COLECTIV. Cu mâinile arse au aprins lumânări în amintirea prietenilor

COLECTIV. Cu mâinile arse au aprins lumânări în amintirea prietenilor

Revoltă la comemorarea de trei luni. "Vreau nişte răspunsuri!", spun răniţii şi rudele celor care nu mai sunt. Un supravieţuitor s-a întors la Colectiv pentru prima dată de la tragedie

Multa durere, lacrimi şi revoltă, astazi la comemorarea a trei luni de la tragedia din clubul Colectiv, soldata cu 63 de morti si zeci de raniti. În jur de 100 de persoane, părinţi, rude şi prieteni ai celor s-au dus dintre noi s-au strâns în faţa clădirii Pionierul pentru a pune o floare şi a aprinde o lumânare în amintirea celor dragi. Slujba de comemorare a avut loc în jurul orei 13.00.

"Au trecut 3 luni. Deja am început să uitam!", spune cu regret o tânără privind la numărul mic de oameni strâns în piaţa altădată plină. Cei adunaţi vorbesc despre anchetele fara rezultat ale autorităţilor, dar şi despre actiuni ale serviciilor secrete. O altă problemă dureroasă este costul ridicat al tratamentelor pentru supravieţuitori şi promisiunile fără acoperire făcute de autorităţi. Numai o mănusă specială ce se pune peste arsură costă 400 de euro, spune o rudă a unui rănit.

Multe forţe de ordine s-au adunat în piaţă. Poliţie, jandarmi. Nu e niciun pericol să se declanşeze un incendiu, dar câteva instinctoare sunt puse la vedere. Pe altarul improvizat s-au strâns multe fotografii ale celor ce nu mai sunt, jucării, scrisori şi un covor de flori. "A trecut atâta timp şi nu s-a făcut nimic. N-am mai avea curaj sa-i privim in ochi pe cei pe care acum ii vedem doar in poze! Degeaba...", spune un tânăr. Se vorbeşte mult şi despre ipoteza unei mâini criminale.

Printre cei care au trecut astăzi pe la Colectiv s-a numărat şi Cristi Matei, jurnalistul de la StirilePROTV, care a stat două luni şi jumătate în spitalul din TelAviv. S-a intors pentru prima data la locul tragediei si a aprins o lumanare, desi are ambele maini in manusi medicale speciale. "Sa nu uitam vreodata ce s-a intamplat aici", a spus el. "Eu, ca victima, am niste intrebari si vreau niste raspunsuri. Cum a fost posibil ca primarul sa semneze acele acte, fara care ele sa fie legalizate, cum a fost posibil ca cei doi ofiteri de la ISU, erau capitani, niste oameni cu functii inalte - sa vina in Colectiv sa vada ca erau nereguli, dar sa nu faca nimic ? Cum este posibil sa te duci intr-un spital si sa fii pus in pericol, viata ta sa fie pusa in pericol, ma refer la infectiile intraspitalicesti. Sunt persoane care au murit din cauza acelor bacterii. Te duci cu prietenii la un suc, la un concert si te trezesti in spital sau in mormant", a spus jurnalistul ProTV.

La comemorare au fost şi câţiva părinţi care si-au pierdut copii, printre care şi mama lui Laurentiu Marian Varlan, un tanar chitarist de 30 de ani, din trupa "Up to 11"). Mama unei tinere decedate la Colectiv a declarat presei ca intentioneaza sa deschida proces in instanta impotriva celor vinovati, pentru a obtine daune. "(...) Mesajul meu catre ceilalti parinti care si-au pierdut copiii la Colectiv: sa le dea putere Dumnezeu sa mearga mai departe".

In urma tragediei din 30 octombrie 2015, si-au pierdut viata 63 de persoane şi peste 150 de persoane au fost ranite. Grupul #impreunaRezistam a anuntat pe pagina de Facebok, ca va comemora in fiecare luna, pe data de 30, persoanele care si-au pierdut viata in tragedia de pe 30 octombrie.

In mai putin de doua saptamani, procurorii Parchetului General vor da publicităţii ce s-a intamplat cu exactitate pe 30 octombrie, in incendiul devastator. Anchetatorii infirma categoric ipoteza unei conspiratii si cu atat mai mult a unui act criminal, insa concluziile si responsabilitatile nu vor fi facute publice inainte de redactarea rechizitoriului.

Pana acum, sunt pusi sub acuzare patronii clubului, echipa de artificieri, sefii lor si inspectorii de la ISU care ar fi trebuit sa inchida localul, precum si functionari ai primariei sectorului 4, printre care si fostul primar Cristian Popescu-Piedone.