Cine are șanse să se angajeze în această toamnă

Cine are șanse să se angajeze în această toamnă

Marile companii care își externalizează serviciile recrutează în România forță de muncă mai ieftină, iar ofertele pentru astfel de joburi vor crește în perioada următoare.

Dacă ai meseria potrivită, poți spera la un job chiar la începutul acestei toamne. Dacă nu, nu-ți rămâne decât să te reprofilezi și să aștepți ivirea unei oportunități.

Recrutierii susțin că multe dintre marile companii multinaționale care folosesc serviciile externalizate renunță la angajații pe care îi au și caută pe piața din România forță de muncă mai ieftină, dar la fel de bine pregătită. „Contabilii care știu și limbi străine (franceză, germană, italiană) au șanse la angajare pentru că un astfel de post este plătit în Occident cu 3.500 de euro, pe când la noi cu doar 800 de euro. Multe companii preferă să concedieze angajații de acolo pentru a încadra în România”, explică Leonard Rizoiu, managing partner la firma de recrutare LeoHR.

O altă meserie care va cunoaște oferte în perioada următoare este aceea de analist de achiziții. Și aceștia trebuie să cunoască bine măcar o limbă străină: engleză, germană sau italiană. Este vorba despre oamenii care se ocupă cu tot ce înseamnă achiziție într-o firmă, de la pixuri pentru birou și până la materia primă dacă vorbim de o firmă de producție, a explicat Rizoiu. Un astfel de specialist este plătit în Vest cu 4.000 de euro pe lună, iar la noi oferta salarială este de 1.000 de euro pe lună.

Două invitații pe zi la interviu IT-iști

O a treia specializare care completea - ză topul este cea a specialiștilor în calculatoare. Se caută în continuare oameni pentru suport IT – helpdesk. Piața ofertelor pentr IT-iști, mai spune Rizoiu, nu a fost deloc afectată de criză astfel că orice specialist în calculatoare primește cel puțin două telefoane pe zi pentru a fi invitat la interviuri de job.

Românii care se pricep la calculatoare sunt căutați de occidentali pentru că sunt mai buni profesional întrucât au fost instruiți în școală după ultimele tehnologii din domeniu și sunt mai obedienți. Salariul de pornire este de 1.200 de euro pe lună și poate ajunge și la 7.000 de euro pe lună. Pentru a accede la un astfel de salariu astronomic cum este acesta din urmă trebuie să știi extrem de bine o limbă străină (gemană, olandeză, daneză, de regulă, a companiei care te angajează) și să știi lucra cu servere complicate unde datele sunt accesate în timp real. Astfel de angajați sunt greu de găsit, companiile știu asta și le oferă salarii substanțiale pentru că impactul asupra afacerii este foarte mare. Dacă aceste servere nu oferă date în timp real se pierd milioane de euro, a explicat Rizoiu.

Aceste oferte de joburi se vor face simțite mai ales în zona urbană a Bucureștiului unde candidații cei mai „vânați” sunt cei care au o anumită atitudine, sunt deschiși să învețe și să aibă un program flexibil.

Ce oferte sunt în vestul țării

În județele din vestul țării, companiile caută atât oameni calificați precum electricieni, ingineri, cât și oameni fără nicio pregătire pe care să îi specializeze la locul de muncă, explică Cristian Mara, brand manager la firma de recrutare Trenkwalder. Potrivit acestuia, companiile îi încadrează mai ales pe cei până în 40 de ani chiar dacă nu știu să facă nimic oferindu-le însă salariul minim pe economie. „Se pleacă de la 1.200 lei brut, ceea ce înseamnă cam 850-900 de lei net. Însă mai sunt și bonurile de masă, bonusurile de producție, precum și alte stimulente oferite de firmă”.

Ne puteți urmări și pe Google News