Conferința Think Health: Cei mai importanți actori din Sănătate, la aceeași masă

Conferința Think Health: Cei mai importanți actori din Sănătate, la aceeași masă

Pe 19 februarie, la The Ark, în Capitală, s-a desfășurat o amplă dezbatere privind starea sistemului sanitar și, în mod special, strategiile care pot fi și vor fi adoptate pentru ca România să intre pe drumul cel bun în acest domeniu. Toate acestea în contextul în care țara noastră se pregătește să preia președinția Consiliului European, anul viitor.

Date fiind subiectele anunțate pe agenda Conferinței Think Health, invitații au fost unul și unul, atât din țară cât și de peste hotare. Fiecare a abordat o altă temă, în funcție de specializare și de rolul pe care îl joacă sau în va juca de acum încolo.

Primul discurs i-a aparținut lui Ain Aaviksoo, Secretar general adjunct pentru Servicii Digitale și Inovație, la Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia. Țara sa a deținut deja președinția Uniunii Europene, așa că distinsul oaspete a vorbit despre modificările prin care a trebuit să treacă Estonia pentru a avea un mandat de succes.

Ain Aaviksoo a pus accent în primul rând pe informatizarea tuturor informațiilor și pe comunicarea directă dintre toate entitățile care compun un stat. „Îmi amintesc de momentul când noi eram exact în situația în care sunteți acum, dumneavoastră. Când ne pregăteam să preluăm mandatul la cârma UE și ne gândeam ce vatrebui să facem ca mandatul nostru să însemne ceva. Ce înseamnă să poți construi agenda Uniunii. (...) Este un rol extrem de puternic, în care poți pune pe masă proiecte care să se pună în aplicare în întreaga Uniune. (...) Și aici inovația este cea care dă avantajul competitiv”, a explicat invitatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a atras atenția că pentru a trece prin modificările care ne sunt necesare ca să ajungem la stadiul în care să putem face față unui asemenea mandat vor avea nevoie de ajutor și că nu trebuie să ezităm să-l cerem. Vom avea nevoie de ajutorul cetățenilor noștri, care trebuie să aibă încredere în implementarea unor măsuri benefice națiunii, dar și în ce ne pot oferi partenerii din zona business, bancară, IT, etc. Aceasta ar fi cheia succesului, spune oaspetele eston.

„Încrederea nu a aterizat în Estonia printr-un miracol. Ea se clădește și se câștigă”, a avertizat Ain Aaviksoo. Ca să exemplifice modificările prin care a trecut țara sa, el a arătat și modul în care acum, un cetățșean eston a ajuns să aibă deplin control asupra informațiilor din dosarul său medical.

„Accesul și controlul asupra informațiilor legate de sănătate este crucial. Acesta se bazează pe principiul fundamental că datele despre sănătate unei persoane îi aparțin acesteia. Ea trebuie să aibă acces la datele personale, control asupra modului în care sunt folosite, să poată delega accesul la aceste date și asupra drepturilor sale, și, nu în ultimul rând, să fie informat atunci când alte entități doresc să aibă acces la datele sale”, a spus acesta.

Ca o paranteză fie spus, niciunul din aceste principii nu se aplică în țara noastră, în acest moment.

Obiectivele Președinției României la „Think Health - Punctul de Inflexiune - discuţii privind proiectul României pe sănătate pentru Preşedinţia Consiliului UE din 2019”

Consilierul de stat la Administraţia Prezidenţială, Diana Loreta Păun, a afirmat că preluarea preşedinţiei Consiliului UE pentru România reprezintă o mare oportunitate, însă mandatul va fi unul provocator. „Mandatul României nu va fi unul uşor, dat fiind contextul. Pe de o parte, alegerile pentru Parlamentul European şi pe implementarea noilor direcţii de evoluţie, dar şi de economiile care se impun, să nu uităm de bugetul UE inclusiv pe domeniul sănătăţii şi care vizează reducerea prevalenţei bolilor netransmisibile: bolile cardiovasculare, diabetului, cancer, obezitate. În plus, întreaga Europă se confruntă cu un declin demografic deosebit de important şi cu îmbătrânirea populaţiei ori dincolo de aspectele implicate pe alte domenii trebuie să ne gândim că toate aceste aspecte sunt interconectate cu indicatorii stării de sănătate. Mă refer aici la speranţa de viaţă, la natalitate, fertilitate, mortalitate, indicatori la care România nu stă prea bine, plus acces la servicii, adaptarea serviciilor medicale pentru persoanele de vârsta a treia, resursa umană în sănătate. Acesta este cadrul general, unul extrem de sofisticat, deci şi responsabilitatea României este una majoră. Preluarea preşedinţiei Consiliului UE pentru România reprezintă o mare oportunitate, dar dacă nu suntem bine pregătiţi putem greşi foarte uşor”, a afirmat consilierul, la Think Health.

Potrivit Dianei Păun, este foarte importantă o planificare riguroasă, o coordonare şi o sinergie a tuturor actorilor din sistemul de sănătate la nivel național, pentru a putea face față provocării la nivelul Uniunii. Consilierul a mai spus că în domeniul sănătăţii preşedinţia Consiliului UE implică „două mari arii": sănătatea publică şi domeniul farmaceutic.

Sorina Pintea, exemplul elocvent

Prezentă la Think Health, actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a avut o intervenția-exemplu. Asta pentru că, în funcția de manager al Spitalului Județean Baia Mare, a reușit ceva ce pare a a fi o minune în sistemul sanitar din țara noastră: să facă un uriaș spital de stat să fie profitabil și să ofere pacienților săi condiții ca în Vest. Cheia succesul, în cazul său, este să faci bani și, evident, profit, în condițiile legii, a spus Ministrul. Ea a amintit că toate spitalele din România au posibilitatea legală a efectuării de servicii medicale la cerere pentru a obţine venituri suplimentare, ceea ce multe astfel de instituții ignoră sau, mai rău, preferă să trimită la „privat” pacientul în loc să facă ele bani.

Ministrul a dat ca exemplu mandatul său de manager al Spitalului din Baia Mare, când unitatea medicală pe care a condus-o a reuşit să realizeze anul trecut venituri proprii de peste 6 milioane de lei doar în 2017, bani cu care a fost achiziţionată aparatură medicală.

O lege nouă nu pot să dau (ca să ajute spitalele de stat cu finanțare suplimentară, n.r.) pentru că există deja posibilitatea efectuării serviciilor medicale la cerere. Doar mergând, stimulând, vorbind şi arătând că se poate. Cred că asta este cel mai important, să arătăm că se poate. În primul rând, o să discut cu managerii din subordinea Ministerului Sănătăţii, apoi cu toţi ceilalţi. (..) Da, se poate, există acest articol care îţi permite să faci asta. Să poţi să te finanţezi singur”, a declarat Sorina Pintea. Doar din banii obținuți astfel, Spitalul Județean din Baia Mare a reușit să cumpere trei aparate Computer Tomograf și unul de rezonanță magnetică