Comisia Juridică trimite cazul lui Sebastian Ghiţă la CCR

Comisia Juridică trimite cazul lui Sebastian Ghiţă la CCR

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat luni un punct de vedere potrivit căruia sugerează Biroul permanent al forului legislativ să sesizeze CCR în cazul interzicerii de către DNA a exercitării funcţiei de deputat de către Sebastian Ghiţă. Decizia vine după ce deputatul a transmis săptămâna trecută o scrisoare în care se plângea că procurorii îi interzic să meargă în Parlament.

Împotriva acestui punct de vedere a fost exprimat un singur vot. În cadrul dezbaterilor, deputatul UDMR Mate Andras a propus posibilitatea sesizării şi a CSM pentru se analiza dacă a existat o abatere disciplinară a "cuiva", însă în cele din urmă s-a propus doar posibilitatea sesizării CCR. 
 
"Întrebarea e dacă există în opinia Comisiei un conflict de natură instituţională între puterile statului - între puterea Legislativă şi în asemenea caz, fiind vorba de Ministerul Public, este vorba de puterea Executivă, nu puterea Judecătorească. Dacă există, o dată pe latura constituţională trebuie sesizată CCR să ia o decizie. Ar trebui ca Biroul Permanent să sesizeze CSM pentru că există în opinia mea o altă abatere disciplinară din partea cuiva, pentru ca în exercitarea unui mandat nu poţi interveni. Şi mă întreb dacă nu cumva există şi o latură penală a acestei situaţii", a spus deputatul UDMR, citat de Agerpres.
 
De altfel, deputatul de Prahova a cerut să fie sesizată Curtea Constituţională. Sebastian Ghiţă le-a atras atenţia colegilor săi parlamentari că deciziile luate de procurori pot "să schimbe configuraţii politice". 
 
„Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercusiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională. Lipsa unei reacţii acum va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorităţi şi să schimbe configuraţii politice. Menţionez că înaintez sesizarea Procurorului General al României şi ministrului Justiţiei precum şi procurorului ierarhic superior", a transmis Ghiţă.
 
Urmărirea penală în cazul lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la scrutinul parlamentar din 2012 şi la cel prezidenţial din 2014.