Contractul Patriot, de 3,9 miliarde de dolari, a dus la decapitarea ministrului Apărării, Gabriel Leș

Contractul Patriot, de 3,9 miliarde de dolari, a dus la decapitarea ministrului Apărării, Gabriel Leș

Legea rachetelor sol-aer trebuie să treacă ca un glonț prin Parlament. Până la sfârșitul anului, România s-a obligat să achite prima tranșă, de 764 milioane de dolar

Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică proiec tele de lege privind achiziționarea deja celebrelor sisteme de rachete Patriot și a transportoarelor blindate care vor fi făcute în România cu tehnică americană. Cumpărarea rachetelor a fost motivul unei lupte politice subterane între diverșii actori ai scenei românești, fiecare dorind să joace un rol cât mai important în ochii partenerului strategic.

Astăzi, când proiectul de lege este public, dintr-un document colateral, „expunerea de motive”, reiese rolul jucat de un ministru al Apărării uitat, dar a cărui schimbare din Guvern este explicată de o frază. E vorba de Gabriel Leș care, după ce a făcut parte din 3 guverne, nu s-a mai regăsit pe lista Cabinetului Mihai Tudose. 

Fast Forward

Primul ministru al Apărării care a vorbit despre rolul Parlamentului în cumpărarea rachetelor Patriot, șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, a fost Mihai Fifor și tot el este cel care a elaborat proiectul de lege. Sumele discutate reies din proiect:

„(...) asigurarea în bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fondurilor necesare realizării achiziţiilor prevăzute la lit. a), în cuantum de aproximativ 3,9 miliarde USD, fără TVA.”

Problema de tehnică legislativă apare din următorul fragment din proiect: „(...) Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate potrivit alin. (1) lit. a) va fi contractat până la sfârşitul anului 2017, în configuraţia şi contravaloarea în lei a sumei de 764, 78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adaugă TVA.”

Contractele nu se pot încheia fără avizul Senatului și Camerei Deputaților. Termenul stabilit de MApN pentru dezbaterea publică este 30 octombrie, ceea ce înseamnă că Guvernul va adopta proiectul și îl va trimite Parlamentului după această dată. Asta înseamnă că ambele Camere trebuie să se pronunțe pe proiect până în vacanța de Crăciun.

Misteriosul ministru din declarația lui Dragnea

Despre acest contract românii au aflat din două declarații ale președintelui Klaus Iohannis, una în iunie, când era la Washington și una când era la Baza Kogălniceanu, în iulie. Abia în septembrie am aflat, dintr-un interviu al lui Liviu Dragnea, că pe președintele PSD l-a iritat faptul că achiziția strategică fusese anunțată de Președinte. Dragnea a spus: „Noi, eu, ca președinte al Camerei Deputaților, ca președinte al PSD, premierul Grindeanu la vremea aia, noi am aflat din presă că România vrea să ia rachete Patriot (în iunie - n.n.). Întrebați-l și pe Sorin Grindeanu, pentru că ne-am sunat unul pe altul și fiecare ne întrebam unde s-a decis asta. Eu nu spun că e un lucru rău. Vă spun foarte clar - amândoi am fost foarte supărați în acea zi, l-am sunat amândoi pe ministrul Apărării. Iertați-mă! Vreau să vă spun că și asta a contat, nefiind vina directă a fostului ministru (Adrian Țuțuianu - n.n.), dar și asta a contat în înlocuirea ministrului Leș.”

Ministrul Gabriel Leș are un traseu interesant la MApN. A fost adus de ministrul Mircea Dușa, ca secretar de stat pe Înzestrare, în octombrie 2015. Își păstrează poziția și pe timpul lui Mihnea Motoc, în Cabinetul Dacian Cioloș. Sub conducerea lui Sorin Grindeanu, Leș ajunge ministru, iar Dușa secretar de stat pe vechea poziție a noului ministru. Mircea Dușa a rămas secretar și sub Adrian Țuțuianu și Mihai Fifor.

Acum, în „expunerea de motive”, aflăm cu ce l-a supărat Leș pe Dragnea, în martie 2017, el a făcut comanda care a atras amabilitatea americanilor. Iată fragmentul: „Ministerul Apărării Naţionale a înaintat în data de 27.03.2017 Departamentului Apărării al SUA documentul Letter of Request (LOR) for Letter of Offer and Acceptance (LOA) for Current Production Configuration 3+ PATRIOT System, în care şi-a manifestat interesul pentru 7 (şapte) sisteme PATRIOT configuraţia 3+ (4 pentru Forţele Aeriene şi 3 pentru Forţele Terestre), a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă şi muniţiei necesare, pachetul de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.”.

Transportoarele blindate fabricate în România

MApN a postat și proiectul de lege prin care se vor putea produce transportoare blindate cu tehnică americană în România. În document se spune: „Programul esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8” constituie interes esenţial de securitate pentru statul român şi are ca obiect fabricarea transportoarelor în România, astfel încât să se realizeze un centru de producţie şi mentenanţă pe întreg ciclul de viaţă al produselor. Cel puţin următoarele subsisteme esenţiale militare din compunerea transportoarelor vor trebui fabricate în România: sistemul de protecţie balistică şi antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicaţii şi informatică, aparatura de ochire şi observare şi sistemele de senzori.” Într-o primă fază, potrivit legii, se vor achiziționa 227 de unități. 

Ne puteți urmări și pe Google News