Editura Evenimentul si Capital

URGIE ÎN OLTENIA. Două râuri din Gorj şi Vâlcea au făcut PRĂPĂD. COD ROŞU de inundații. Sute de persoane evacuate în Argeş. În unele zone apa ajunge la ACOPERIȘUL caselor

14-07/vladesti-465x390
Autor: | | 50 Comentarii | 8130 Vizualizari

ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie) a emis un cod roşu de furtuni, valabil în judeţele din sudul şi sud-vestul ţării. În ultimele ore, natura s-a dezlănţuit în judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş. Ploile torenţiale căzute în jurul prânzului, marţi, au provocate puhoaie fără precedent. Râul Gilort din judeţul Gorj a făcut ravagii în oraşul Novaci, iar râul Lotru din judeţul Vâlcea a afectat oraşul Brezoi. Autorităţile spun că viiturile au atins proporţii record de peste cinci metri.

Codul Roşu de inundaţii a fost prelungit până la ora 9.00 în pentru judeţele Gorj şi Vâlcea.

Filmul zilei de MARŢI

UPDATE 23.40. Bărbatul din județul Argeș luat de viitură în timpul zilei a fost găsit mort după câteva ore de căutări. El a fost dat dispărut marți după-amiază, după ce a fost luat de o viitură pe pârâul Merișani din localitatea cu același nume.

UPDATE 21.00. Militarii de la UM Panait Donici din Râmnicu Vâlcea au intervenit marţi seara în comuna Vaideeni în sprijinul sinistraţilor a declarat Dumitru Cornoiu, prefectul de Vâlcea, potrivit Agerpres. CITIŢI MAI MULTE DETALII

UPDATE 20:30. Mircea Duşa a dispus marţi ca 29 de militari şi cinci mijloace tehnice să acţioneze în localitatea Vaideeni, judeţul Vâlcea, pentru a sprijini lucrările de reabilitare la infrastructura rutieră, distrusă în urma inundaţiilor.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea a declarat că mai mulţi păstori şi animale au fost salvate cu bărci pneumatice de pe insulele create de viituri pe râurile Pesceana şi Bistriţa. CITIŢI MAI MULTE DETALII

UPDATE 20:00. Trei noi sate din comuna Păuşeşti au rămas izolate, după ce o viitură de pe râul Otăsău a distrus toate căile de acces.

”În comuna Păuşeşti, râul Otăsău a distrus mai multe drumuri comunale, astfel trei sate au rămas izolate. Şi drumul judeţean care face legătura între comunele Racoviţa şi Perişani a fost blocat. Drumurile Naţionale 7A Râmnicu Vâlcea - Voineasa, DN65C Horezu - Craiova şi 67B rămân închise. Conducătorii auto sunt rugaţi să circule prudent pe DN 7, atât pe Valea Oltului spre Sibiu cât şi pe Dealul Negru, spre Piteşti, pentru că în zonă există riscul căderilor de bolovani şi a alunecărilor de teren”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

UPDATE 19:00. Ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat că în urma viitorilor au fost înregistrate până în acest moment două victime, una fiind în judeţul Argeş.

”Am acţionat cu elicoptere. Am fost cu domnul ministru Duşa în judeţul Vâlcea, domnul premier a fost în Gorj cu vicepremierul Dragnea. Am luat şi de la rezervele de stat şi am adus produse alimentare, apă şi material de cazarmament. Avem în momentul de faţă două victime care au fost înecate. Nu sunt alte informaţii că ar mai fi murit cineva. Prioritatea noastră este viaţa oamenilor. (...) În Argeş a fost o victimă”, a spus Oprea la Craiova, la sosirea la Consiliul Naţional al PSD. CITIȚI AICI MAI MULTE DETALII

UPDATE 18.30. Un tren de persoane al companiei private Regiotrans a deraiat între Piteşti şi Curtea de Argeş, în jurul orei 17.00, în zona unui podeţ unde s-a produs o viitură. Șapte persoane au fost rănite. CITIȚI AICI MAI MULTE DETALII

UPDATE 18:00. Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a convocat astăzi la sediul Guvernului o ședință extraordinară a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Reuniunea a fost solicitată de către Ministerul Transporturilor, în condițiile apariției unor riscuri majore pentru securitatea transporturilor navale, respectiv, blocarea navigației pe Dunăre și, implicit, afectarea asigurării aprovizionării populației și a agenților economici. CITIȚI AICI MAI MULTE DETALII.

UPDATE 17: 50. Prin dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea s-au luat toate măsurile pentru a se scoate de la Rezervele de Stat mai multe ajutoare pentru persoanele afectate de inundații, astfel: 3.200 kg conserve pateu, 4.860 kg conserve de carne, 24.300 litri de apă și 200 de seturi cuprinzând pături, saltele, cearceafuri și fețe de pernă.  CITIȚI AICI MAI MULTE DETALII.

UPDATE 17:40. Pompierii au salvat la Făgeţelu, judeţul Olt, două persoane, o femeie şi un bărbat care au fost surprinşi de viitură.

Femeia a fost surprinsă de o viitură şi a reuşit să se prindă de un stâlp unde a reuşit să rămână până au ajuns pompierii cu o barcă pneumatică, iar bărbatul este un cioban din Făgeţelu, care a fost căutat timp de două ore în zona inundată, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Dan Nedeloiu.

Acesta a precizat că în zona inundată din localitatea Bărăşti este căutat un bărbat ce se afla pe câmp şi care a fost dat dispărut şi este posibil să fi fost surprins de viitură.

Nedeloiu a mai spus că în localitatea Teiuşi patru persone sunt izolate pe o insulă aflată într-o zona inundată, iar spre aceştia se îndreaptă echipaje de pompieri.

UPDATE 17:12. Un bărbat a fost găsit mort, după ce a fost luat de o viitură, în județul Argeș.

UPDATE 16:00.  Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, se îndreaptă marţi spre localitatea Vaideeni, grav afectată de inundaţii, anunţă un comunicat al Prefecturii Vâlcea.

UPDATE 15:50. Serviciul de Acţiuni Speciale a fost envoit să intervină în oraşul Novaci, judeţul Gorj, după ce mai mulţi localnici au refuzat să-şi părăsească locuinţele, deşi o viitură de trei metri a afectat grav localitatea.

Primarul oraşului, Dumitru Leuştean, a declarat că autorităţile au pregătit sălile de sport de la liceul şi şcoala generală din oraş, precum şi spitalul din localitate, unde la ora actuală sunt 59 de paturi neocupate, scrie mediafax.ro.

"Sper că o să-i convingem pe oameni ca să ajungă acolo unde am pregătit. E vorba de căminul de la liceu şi de la şcoala din localitate, dar şi la spital", a declarat edilul.

Autorităţile din zonă au luat decizia de a evacua 70 de gospodării, după ce o viitură puternică de trei metri, care a lovic oraşul, a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării şi ameninţând casele oamenilor.

UPDATE 15:20. Armata pune la dipoziţie 1.200 de oameni pentru a interveni în zonele afectate.

Râurile Cerna, Luncavăţ şi Bistriţa au produs viituri, au ieşit din matcă şi au inundat zeci de gospodării riverane în localităţile Vaideeni, Lăpuşata, Frânceşti şi oraşul Băbeni.

UPDATE 15:15. Viituri produse pe Luncavăţ, Cerna şi Bistriţa; elicoptere evacuează oameni în Vaideeni

"La Vaideeni, râul şi-a schimbat cursul şi curge prin cătunul Atârnaţi. Cerna a produs o viitură destul de mare în zona Lăpuşata. Acţionăm cu efective suplimentare şi încercăm să salvăm animalele, bunurile", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU, Cătălin Popescu.

Aproximativ 700 de oameni au rămas izolaţi după ce râul şi-a schimbat cursul. Două elicoptere sunt în plin proces de evacuare a 50 de oameni izolaţi pe o insulă creată în mijlocul râului.

UPDATE 14:52. Declaraţii Victor Ponta "Am vorbit cu prefectul de Gorj. Nu a păţit niciun om nimic, e vorba despre un dig de 40 de ani(...). Nu vreau să băgăm panica în oameni! Niciun om nu şi-a pierdut viaţa"

Viitura a lovit cel mai dur oraşele Novaci, Gorj şi Brezoi, Vâlcea, unde sute de locuinţe au fost afectate. Hidrologii au emis o avertizare de cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi de la 14.15 până la 23.00, în timp ce codul portocaliu de inundaţii pe râuri din nouă judeţe a fost prelungit până miercuri după-amiază. În Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova zeci de localităţi au fost afectate, drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate, iar gospodăriile oamenilor au fost inundate.

"Vom aloca în regim de urgenţă suma de 6 milioane de lei pentru a realiza un dig. Numai anul acesta, apele au intrat de trei ori în casele oamenilor", a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Citeşte şi : STARE DE ALERTĂ în Gorj: VIITURĂ de peste 5 metri la Novaci. Zeci de oameni evacuaţi

În Novaci, reprezentanţii primăriei Novaci au declarat pentru evz.ro că strada Girotului este inundată, peste 400 de locuinţe fiind afectate. 15 adulţi şi 10 copii au fost prinşi în viitură. Sute de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor.

Potrivit avertizării, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor estimate, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de staţia hidrologică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

Update 14:00 - Trei elicoptere cu salvatori, trimise în judeţele Gorj şi Vâlcea

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise, marţi după-amiază, în judeţele Gorj şi Vâlcea, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI.

Citeşte şi : Liviu Dragnea: Oraşul Brezoi din judeţul Vâlcea este înconjurat de ape. Viitura este de NEOPRIT

Potrivit surselor citate, în localitatea Novaci, judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate.

Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii.

Update 07:00 - Cod galben de inundaţii pentru intervalul 28 iulie, ora 10.00 - 29 iulie, ora 10.00. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în jumătatea de vest a ţării, precum şi în zona de munte.

Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie în Oltenia, Banat, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi vestul Munteniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 50 l/mp şi va cădea grindină.

Zeci de locuinţe inundate în comuna doljeană Mischii

"Sunt 110 gospodării şi 45 de case inundate în satele Motochi şi Urecheşti, iar în Mischii sunt 70 de gospodării şi 30 de case. Din păcate, plouă cu găleata şi suntem pregătiţi să-i evacuăm pe oameni la noapte daca va continua să plouă. Am pregătit spaţii pentru a-i găzdui pe oameni în cele trei şcoli din localitate", a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii, judeţul Dolj.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate