Corina Creţu: Fondurile de dezvoltare regională trebuie folosite cu prioritate pentru rezolvarea problemei sărăciei în România
- Silvana Chiujdea
- 16 ianuarie 2015, 18:00
Cu peste 40% din populaţie aflată la limita sărăciei şi a excluderii sociale, România are de gestionat o problemă socială foarte gravă, iar fondurile de dezvoltare regională trebuie folosite cu prioritate pentru rezolvarea acestei probleme, a declarat comisarul european pentru Politici Regionale Corina Creţu.
Comisarul european pentru Politici Regionale Corina Creţu s-a întâlnit joi la Bruxelles cu Rovana Plumb, Ministrul Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, informează un comunicat de presă.
"Drumurile şi autostrăzile sunt importante pentru România, dar la fel importantă trebuie să fie combaterea sărăciei", a precizat Corina Creţu.
"Salut preocuparea doamnei ministru pentru categoriile sociale defavorizate din România şi eforturile depuse de dumneaei pentru ameliorarea situaţiei acestora", a declarat comisarul european.
În cadrul întâlnirii, comisarul a arătat că mai sunt paşi importanţi de făcut în această direcţie.
"Faptul că nu avem nici la ora actuală o hartă a priorităţilor pe infrastructură socială este o problemă. Am recomandat Executivului de la Bucureşti să încurajeze o mai bună colaborare între Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene pentru ca această pre-condiţie a accesării fondurilor în perioada 20014-2020 să fie îndeplinită", a precizat comisarul european.
Întrucât România este ţara cu cei mai mulţi copii abandonaţi din Europa (în fiecare zi, în România este abandondat un copil), Comisia urmăreşte cu mare atenţie această problemă, se menţionează în comunicat.
"În legătură cu aceşti copii, Comisia Europeană are o politică foarte fermă de încurajare a trecerii de la centrele de tip vechi de tip orfelinat la creşterea lor în case de tip familial, iar eu însămi m-am exprimat în repetate rânduri în legătură cu acest imperativ. Cu toate acestea, în România, în perioada 2007-2013 a continuat să se finanţeze din bani europeni construcţia de centre de tip vechi, ceea ce este regretabil. Mă bucur că, în perioada 2014-2020 România şi-a luat angajamentul, prin semnarea Acordului de Parteneriat, de a nu mai finanţa construcţia acestor centre de tip vechi şi vreau să ştiţi că voi veghea personal ca această promisiune să fie respectată", a mai declarat comisarul Corina Creţu.