Corturile electorale, zâzanie între partide şi primării
- Mihai Oprea
- 27 septembrie 2016, 00:00
Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi România, acuză Primăria Capitalei că nu a răspuns solicitării acestuia privind amplasarea de corturi. Municipalitatea se apără spunând că nu e de competenţa ei, ci a primăriilor de sector
În data de 26 august 2016, Nicuşor Dan, liderul organizaţiei Uniunii Salvaţi România (USR), a trimis Primăriei Municipiului Bucureşti o solicitare privind amplasarea corturilor în vederea strângerii de semnături privind alegerile parlamentare. Deşi au trecut 30 de zile de la acea dată, Dan nu a primit niciun răspuns din partea municipalităţii.
FOTO: Liderul USR, Nicușor Dan, este foc şi pară pe Primăria Capitalei pentru că nu i-a dat autorizaţie să-şi monteze corturi electorale
Aprobare tacită, bază legală
Deranjat de tăcerea Primăriei Generale, condusă de Gabriela Firea, Nicuşor a recurs la un gest haiducesc. A demarat acţiunea de montare a corturilor fără să aibă vreo aprobare în acest sens. „Azi (n.r. - ieri) voi instala primul cort în Piaţa Universităţii, autorizat prin aprobare tacită. Să ştiţi că este legală“, a declarat politicianul.
În aceeaşi situaţie se află şi Remus Cernea, care se vrea a fi deputat, însă nu a primit aprobare pentru montarea corturilor, dar se gândeşte serios să procedeze la fel ca şi colegii de la USR, să nu mai aştepte decizia Primăriei Generale. De partea cealaltă, municipalitatea susţine că nu este de competenţa ei să dea aceste aprobări.
Decizia a fost pasată la primăriile de sector
„Competenţa privind activităţile electorale, în conformitate cu legea electorală, revine primăriilor de sector. Acestea vor stabili, aşadar, locurile cele mai potrivite pentru amplasarea acestor corturi, astfel încât să nu fie afectată circulaţia pietonilor şi nici estetica urbanistică a zonei.
Primăriile de sector vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul neîngrădit al tuturor formaţiunilor politice şi al candidaţilor independenţi pentru strângerea de semnături necesare înscrierii în cursa pentru alegerile parlamentare“, transmite Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.
Autorizaţiile la alegerile din vară, date de PMB
Decizia de ultimă oră a reprezentanţilor municipalităţii l-a scos din sărite pe liderul USR. „De 10 ani, tipul ăsta de solicitări se tratează în Comisia de Ordine Publică, entitatea din Primăria Capitalei care dă autoritaţiile, cea care le-a dat şi la alegerile din vară. Acum vin cu această schimbare, că primăriile de sector se ocupă. Dacă au considerat că nu sunt competenţi, de ce nu au spus asta? Miercuri, 21 septembrie, am avut o întâlnire, reprezentanţii grupurilor din Consiliul General, pe subiectul acesta şi ni s-a cerut o opinie în vederea amplasării corturilor. Nimeni nu a spus de această modificare“, a declarat, pentru EVZ, Nicuşor Dan.
Acesta a mai adăugat şi faptul că va anunţa primăriile de sector, dar că va folosi în continuare acordul tacit.
Ce este acordul tacit
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului cu numărul 27/2003, privind procedura aprobării tacite, autorităţile administraţiei publice care au competenţa de a emite autorizaţii au obligaţia de a afişa informaţiile la sediul acestora sau pe pagina proprie de Internet, pentru fiecare tip de autorizaţie. După expirarea termenului stabilit de lege pentru emiterea autorizaţiei şi în lipsa unei comunicări scrise din partea autorităţii administraţiei publice, solicitantul poate desfăşura activitatea, presta serviciul sau exercita profesia pentru care s-a solicitat autorizarea.