Cea mai mare anchetă din istoria Iașiului: 35 de medici cercetați, 10.000 de pacienți audiați
- Valentina Adam
- 19 august 2014, 00:00
Doi doctori arabi sunt bănuiți că, printr-o persoană infiltrată în interiorul Casei de Asigurări de Sănătate, primeau liste cu pacienții care aveau probleme medicale. Prin intermediul unor cabinete-fantomă arabii ar fi reușit să primească aproximativ un milion euro de la bugetul de stat pentru servicii medicale fictive.
Procurorii, împreună cu ofițerii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași mai au puțin și termină de audiat 10.000 de martori. Sute de audieri de pacienți pe numele cărora au fost decontate servicii medicale fictive au fost realizate chiar și în perioada vacanței judecătorești. Ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a început în anul 2012. Principala suspiciune era aceea că un angajat al CJAS Iași aranja astfel încât două clinici-fantomă să primească sume importante de bani de la bugetul de stat. În momentul în care au observat că prejudiciul depășește un milion de euro și există suspiciunea unor infracțiuni de corupție procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași au declinat dosarul la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași. La începutul lui 2014, după ce au reușit să audieze câteva mii de martori și să adune o cantitate impresionantă de documente, procurorii DNA au decis să trimită dosarul înapoi la Parchetul Județean Iași pe motiv că s-a schimbat competența prin Noul Cod de Procedură Penală. Procurorul care a instrumentat acest dosar la DNA s-a transferat între timp la Parchetul de pe lângă Tribunal și a preluat din nou dosarul.
Datele anchetei arată următoarea situație: doi medici arabi au deschis la Iași două firme prin intermediul cărora au înființat mai multe cabinete medicale fantomă. Mohamad Madarati a înființat firma Moldsan Med SRL, iar Marawan Arafat a înființat firma Heba San SRL.
Cârtița de la CJAS
În ambele este implicată Mariana Nedelciuc, soția lui Lucian Nedelciuc, cel care a lucrat la CJAS Iași chiar la compartimentul care se ocupă de verificarea serviciile medicale decontate. Există suspiciunea că Nedelciuc i-a dat soției sale informații din baza de date cu pacienții care au beneficiat de decontarea unor servicii medicale de-a lungul timpului. Mariana Nedelciuc a primit câte 50 la sută din cele două firme ale arabilor, iar contractele cu Casa de Asigurări nu au întârziat să apară. Decontările ilegale, bazate pe înregistrări fictive de pacienți și, implicit, servicii medicale nerealizate, au avut loc în perioada 2011/2012. Potrivit anchetatorilor, firma Moldsan Med SRL a fost înființată de Mariana Nedelciuc, designer de profesie, împreună cu Mohamad Madarati pe data de 31 mai 2011. În luna iulie 2011 a încasat prima sumă de la CJAS Iași: 78.600 lei. Până la finalul anului, a fost decontată suma de 482.000 lei pe această firmă. Sediul firmei figurează în zona „Țigarete”, într- o mansardă insalubră, desupra unui magazin alimentar. Vecinii n-au știut niciodată că acolo a funcționat o clinică medicală. În mai 2010, Mariana Nedelciuc a intrat și în firma Heba San, societate înființată în anul 2007 de medicul Marawan Arafat. Până la intrarea în firmă a Marianei Nedelciuc, firma n-a avut niciodată contracte cu Casa de Asigurări. La scurt timp după ce a primit 50 la sută din acțiuni au început să apară și banii de la CJAS, adică de la instituția la care soțul său deținea un post cheie. În anul 2011, Heba San SRL a primit de la bugetul de stat peste 9,2 miliarde lei vechi. Asta în condițiile în care nu a avut nici o activitate.
Cel puțin 35 de medici ieșeni pe numele cărora apar decontări ilegale au fost cooptați în aceeastă afacere de către cei doi arabi. Este însă posibil ca unii dintre ei să nu aibă nici o vină, numele și codul lor să fi fost folosit în mod ilegal de Marawan Arafat și Mohamad Madarati.