Copiii din România au cea mai mică alocație din UE

Copiii din România au cea mai mică alocație din UE

Indemnizațiile și durata concediului de maternitate diferă foarte mult de la o țară la alta, în Uniunea Europeană (UE), la fel ca și nivelul alocațiilor lunare primite de cei mici. România are una dintre cele mai lungi perioade a concediului pentru creșterea copilului, însă nou născuții beneficiază de cel mai mic venit de la stat

O analiză realizată de„ Evenimentul zilei” dezvăluie care sunt diferențele dintre România și alte state din cadrul Uniunii Europene (UE), în ceea ce privește protecția socială a nounăscuților, precum și a părinților. Din această trecere în revistă se poate observa că mamele și copiii din țara noastră beneficiază de un suport financiar inferior celorlalte state ale Uniunii.

România: alocație de 200 de lei

În România, de exemplu, durata concediului de maternitate e de 126 de zile (18 săptămâni) – prenatal și postnatal. Ca să primească bani pentru acest concediu, femeile trebuie să fi lucrat cel puțin o lună înainte de naștere. În funcție de recomandările medicului, concediul de maternitate poate avea o durata mai mică de 126 de zile, dar în toate cazurile concediul postnatal de cel puțin 42 de zile este obligatoriu. Concediul pentru creșterea copilului se poate întinde pe un an sau doi. Dacă optează pentru varianta unui an, mama primește o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimul an de muncă, dar nu mai puțin de 600 de lei și nu mai mult de 3.400 de lei. Dacă se reîntoarce la muncă până împlinește copilul un an primește un venit de inserție de 500 de lei.

Dacă alege varianta de doi ani, mama poate primi 85% din media veniturilor realizate în ultimul an de muncă, dar nu mai puțin de 500 de lei și nu mai mult de 1.200 de lei. Dacă se reîntoarce la muncă până împlinește copilul doi ani, femeia primește un venit de reinserție de 500 de lei. Alocația copilului în vârstă de până la doi ani ( trei ani, dacă e cu handicap) este de 200 de lei, lunar.

Tatăl este condiționat

În perioada concediului de maternitate, salariata din România primește 85% din salariul de încadrare. Plata este efectuată de către angajator, urmând ca acesta, la rândul său, să recupereze suma de la autorităţile competente în baza documentelor justificative depuse. Concediul de creștere a copilului poate fi solicitat în prelungirea celui de lăuzie de către mamă sau de către tată, cu condiţia ca, pe perioada concediului, celălalt părinte (care nu a solicitat concediul de creştere a copilului) să stea o lună în concediu cu copilul.

Austria: concediu de maternitate de 16 săptămâni

În Austria, măsurile de susținere sunt atât financiare cât și nonfinanciare. Cele financiare se plătesc dintr-un fond special cu această destinație și constau în alocații de susținere a familiei și alocații pentru îngrijirea copilului. Mai mulți bani primesc familiile cu doi sau mai mulți copii și cele care au copii cu handicap sever al căror venit anual impozabil nu depășește 55 de euro pe an. În 2014, alocația familială a crescut în Austria cu 4% și urmează să crească cu încă 1,9% de la 1 ianuarie 2016.

În cazul alocației, pentru îngrijirea copilului părinții au două opțiuni: alocație forfetară - pentru cei care au fost sau nu angajați înainte de nașterea copilului - și alocație în funcție de venit. Aceasta din urmă le dă posibilitatea părinților cu salarii mari să își ia, pentru o vreme, concediu pentru creșterea copilului.

Plata alocației de creștere a copilului este condiționată de cinci examene medicale efectuate în timpul sarcinii și de cinci controale ale copilului, toate gratuite.

Concediul de maternitate este de 16 săptămâni, jumătate înainte de nașterea copilului și cealaltă jumătate după venirea pruncului pe lume. Durata poate fi de 12 săptămâni, dacă este vorba despre naștere prin cezariană sau nașteri multiple. Gravidele sunt compensate corespunzător, nivelului lor mediu de venituri din ultimele trei luni înainte de începerea concediului. Banii sunt plătiți dintr-un fond pentru susținerea familiei - 70% și din fondul asigurărilor de sănătate - 30%. Sub sancțiunea legii, angajatorul nu poate concedia părintele care are un copil sub doi ani.

Marea Britanie: mamele primesc bani, chiar dacă nu lucrează

Concediul de maternitate este de 52 de săptămâni în Marea Britanie. El este accesibil femeilor, indiferent dacă au fost sau nu angajate. Mamele primesc o indemnizație de maternitate de la angajator sau de la stat. Ca să poată primi alocație de la angajator femeia trebuie să fi lucrat continuu cel puțin 26 de săptămâni din 66 calendaristice înainte de a naște și a avut un venit de cel puțin 113 euro pe săptămână. Alocație de la stat primesc femeile care nu se califică pentru primul tip de alocație, dar a lucrat în perioada anterioară nașterii măcar 13 săptămâni și a câștigat măcar 35 de euro pe săptămână. Primul tip de alocație este plătită timp de 39 de săptămâni, la 90% din valoarea veniturilor medii săptămânale pentru primele șase săptămâni, iar restul de 33 de săptămâni la o sumă fixă de 169 de euro. Cea de-a doua este 90% din valoarea câștigurilor medii săptămânale sau o sumă fixă de 169 de euro pentru cele 39 de săptămâni. Tații beneficiază de două săptămâni de concediu de paternitate plătit după același sistem. Părinții au dreptul la concediu pentru creșterea copilului fără plată timp de 13 săptămâni până când copilul împlinește cinci ani. Orice concediu suplimentar trebuie negociat între angajat și angajator.

Familiile mai primesc un sprijin financiar de 5.650 de euro, în medie, pe an numit credit fiscal pentru copii, indiferent dacă părinții sunt angajați sau nu, însă cuantumul alocației variază în funcție de veniturile familiei. În 2011, 6,3 milioane de familii britanice au beneficiat de acest sprijin. Guvernul a decis din același an ca familiile care câștigă peste 50.000 de euro pe an să nu mai primească această alocație.

Suedia: cei mai fericiți copii și părinți

Una dintre țările cu cele mai de succes sisteme de susținere a familiei cu copii din UE este Suedia. Femile nasc, în medie, 1,9 copii, potrivit datelor statistice din 2012. Sistemul încurajează ambii părinți să stea cu copilul.

Ajutoarele financiare pentru susținerea familiei și copilului în Suedia se situează peste media UE, care este de 2,2 % din PIB

Părintele beneficiază de un concediu plătit de 16 luni. Din acesta, 13 luni primesc 80% din venitul pe care l-a avut, dar nu mai mult de 51.100 de euro pe an, iar restul primește 21 de euro pe zi. Fiecare părinte are dreptul netransferabil de a sta două luni cu copilul din totalul de 16. Restul de 12 luni pot fie egal împărțite între cei doi părinți. Părinții își pot lua simultan concediu de creștere a copilului maximum 30 de zile.

Dreptul de a lipsi de la serviciu full-time este restricționat la părinții cu copii sub un an și jumătate. Părinții cu copii sub 8 ani (până termină primul an de studiu) pot cere reducerea cu 25% a timpului de lucru.

Statisticile au arătat că, în ciuda măsurilor luate, tații stau cu cei mici doar 96 de zile, în medie, din tot concediul, în timp ce media la mame e de 324 de zile. Pentru a stimula și mai mult ambii părinți să acorde îngrijire copilului, din 2008 statul a introdus o primă de gen în valoare de 1.570 de euro pentru fiecare copil.

Cu 3,1% din PIB, oferit ca ajutoare financiare pentru susținerea familiei și a copilului, Suedia se situează peste media UE de 2,2% din PIB. Acest motiv, împreună cu nivelul ridicat de participare pe piața forței de muncă, arată că țara scandinavă are una dintre cele mai scăzute rate de sărăcie în rândul copiilor – 19,4%, în 2012 și este printre națiunile de top pentru bunăstarea copiilor, potrivit UNICEF.

Pe lângă măsurile sociale, au fost introduse și altele care ușurează povara financiară a părinților cu copii. Acestea includ o plată de 80% din venit pentru gravida care nu poate lucra din cauza muncii solicitante, dar nu mai mult de 50 de zile. și o alocație temporară plătită de 80% din veniturile anuale pentru un copil bolnav, sub 12 ani. Nivelul alocației lunare este de 122 de euro pentru primul copil, după care crește cu 17 euro pentru al doilea și cu 145 de euro de la al cincilea în sus.

Finlanda: șomerii beneficiază de alocație

Durata concediului de maternitate în Finlanda este de 105 zile lucrătoare (aproximativ 18 săptămâni), iar cel de creștere a copilului de 158 de zile lucrătoare (26 de săptămâni). Concediul de paternitate are 54 de zile lucrătoare – 9 săptămâni. Indemnizația variază între 70 și 90% din veniturile anuale anterioare. Indemnizație primesc și părinții șomeri la nivelul de 598 de euro pe lună, în 2014.

Din ianuarie 2014, a fost introdusă o alocație de îngrijire flexibilă pentru părinții copiilor sub trei ani care lucrează 22,5 ore pe săptămână – adică 60% din timpul normal de lucru. Aceștia primesc 243,13 euro pe lună. Cei care lucrează 80% din timp, adică maximum 30 de ore primesc 162,09 euro.

Luxemburg: concediu plătit 100%

Concediul de maternitate este de 16 săptămâni în Luxemburg, jumătate înainte de naștere și cealaltă jumătate după aceea. Plata pentru acest concediu e de 100% din venituri însă nu mai mult de 9.615 euro pe lună, ceea ce înseamnă de 5 ori salariul minim. Concediul pentru creșterea copilului poate fi luat part-time timp de 12 luni sau full-time timp de 6 luni. Mamele au prioritate la acordarea concediului pentru creșterea copilului indemnizația fiind de 1.778 de euro pe lună pentru varianta cu 6 luni. Copiii născuți după 1 ianuarie 2015 primesc o alocație de 265 de euro pe lună. În plus, statul acordă 20 de euro pentru toți copiii cu vârste între 6 și 11 ani și 50 de euro pentru cei peste 12 ani. Mai mult, copiii primesc o indemnizație numită înapoi la școală la începutul fiecărui an școlar în valoare de 115 euro pentru copiii între 6 și 11 ani și 235 de euro pentru cei peste 12 ani.