, o investigatoare DGA. „Studenta" i-a căzut cu tronc prodecanului de la Facultatea de Științe Sociale, care i-a promis tinerei că o ajută să îşi rezolve examenele în schimbul unor favoruri sexuale. Interceptările scot la iveală insistențele profesorului pe lângă „olteancă” să îl lase măcar să o sărute: „Lasă-mă să te ating! Lasă-mă să te ating și să te sărut și am plecat! Nu pot, deci nu mai îs bun de nimic, dacă nu mă laşi să te sărut!”, „Lasă-mă să te sărut pe obraz. Nu fi atât de rea!”, „Hai să o luăm altfel, pentru ce te-am ajutat până acum, dă-mi un pusi, asta te costă... cinci la zero”, „Nu, un pupic. ..un pupic, maxim doi îmi dai pentru…. Facem altceva: câte examene ai avut?”.

Anchetă și la Craiova

Ancheta în acest caz este coordonată de procuroarea Denisa Cristodor, din cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General. Cristodor este cea care a descins în această săptămână și la Facultatea de Medicină din Craiova. În acest caz, cinci profesori sunt acuzaţi că au cerut de la studenţi sume cuprinse între 50 şi 100 de euro, în schimbul promovării examenelor.

„Ar fi normal să i se desfacă Contractul de Muncă pentru absențe nemotivate”

Profesorul Ștefan Vlaston, cel care conduce una din cel mai puternice asociații preocupate de calitatea învățământului românesc, EDU-CER, a explicat ce se întâmplă cu profesorii în cazurile penale

FOTO: Ștefan Vlaston

EVZ: Ce se întâmplă dacă un profesor universitar este reținut pentru fapte de corupție și, ulterior, arestat pentru 30 de zile? Acesta are dreptul să revină la catedră după arestul preventiv? Cine decide acest lucru?

Ștefan Vlaston: În general, nu există prevederi exprese în Legea Educației sau în statutul Cadrelor didactice. Este posibil să existe prevederi în regulamentele de ordine interioare, în Carta Universitară, dar acestea diferă de la o universitate la alta. Decizia aparține Senatului Universității. Ar fi normal să i se desfacă Contractul de Muncă pentru absențe nemotivate.

- Ce se întâmplă cu un profesor condamnat definitiv pentru o faptă de corupție la o pedeapsă cu suspendare? Are posibilitatea să predea la catedră?

- Este cazul lui Adrian Năstase, care a fost dat afară de la Universitatea București, în baza Cartei Universitare. Dar poate preda în altă parte.

- Ce se întâmplă cu o catedră a cărui profesor este arestat? Se mai țin ore, este înlocuit, există resursele necesare?

- Orele se distribuie la plată, cu ora, la alte cadre didactice, suficient de calificate. Ministerul Educației nu trebuie să se rezume la a aștepta ancheta judiciară, ci să acționeze în temeiul Cărții Universitare.

29- I -2015

Gheorghe Țarălungă, profesor universitar doctor la Facultatea de Farmacie – Universitatea „Ovidius” din Constanța, fost decan și colonel în rezervă, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Profesorul fusese prins în flagrant când a primit de la un student suma de 200 euro, în biroul său de la sediul Facultății, în scopul de a-l promova, în condiții nelegale, la disciplina Farmacie clinică din anul V de studii.

FOTO : Gheorghe Țarălungă

19 - II -2015

Cosmin Șerbănescu, fostul prodecan al Facultății de Finanțe-Bănci din ASE, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru luare de mită. El a fost acuzat că a primit de la studenți sume între 400 de lei și 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licență gata făcute și al unor note de promovare. Profesorul a fost filmat de procurorii SUPC, chiar în biroul său de la ASE, atunci când negocia și primea mita.

FOTO: Cosmin Șerbănescu

23- II- 2015

Mircea Iliev, conferențiar- universitarla Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați, a fost trimis în judecată pentru 27 infracțiuni de luare de mită. Cazul a ajuns în atenția procurorilor locali după ce doi studenți, ajutați de Liga studenților, au sesizat Parchetul că profesorul cerea bani înainte de examene.

FOTO: Mircea Iliev

25- II -2015

Dumitru Păduraru, conferențiar universitar, coordonatorul disciplinei „Anatomie” din Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, tentativă de viol și șantaj. Procurorii l-au acuzat pe Păduraru că a amenințat o studentă că nu va promova examenul la “Anatomie” dacă nu va face sex cu el.

FOTO: Dumitru Păduraru

13 -III- 2015

Mihaela- Carmen și Gheorghe Dorobățșeful Catedrei Anestezie Generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași - au fost trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii spun că Mihaela-Carmen, care era și managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, era cea care cerea banii de la studenți.

FOTO: Mihaela- Carmen

25- III -2015

Vasile Astărăstoae, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, a fost condamnat de Judecătoria Iași la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Decizia nu este definitivă. Profesorul mai este trimis, din decembrie 2011, într-un dosar privind trucarea licitației pentru platforma de e-learning a Universității.

FOTO: Vasile Astărăstoae

8- V- 2015

Tiberius Dănuț Epure, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, a fost condamnat, în primă fază, la 4 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Judecătorii i-au interzis, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei, dreptul de a ocupa funcția de rector. El a fost acuzat că i-a vândut unei persoane, cu 4.000 de euro, subiectele de la admitere.

FOTO: Tiberius Dănuț Epure

4- VI -2015

Doina Azoicăi (foto) și Ionela- Lăcrămioara Șerban, decan și prodecan la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, au fost trimise în judecătă pentru că ar fi înscris nelegal un student marocan direct în anul II de studii. Potrivit DNA, Azoicăi ar fi primit mită de la student o tavă și un ceainic argintate.

FOTO: Doina Azoicăi

25 - VI - 2015

Florin Radu Pintea, lector universitar și profesor la disciplinele Bazele Marketingului și Politici de Marketing din Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj Napoca, a fost reținut pentru luare de mită. Acuzațiile procurorilor: Profesorul vindea lucrări de licență cu 200 de euro. Pintea a colaborat cu anchetatorii și este cercetat în libertate.

FOTO: Florin Radu Pintea

26 - VI - 2015

Ovidiu Aritoni, preparator de informatică la Facultatea de Matematică - Informatică, din Universitatea de Vest din Timișoara, a fost reținut 24 de ore după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua 600 de lei de la trei studenți, pentru că aceștia ar fi urmat să promoveze examenul la disciplina „Șabloane de proiectare”. El este cercetat în libertate.

29- VI -2015

Dan Pahoni, director general administrativ și șef de lucrări la Catedra de Marketing și Aparatură Medicală la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, a fost trimis în judecată, de procurorii SUPC din Parchetul General, pentru infracțiuni de corupție, legate de atribuirea de contracte de achiziții publice și mită.

FOTO: Dan Pahoni

8 - VII - 2015

Lucica Roșu (foto), Cristina Petrică, Dănuț Firu și Daniela Denisa Cernea, profesori de la Facultatea de Medicină și Facultatea de Moașe și Asistență Socială din Craiova, au fost puși sub acuzare de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, sub acuzația că au cerut mită de la studenți pentru a-i ajuta să promoveze examenele.

FOTO: Lucica Roșu